Leren Focussen: 3 Stappen Voor Gerichte Concentratie

Leren focussen. Iedere dag word je door heel veel dingen afgeleid. Facebook, Whatsapp, takenlijstjes, sociale verplichtingen en deadlines. je hebt niet eens meer door hoeveel afleiding je op een dag krijgt. Er is teveel informatie beschikbaar. Wat kunnen we doen om de afleiding te verminderen? Ontdek de 3 stappen tot gerichte concentratie!

Word je snel afgeleid?

Zelf worstel ik al een tijdje met deze vraag. Raar, want van anderen hoor ik juist dat hier mijn kracht ligt. Ik krijg regelmatig te horen dat ‘als ik ergens voor ga, er ook vol voor ga’. Helemaal waar. Toch blijft het lastig om focus aan te leren. Hoe brengen we de afleiding naar 0 en de focus naar 100? Op mijn zoektocht naar het antwoord liep ik tegen onderstaande zin aan:

‘Het is beter om weinig vaker te leren, dan veel één keer!’

Dat zinnetje bleef maar in mijn gedachten rondzweven. Kijk nog eens terug naar deze zin. Denk er even goed over na. Klopt het niet als een bus? Hoe vaker we iets doen, hoe makkelijker het wordt. Hoe doen we iets vaker? Juist. FOCUS.

Leren focussen

Wat is de reden dat we zoveel afgeleid worden? Hoe kunnen we de afleiding verminderen? De volgende drie punten helpen om te leren focussen:

1. Één doel. Weet wat je wilt. Kies iets wat je altijd al wilde ontwikkelen maar waar je nog nooit de tijd voor hebt genomen. Een oefening om je te helpen: schrijf alles op wat je de komende drie jaar wilt doen. Pik er vervolgens één doel uit waar je NU mee aan de slag kunt. Dat is FOCUS!

2. Tijd vrijmaken. De volgende stap is om aan de slag te gaan met dat ene doel. Dat is pas kennis toepassen! Kies één uur in de week om aan dit doel te werken. Zorg ervoor dat je dat ene uur één en al FOCUS bent!

3. Herhalen. Doe het iedere week! Hoe heb je leren lopen, fietsen en autorijden? Door het constant te herhalen! (en natuurlijk omdat je één doel had en tijd vrij maakte voor dat doel ;)) Onthoud: hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Je zult merken dat je minder last krijgt van overvolle informatie. En minder informatie is minder afleiding. Jij weet immers wat je wilt (één doel), hoe je het gaat doen (tijd vrijmaken) en je leert jouw ontwikkeling een boost te geven door de kracht van herhaling!

Hoe zit het met jouw focus?

Vertel eens: hoeveel uren per dag ben jij volledig gefocust op één doel? Begin met kleine stapjes en besteed één uur per week aan je ontwikkeling. Zijn we er dan? Nee, natuurlijk niet. Er is veel discipline en doorzettingsvermogen voor nodig om te leren focussen.

Hou Focus!

Een praktische tip die ik je meegeef om minder afleiding te krijgen. Schuif dit artikel in de handen van een collega, vriend of familielid waarvan je denkt dat deze het goed kan gebruiken. Voordat je dit doet, leg je het artikel aan hem of haar uit. Zo ontwikkel je niet alleen de capaciteit om afleidingen te weerstaan, je werkt ook meteen aan het toepassen van kennis. Snel afgeleid? Gooi je mobiel het raam uit en begin met het werken aan jouw belangrijkste doel. Hou FOCUS!

Meer focustips

 

Boekentip Artikel