Leren Initiatief Nemen: Van Klein Naar Groot Werken

Leren initiatief nemen. Iedereen kent het wel. Je loopt, rent of zit ergens en daar is het opeens: een geniaal idee. Je weet dat het geniaal is. Toch doen we vaak niets met die ideeën! Hoe kan het dat we deze niet omzetten in doen? Leren initiatief nemen kan je hierbij helpen!

Wat betekent initiatief nemen? (+ betekenis)

Initiatief nemen is het vermogen om in actie komen. Zo kun je het initiatief nemen om eindelijk naar de sportschool te gaan. Of om een project op het werk te gaan leiden. Mensen die initiatief nemen pakken de regie over hun eigen leven.

Over het algemeen klagen ze minder en zoeken ze vooral bij zichzelf wat ze kunnen verbeteren. Wanneer je meer initiatief wilt nemen, dan kun je dit leren.

In de video hieronder leg ik uit wat je kunt doen om meer voor jezelf op te komen. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

.

Moeite met initiatief nemen, hoe kan dat?

Een vriend van me heeft altijd geweldige ideeën maar brengt het nooit in actie. Doodzonde! Ik heb al eens gezegd dat hij eens met zijn ideeën aan de gang moet gaan. Dan gebeurt er iets geks. Ik zie hem twijfelen, de vraag ontwijken en als het even kan over zijn volgende idee spreken….

Het lijkt alsof hij niet wil leren initiatief nemen. In plaats van deze vriend had ik overigens net zo goed mezelf als voorbeeld kunnen pakken. Weet je hoe lang geleden ik al eens wilde bloggen? Dus: VERGEET negatief denken!

Ontwikkel meer initiatief door je mindset te veranderen in 1 minuut.

Leren initiatief nemen in 3 stappen

Aangezien ik altijd zoek naar nieuwe persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden experimenteer ik veel bij mezelf. Wat werkt wel en wat niet? Hoe kunnen we leren initiatief nemen? Heel erg frustrerend natuurlijk!

Het heeft me echter ook veel kennis opgeleverd. Kennis die ik uiteraard wil toepassen. De volgende 3 stappen zijn naar mijn mening belangrijk om van idee naar actie te komen:

Stap 1: Denk in mogelijkheden

Besef dat je altijd een keuze hebt. Je kunt direct stoppen met het lezen van dit artikel en wat anders gaan doen. Je kunt NU uit je stoel komen en gaan sporten.

De boodschap lijkt me duidelijk. Als je beseft dat je altijd een keuze hebt ligt de wereld in jouw handen. Vanaf nu beslis jij en niemand anders wat je wilt en gaat doen. ‘Ik kan het niet’ verandert in ‘ik kan het wel’. Zo kun je beter initiatief ontwikkelen.

Overwin je uitstelgedrag en bereik elk doel met deze 17 tips. 

.

Stap 2: Zoek de juiste omgeving

Verzamel mensen om je heen die jou steunen. Dit punt wil ik gaan illustreren aan de hand van een simpel voorbeeld: rapportcijfers. Iedereen heeft weleens rapportcijfers gekregen. Stel dat jouw rapport er als volgt uit zag: 8-8-7-9-4-8.

Hoe reageert jouw omgeving als ze dit zien? Dat je moet werken aan die 4? Die kans is groot, maar is dat eerlijk? Mogen we dan nergens uniek in zijn? Mensen die in mogelijkheden denken leggen de nadruk op de 9 en geven jou het enthousiasme om door te gaan met waar je goed in bent. Mijn vraag aan jou: wie van jouw omgeving legt de nadruk op jouw 9?

leren initiatief nemen voorbeelden oefeningen

.

Stap 3: Werk in kleine stapjes

De basis is gelegd. Je weet dat je een keuze hebt en met die keuze kun je jouw omgeving bepalen. Ooit jezelf een doel gesteld die je niet hebt behaald? Natuurlijk. Kunnen we onszelf een doel stellen om een marathon binnen twee maand te lopen zonder ooit te trainen?

Zelfs een loopwonder gaat dat nooit redden. Begin dus klein. Stel jezelf een lager doel. Loop eerst een paar kilometer en verhoog dit langzaam. Een idee omzetten in actie? VERGEET negatief denken. Ontdek hier hoe je razendsnel meer zelfdiscipline ontwikkeld.

Leren initiatief nemen!

Herken jij je in dit verhaal? Heb jij ooit een geniaal idee gehad waarvan je wist dat je er iets mee moest? En toch deed je het niet?

Ik hoop dat deze drie stappen jou verder helpen: denk in mogelijkheden, zoek de juiste omgeving en werk in kleine stapjes. Oh en dan nog één dingetje: VERGEET NEGATIEF DENKEN!

Leren initiatief nemen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentip Artikel