Leven als digital nomad in Bansko, Bulgarije (+ remote werken tips)

Leven als digital nomad in Bansko (klein bergdorpje in Bulgarije). Wat moet je nu precies in het kleine relatief onbekende Bansko? En waarom is juist deze plek een populaire bestemming onder digital nomads? Ik woonde drie maanden in Bansko en beschrijf in deze digital nomad blog mijn ervaringen en inzichten met deze plek!

Waarom locatie onafhankelijk werken in Bansko?

Bansko. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit van deze plek gehoord had toen ik begon aan mijn leven als digital nomad. Pas toen ik met andere digital nomads begon te praten over hun favoriete bestemmingen kwam de naam ‘’Bansko’’ voorbij.

Bij de eerste keer dacht ik nog: ‘’oké, geen idee wat dat is’’. Toen ik de naam echter een tweede en derde keer hoorde was mijn interesse meer dan gewekt. Dat was het moment dat ik begon te Googlen op Bansko.

Ik kwam er al snel achter dat het een klein bergdorpje in Bulgarije was met een relatief grote digital nomad community. Nu spreekt een community, in tegenstelling tot de meeste digital nomads, mij vaak iets minder aan.

Mijn interesse werd echter gewekt door een andere combinatie: de Europese zomer in de bergen. Dit klonk voor mij als een perfecte plek die niet té warm is (het ligt hoger) én héél dichtbij de bergen zit (het is op loopafstand naar de bergen toe!). Toen dacht ik: ‘’let’s give it a try!’’

Wil jij weten hoe je een digital nomad en/of wat er allemaal bij komt kijken? Check dan even de video hieronder. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

De keuze voor Bansko na mijn verblijf in Vietnam was daardoor snel gemaakt. Dit moest mijn nieuwe plek gaan worden. Hieronder mijn ervaringen, voordelen en nadelen van het leven, werken en wonen in Bansko!

De voordelen van leven als digital nomad in Bansko

Zoals je van mij gewend bent geef ik hieronder weer drie voordelen en nadelen van de plek waar ik als digital nomad tijd heb doorgebracht. Check hieronder de naar mijn mening drie grootste voordelen van wonen, werken en leven in Bansko:

  1. De omgeving. Met de bergen op loopafstand, heel veel mogelijkheden voor hiken en mountainbiken én binnen tien kilometer veel verschillende hot springs is de omgeving toch wel het grootste voordeel.
  2. De digital nomad community. Zoals al eerder aangegeven is dit niet echt mijn ding, maar ik weet dat dit het voor heel veel digital nomads wél het geval is. Er zijn meerdere coworking spaces en Bansko is denk ik één van de makkelijkste plekken om snel met veel nomads in aanraking te komen!
  3. De super goedkope accommodatie. Om eerlijk te zijn dacht ik dat accommodaties in Europa niet goedkoper konden zijn dan in andere werelddelen zoals Azië, maar Bansko bewijst anders. Je kunt hier al een appartement voor onder de 200 euro per maand huren. In de zomer zijn dit normale prijzen, in de winter wordt het iets duurder (Bansko is in de winter een toeristisch gebied voor wintersporters).

Good to know: Bansko kun je grofweg opsplitsen in twee gebieden: als je Google Maps erbij zou pakken heb je het noorden (Old Town) en het zuiden (het Gondola gebied). Old Town is het centrum waar mensen overal het algemeen heen gaan voor de gezelligheid of om mensen te kijken.

Het Gondola gebied staat meer bekend als het skioord voor toeristen omdat het dichter bij de bergen ligt. Hier vinden in de winter ook de meeste feesten plaats. In de zomer zul je zien dat het meeste juist dicht is.

Bansko is zoals gezegd klein. Het is ook eerder een dorp dan een stad. Je kunt vrijwel overal binnen 20 minuten naartoe wandelen. Dit maakt het ontzettend makkelijk en simpel om overal te komen.

Hoe word je een digital nomad? Check hier de gouden tips + inspiratie!

.

De nadelen van leven als digital nomad in Bansko

Wanneer je benieuwd bent naar een leven als digital nomad in Bansko, dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee wilt houden en die je zou kunnen zien als nadelen van wonen, werken en leven in Bansko:

  1. Een beperkte hoeveelheid sociale activiteiten. De digital nomad community is een voordeel en geeft je zeker voldoende sociale connecties, maar los hiervan zijn er een beperkt aantal sociale activiteiten. Dat is logisch. We praten hier niet over de hoofdstad van Bulgarije, maar een over een klein dorpje 😉
  2. Andere beperkte keuzes. Ik ben zelf niet echt een foodie, maar ook de diversiteit in bijvoorbeeld restaurants is lager. Evenals gyms en alle andere dingen waar je normaal in een grote stad meer dan genoeg opties voor hebt.
  3. De bubbel. De digital nomad community in Bansko kan aanvoelen als een enorme bubbel. Bansko is een aparte mix van vooral oudere Bulgaarse families en digital nomads. Een erg interessante combinatie, maar tegelijkertijd kan zo’n bubbel ook als een echte bubbel aanvoelen. Je blijft vaak en makkelijk vastplakken in dezelfde groep mensen. Sommigen vinden dit fijn waar anderen dit juist niet fijn vinden.

Nog iets om goed te weten: Bansko heeft echt twee totaal verschillende seizoenen. Het zomer- en winterseizoen. In de zomer zijn hiken en mountainbiken twee van de meest populaire dingen om te doen. Het weer is wat mij betreft dan ook perfect (minder heet dan lager gelegen gebieden). Prijzen voor appartementen zijn in deze periode ook super laag.

In de winter verandert Bansko veel meer dan in de zomer in een toeristische plek. Bulgaren en niet Bulgaren komen dan naar Bansko om te wintersporten (skiën en snowboarden zijn populair). Er zijn dan ook veel meer restaurants en bars open dan in de zomer.

 

Hoeveel kost het leven in Bansko?

Als digital nomad wordt het grootste deel van je budget meestal opgeslokt door je accommodatie. En laat nu net dat extreem goedkoop zijn in Bansko!

Je kunt hier rondkomen voor 600 euro, maar ook voor aanzienlijk meer. Het is allemaal mogelijk en uiteindelijk heb je dit helemaal zelf in de hand. Om je een beeld te geven van de prijs van een aantal producten en diensten:

  • Accommodatie: 150 – 250 euro (ja, écht zo laag)
  • Kop koffie: 1,5 – 3 euro (goedkoopst is lokaal, duurder is meer toeristisch)
  • Smoothie: 2 – 6 euro
  • Tros grote bananen (10 stuks): 1 euro (supermarkt)
  • Appels (1 kilo): 1.50 euro (lokale markt)
  • Paprika (1 kilo): 0,50/1,50 euro (lokale markt)
  • Rijst (1 kilo): 0,50/1 euro (supermarkt)
  • Kip (1 kilo): 4/5 euro (supermarkt)
  • Uiteten lokaal restaurant (hoofdgerecht + drankje): 2 – 10 euro
  • Uiteten Westers restaurant (hoofdgerecht + drankje): 5 – 20 euro
  • Bier: 1,5 – 2 euro (met deze prijs krijg je meestal een 0,5 liter bier!)
  • Boodschappen: dit kan een grotere uitdaging zijn wanneer je in Bansko bekend. Voor verse groentes en fruit kun je niet om de Sunday Market heen. Verder heb je vooral veel kleinere supermarkten waar de prijzen en het assortiment vrij uiteenlopen. Supermarkten die de moeite waard zijn om te checken: Pirin supermarkt, Grosh en BG Market. Veel mensen gaan ook eens in de zoveel tijd naar de Lidl in Razlog (grotere plek 9 kilometer van Bansko).
  • Fietsverhuur: 25 euro per maand (70/100 euro voor een mountainbike)
  • Autoverhuur: 15/25 euro per dag

 

Hoe ziet een leven als digital nomad in Bansko eruit? (+ Bezienswaardigheden)

Een leven als digital nomad in Bansko kun je invullen zoals jij het wilt. Je kunt je aansluiten bij een coworking space en elke dag naar evenementen gaan die zij organiseren.

Daarnaast kun je het zo actief maken als je wilt. Er zijn veel opties om jezelf in beweging te krijgen. Hiken en mountainbiken zijn populaire sporten om hier te doen, maar je kunt ook tennissen, voetballen, hardlopen en er is zelfs een klein aangelegde calesthenics ruimte in het Bansko park waar je dus veel lichaamsgewicht oefeningen kunt doen.

Je kunt er ook voor kiezen om het tegenovergestelde te doen en juist lekker te gaan chillen in één of meerdere van de hot springs, wellnesscentra’s en/of zwembaden in de buurt van Bansko. Vooral in Banya en Dobrinishte vind je veel hot springs.

Verder vind je hieronder een aantal bezienswaardigheden en dingen die je in de omgeving kunt doen:

  • Hiken in de Pirin bergen. Er zijn zoveel hike trails dat je hier helemaal los kunt gaan met toffe hikes.
  • Beklim de Vihren top.
  • Wandel door het super schattige centrum van Bansko.
  • Drink het frisse water uit de bergen die je op verschillende plekken in het centrum zult zien.
  • Relax in de hot springs in Banya en Dobrinishte.
  • Breng een bezoek aan de hoofdstad Sofia (3 uur met de bus vanaf Bansko).
  • Huur een auto en verken de prachtige omgeving rondom Bansko.
  • Maak een treinreis van Bansko naar Velingrad en geniet 6/7 uur lang van de prachtige omgeving tijdens deze reis.
  • Bezoek de kleinste stad van Bulgarije genaamd Melnik en drink daar gelijk de lekkerste homemade wijn van het land!
  • Doe een meerdaagse hike trip en overnacht in berghutten. Eentje die ik uit eigen ervaring kan aanraden is die van Bansko naar Melnik (3 dagen met 2 overnachtingen in berghutten). Kun je jezelf daarna direct belonen met een wijnproeverij in Melnik (gegarandeerd dat je daarna ook een wijnfles meeneemt naar huis).
  • Bezoek het Rila gebergte. Hier vind je met het klooster en de ‘’Seven Lakes’’ twee van de meest toeristische plekken in Bulgarije.
  • Bezoek het Rodopegebergte. Naast Pirin en Rila is dit nog een prachtig gebergte die je kunt ontdekken.
  • Dansen (Salsa, Bachata en Kizomba) kun je het beste in Sofia doen.
  • Ga skiën of snowboarden in de winter.
  • Test het Bulgaarse eten in één van de vele lokale restaurants.
  • Breng een bezoek aan de meest culturele stad van het land: Plovdiv (3 uur met de bus vanuit Bansko).
  • Check de vele stranden aan de Zwarte Zee in steden als Varna en Boergas.

Zoals ik eerder al aangaf in mijn vorige artikel over ‘’Leven als digital nomad in Da Nang’’ ben ik een groot fan geworden van slow travel. In Da Nang verbleef ik zelfs veel langer dan ik had verwacht en in Bansko bracht ik ook een dikke drie maanden door.

.

Bonus: overige digital nomad inzichten vanuit Bansko

Ik dacht dat Chiang Mai dé makkelijkste plek was om digital nomads te ontmoeten, maar Bansko is mogelijk nóg makkelijker. Er zijn meerdere coworking spaces waar jij je bij kunt aansluiten waarvan Coworking Bansko by far de grootste is.

Zij organiseren ook elke dag nieuwe events, dus ben je helemaal gek op events dan kan dit heel goed bij jou passen. Zelf besloot ik een appartement te huren bij Four Leaf Clover Bansko en ook gebruik te maken van hun events (waar je verder niets extra’s voor betaald).

Dit is een coliving plek, maar dan net iets anders. Ik ben erg gesteld op mijn privacy en ik was verbaasd dat je die in dit complex ook echt hebt. Voor mij een ideale mix van mensen kunnen ontmoeten en gewoon mijn eigen ding kunnen doen.

Zoek je een plek waar je in alle rust lekker productief wilt zijn, dan is dit een ideale plek. Wil je juist helemaal losgaan met sociale activiteiten, dan kan dat vooral wanneer jij je aanmeldt bij Coworking Bansko (iets wat ik dus zelf niet heb gedaan). Bansko is echter aan het veranderen en er komen steeds meer mogelijkheden voor sociale events buiten vaste coworkings om.

Vanuit Bansko kun je ook makkelijk (weekend) tripjes boeken naar Sofia en Plovdiv (beiden op 2/3 uur afstand) om wat meer de drukte op te zoeken wanneer je daar behoefte aan hebt. En over het internet: in Bansko en Bulgarije als geheel heb je hier vrijwel niets over te klagen!

Wonen, werken en reizen als digital nomad in Bansko, Bulgarije

Bansko is zeker een aanrader mocht je een goedkope en rustige plek zoeken om een poosje als digitale nomade te verblijven. Zowel in de winter (skiën en snowboarden) als in de zomer (hiken en mountainbiken) kun je ook veel sportieve activiteiten ondernemen. Uiteindelijk is het – zoals altijd – een persoonlijke keuze wat bij jou past en of Bansko dat jou kan bieden.

Digital nomad worden mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit voor elkaar te krijgen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je een digital nomad kunt worden?

Krijg hier direct toegang tot ‘’Het Ultieme Digital Nomad Handboek’’ en ontdek de 10 slimste stappen voor meer werken, reizen en vrijheid vanuit het buitenland.

Ik ben benieuwd: ben jij als digital nomad al eens in Bansko geweest en wat zijn jouw ervaringen? Of zou je dit juist graag willen doen?

Laat het me in een reactie onder dit bericht weten!

.

Boekentips artikel