Leren nee zeggen om vaker JA te kunnen zeggen!

Leren nee zeggen is een belangrijke vaardigheid als je ook tijd wilt vrij maken voor dingen die jij graag wilt doen. En laten we eerlijk zijn: wie wil dat nu niet! In dit artikel de beste tips om beter te worden in nee zeggen en hoe je dat ook blijft doen.

Niet nee kunnen zeggen

Vind jij het lastig om nee te zeggen? Dan heb je waarschijnlijk – bewust of onbewust – een gebrek aan zelfrespect. Nee zeggen is namelijk niets anders dan ja zeggen tegen jezelf. Dit is iets anders dan arrogant of egoïstisch zijn al wordt het daar nog weleens mee verward.

Mensen die geen nee zeggen willen anderen het altijd naar hun plezier maken. Zelfs als dat ten koste gaat van hun eigen plezier. En dat is waar het stukje gebrek aan zelfrespect naar voren komt.

Gelukkig is leren nee zeggen iets wat iedereen kan leren. In de video geef ik een paar uitgebreide voorbeelden en tips van hoe je dat doet. Vond je dit een waardevolle video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Leren nee zeggen makkelijker maken met 3 praktische stappen

Je kunt met allerlei trucjes leren nee zeggen, maar persoonlijk vind ik het mooier om de focus op jezelf te leggen. En dat is precies hoe deze drie stappen dat doen!

Stap 1: Creëer meer zelfrespect

Alles begint bij jezelf. Hoe belangrijk vind jij jezelf? Hoeveel tijd maak jij voor jezelf? En zou je dat minder of meer willen hebben? Belangrijk vragen om bij stil te staan als je beter wilt worden in nee zeggen.

Ga bij jezelf na waarom jij het lastig vindt om nee te zeggen. Wil jij de ander pleasen? Ben je bang dat iemand boos op je zal worden? Of dat een vriendschap verloren gaat als je meer nee zou zeggen? En ook niet onbelangrijk: waarom zou je nee zeggen?

Kijk dus eerst goed naar jezelf. Veel mensen zeggen geen nee omdat ze zelf toch geen plan hebben. Of omdat ze te bang zijn om hun eigen pad te volgen. Wees je bewust van je eigen gedrag en in hoeverre jij al getraind bent in het nee zeggen en hoe het met jouw zelfrespect staat. Zo leer je direct autonomer te leven en je eigen pad te blijven volgen.

.

Stap 2: Weet wat je wel en niet wilt

Voor het vergroten van je zelfrespect is het essentieel om meer duidelijkheid over jezelf te verschaffen. Te weten wat je wel wilt. Wat wil jij graag doen? Wat zijn jouw doelen? En aan welke activiteiten wil jij graag je tijd besteden?

Aan de andere kant is het ook belangrijk om te weten wat je niet wilt. Dit zijn bijvoorbeeld dingen waar je graag nee tegen zou willen zeggen. Wat wil je niet? Hoeveel van die dingen doe je nu nog wel? En wat is de reden dat je daar geen nee tegen zegt?

Hoe duidelijker jouw doelen en plannen zijn des te sterker jouw motivatie zal zijn. En met die motivatie wordt het veel makkelijker om nee te zeggen. Het is ook een goede manier om tijd nog meer te leren waarderen. Deze 3 levensvragen helpen je direct bij het ontdekken van wat je wel wilt.

Stap 3: Maak zelfopgelegde regels

In welke situaties wil je nee zeggen? En wanneer juist niet? Bepaal je prioriteiten door jezelf bepaalde regels op te leggen. Zo kan je bijvoorbeeld met jezelf afspraken dat elke zondagavond jouw avond is zonder enige andere verplichting.

Je wilt dan dus in principe nee zeggen tegen al het andere. Tenzij je een daar een paar uitzonderingsregels voor maakt. Er kunnen altijd een paar dingen zijn die nog steeds voor jouw zondagavond komen. Je kunt dan denken aan urgente momenten zoals een vriend de in het ziekenhuis ligt.

Het punt is om duidelijk te maken voor jezelf met regels wanneer je wel of niet nee zegt in een bepaalde situatie. En verder kun jij jezelf ook trainen om nee te zeggen zonder nee te zeggen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf voorstellen om later op een bepaalde situatie terug te komen.

Leren nee zeggen tot een prioriteit maken

Prioriteiten stellen is belangrijk in het leven en leren nee zeggen is een belangrijke vaardigheid om beter met deze prioriteiten om te kunnen gaan. Hoe kan je netjes nee zeggen? Hoe zeg je op een positieve manier nee? En hoe zeg je nee zonder nee te zeggen?

Allemaal vragen waar je aan kunt werken met behulp van de tips uit dit artikel. Leren nee zeggen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel