Leven als digital nomad in Chiang Mai (+ tips en inspiratie)

Leven als digital nomad in Chiang Mai. Hoe ziet dat eruit? Ik woonde twee maanden in Chiang Mai en neem je in dit artikel mee in mijn ervaringen met deze fantastische plaats. Ook deel ik een aantal waardevolle digital nomad inzichten met je.

Wil je hier meer over weten? Bekijk dan hieronder de vlog die ik maakte van mijn eerste twee maanden als digital nomad in Chiang Mai. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Waarom locatie onafhankelijk werken in Chiang Mai?

Chiang Mai wordt gezien als dé digital nomad stad ter wereld. In mijn vorige digital nomad artikel ‘Mijn eerste maand als digital nomad: 4 levenslessen vanuit Boekarest!’  schreef ik al over mijn eerste maand als digital nomad en hoe ik nog maar net begonnen ben.

Chiang Mai leek me daarom een mooie plek om andere digital nomads te ontmoeten, een (internationaal) sociaal netwerk op te bouwen én veel bij te leren van ervaren digital nomads!

In Chiang Mai word ook de jaarlijkse NomadSummit – het grootste digital nomad evenement ter wereld – gehouden. Dit wist ik overigens niet voordat ik er kwam, dus dit was meer toeval. Maar wel een hele gave ervaring om mee te maken en zeker een aanrader voor als je (wilt) starten als digital nomad.

Op dergelijke evenementen kun je ook goed werken aan je sociale netwerk. Verderop in dit artikel leg ik uit waarom dit zo belangrijk is wanneer je veel alleen reist als digital nomad.

Het is ongelofelijk dat ik nu mijn droom leef. Wat jarenlang een droom was, is nu werkelijkheid geworden. Als je mij al een poosje volgt, dan weet je hoe ontzettend hard ik heb gewerkt de afgelopen jaren om dit mogelijk te maken.

De voordelen van leven als digital nomad in Chiang Mai

Er zijn drie dingen die ik als grote voordelen heb gezien van wonen, werken en leven in Chiang Mai:

 1. De community! Letterlijk overal kun je digital nomads ontmoeten. Ik geloof niet dat er een plek is waar dit nog meer is dan in Chiang Mai.
 2. Vrijwel overal vind je supermarkten, eettentjes en ook Westerse winkels. Kortom: alles is in een loopafstand te bereiken en te vinden. Ook is het erg makkelijk om een appartement te vinden.
 3. Dit geldt voor heel Thailand, maar ook zeker voor Chiang Mai. Off the record: door in een goedkoper land te leven kun je meer geld behouden. Dit geld kun je extra investeren in bijvoorbeeld je bedrijf, aandelen of vastgoed. Zo bouw je ook direct aan je vermogen en financiële onafhankelijkheid. Lees ook deze 4 tips voor het opbouwen van een online passief inkomen.

.

Good to know: Chiang Mai kun je grofweg opsplitsen in twee gebieden: Old Town en Nimman. Old Town is het hart van Chiang Mai en daarmee ook het meest toeristische gebied. Je vindt hier veel toeristen, backpackers en een actief nachtleven.

Nimman is meer het expat gebied. Hier zitten de meeste digital nomads en expats. Zelf woonde ik in dit gebied. Het is grappig dat bijna iedere blanke in dit gebied een digital nomad is óf werkt in Thailand zelf. Mocht je zelf als digital nomad in Chiang Mai willen leven, dan raad ik je zeker aan om in Nimman te verblijven!

De nadelen van leven als digital nomad in Chiang Mai

Naast de voordelen zijn er wat mij betreft drie nadelen van wonen, werken en leven in Chiang Mai:

 1. Er is een hoop luchtvervuiling. Vooral in de maanden februari, maart en april (burning season) is dit extreem slecht, maar soms kan dit ook al in december of januari beginnen.
 2. Het vliegveld van Chiang Mai ligt naast de stad. Waar je ook in Chiang Mai woont, je gaat om de haverklap een vliegtuig horen (behalve in de nacht).
 3. Als je vanuit Nederland komt, kun je maximaal 3 maanden een visum krijgen. Dat is best prima. Daarna wordt het echter een stuk lastiger en kun je maximaal 2 maanden (vaak met veel gedoe) krijgen. Er zijn landen waar dit soepeler gaat!

Heb je veel last van je longen of heb je bijvoorbeeld asma, dan raad ik je af om in de hierboven genoemde ‘’smog maanden’’ naar Chiang Mai te komen. De luchtvervuiling is al meer dan in Nederland, maar in de maanden februari, maart en april is het nog een stuk extremer.

Hoeveel kost het leven in Chiang Mai?

Dit is natuurlijk een hele persoonlijke keuze. Ga je dagelijks streetfood eten of luxe uiteten? Ga je veel uit of niet? Na twee maanden leven in Chiang Mai durf ik wel te zeggen dat je voor minder dan 1000 euro rond moet kunnen komen.

Sommigen komen rond van 600 euro, anderen voor 1500 euro. Het is allemaal mogelijk en uiteindelijk heb je dit helemaal zelf in de hand. Om je een beeld te geven van de prijs van een aantal producten en diensten:

 • Kop koffie: 1 – 3 euro (goedkoopst is lokaal, duurder is meer toeristisch)
 • Smoothie: 1 – 3 euro
 • Tros grote bananen (10 stuks): 70 cent (lokale markt)
 • Mango’s (1 kilo): 80 cent (lokale markt)
 • Uiteten streetfood: 1 – 1,5 euro
 • Uiteten restaurant (hoofdgerecht + drankje): 4 – 7 euro
 • Bier: 1,5 – 3 euro
 • Boodschappen: de bekendste supermarkt is de 7 Eleven. De Big C was mijn favoriet en vaak ook iets goedkoper. Lokale markten zijn voor fruit en groenten veel goedkoper en verser dan supermarkten (mijn favoriet: Mueang Mai Market)
 • Scooterverhuur: 5/6 euro per dag (of 70 euro per maand)

5 Digital nomad inzichten vanuit Chiang Mai

Inmiddels leef ik een paar maanden als digital nomad. Van de buitenkant lijkt dit de ideale leefstijl te zijn. En voor een groot deel is dit ook zo. Maar ik heb ook gemerkt dat de uitdagingen die komen kijken bij deze leefstijl soms zwaar worden onderschat. Dit zijn mijn digital nomad inzichten tot nu toe:

Inzicht 1: De juiste balans vinden als grootste uitdaging

Voor mij persoonlijk was het overweldigend wat er allemaal komt kijken bij een leven als digital nomad. De eerste weken kwam er veel op me af en vond ik het lastig om een balans te vinden tussen verschillende activiteiten:

 • Werken (nieuw ritme vinden)
 • Onderhouden contact met Nederlandse vrienden/familie (Skypemomenten plannen). Vanwege het tijdsverschil is dit alleen mogelijk in het weekend.
 • Opbouwen sociaal netwerk in Chiang Mai (internationaal sociaal netwerk opbouwen). Omdat veel digital nomads ook doordeweeks werken, worden ook hier de meeste afspraken in de weekenden gemaakt.
 • Tijd voor jezelf nemen. Gek genoeg wordt het ook lastiger om tijd voor jezelf te pakken door alle andere activiteiten.
 • Onderzoeken wat te doen en te beleven in Chiang Mai. Hier gaat onbewust ook weer veel tijd in zitten.
 • Ontdekken Thaise cultuur. Idem dito!
 • Vooruitplannen en onderzoeken volgende bestemming. Wanneer je aankomt op een nieuwe locatie en je blijft ergens bijvoorbeeld één maand, dan moet je vrijwel direct ook al beginnen met het onderzoeken naar je volgende locatie (rekening houden met vliegtickets, beschikbaarheid appartement, visum etc…)

Dit alles bij elkaar kan behoorlijk overweldigend zijn! En dat gebeurde bij mij dus ook. Inmiddels begin ik hier langzaam steeds beter in te worden. Het is een vaardigheid die je kunt trainen en kost nu eenmaal tijd. Een mooie uitdaging!

Leven als digital nomad in Chiang Mai - tips voor locatie onafhankelijk werken

.

Inzicht 2: Gezond eten

In Aziatische landen kan het een uitdaging zijn om gezond te eten tegen een fatsoenlijke prijs. Ik hou van streetfood. Het probleem met de streetfood is dat je vaak relatief veel vlees krijgt en erg weinig groentes.

Ook zijn de meer ‘Westerse producten’ zoals brood, havermout en yoghurt een stuk duurder (soms tot wel vier keer zo duur!) als in Nederland. Dit zorgt ervoor dat je je eetpatroon moet of wilt aanpassen.

Fruit daarentegen is weer spotgoedkoop. Ik probeer daarom altijd hetgeen te kopen en eten wat in dat land in overvloed is. Het is verser, beter van kwaliteit en goedkoper. Wat wil je nog meer?

Tijdens mijn verblijf in Chiang Mai maakte ik me hier niet zo druk om. Toch – als je voor een langere periode reist – kan het handig zijn hier wel aandacht aan te besteden. Bij mijn volgende bestemming zal ik zelf meer groentes gaan toevoegen terwijl ik wel gewoon streetfood blijf eten.

Inzicht 3: Opbouwen van routines

Door het tijdzone verschil was ik genoodzaakt om mijn coachingsgesprekken in de avonduren te voeren. Dit betekende ook dat ik mijn schema moest omgooien. En dat kan in het begin wat tijd in beslag nemen. Nu neem ik de middagen vaak vrij (en breng ik die tijd door aan het zwembad) en werk ik in de avond.

Niet alleen de tijdzone, maar ook het weer speelt hier een rol bij. Waar ik in Nederland lekker in de middag ging sporten, is dat hier vrijwel onmogelijk vanwege de hitte. Ook dit is dus iets om rekening mee te houden.

Inzicht 4: Financiële onzekerheid

Wat gaat het mij maandelijks kosten om in Thailand te leven? Ik had geen idee! Natuurlijk deed ik wel wat onderzoek op het internet, maar je maandelijkse uitgaven blijven toch heel persoonsafhankelijk.

In het begin weet je dit dus ook gewoon niet. Je kent de prijzen voor een appartement, eten, drinken en andere uitgaven nog niet. Dit is iets waar je op locatie pas achter zult komen. En dat is iets wat in het begin voor een zekere mate van financiële onzekerheid kan zorgen.

Inzicht 5: Hoger stressniveau

Ik merkte ook dat mijn lichaam en geest weer moesten wennen aan een andere cultuur (warmte, meer luchtvervuiling, eten, gewoontes). In combinatie met de andere inzichten gaf me dit in het begin een onrustig gevoel.

Ook merkte ik dat het op een andere plek altijd even inkomen is. Niet alleen met routines, maar ook met het werken.

Hoe is mijn eerste maand als digitale nomade in Chiang Mai bevallen?

Uitdagend en supervet tegelijk! Het uitdagende gedeelte heb ik al benoemd in de inzichten hierboven. Het supervette gedeelte is de enorme vrijheid die je hebt. De mogelijkheid om overal ter wereld te kunnen werken geeft een enorm vrij gevoel.

Leven als digital nomad in Chiang Mai --tips-voor-locatie-onafhankelijk-werken2

.

Zo werk ik in de ochtend, ga ik ’s middags chillen aan het zwembad (soms met een heerlijke kokosnoot of een goddelijke fruit juice erbij!) en werk ik in de avond nog een paar uurtjes. Dit zijn de 5 ultieme stappen voor locatie onafhankelijk werken.

Daarnaast vind ik het prettig om langer op één plek te blijven. Ik ben een groot fan van ‘’langzaam reizen’’ (slow travel). Je leert de cultuur beter kennen, hebt meer tijd om een sociaal netwerk op te bouwen, komt beter in je routines én bent veel productiever.

Dat is ook iets wat ik altijd voor ogen heb gehouden. Voor mij is reizen – hoe gek dit misschien ook klinkt – niet het belangrijkste. Voor mij is dat veel meer het werken en inspirerende andere mensen ontmoeten, omdat ik weet dat ik er veel meer voldoening uit haal om mensen te helpen en inspireren.

Ik weet wat ik wil en wat mijn purpose is. En dat zal ook het belangrijkste blijven. Dat ik dit mag en kan combineren met het reizen is een droom die uitkomt!

Fulltime locatie onafhankelijk werken

Het is ongelofelijk wat er in een paar jaar tijd kan gebeuren. Ik kan mijn geld nu volledig online verdienen terwijl ik ondertussen nieuwe culturen ontdek. Of gewoon aan het zwembad kan hangen 😉

Het is allemaal mogelijk zolang je maar gelooft in jezelf en keihard blijft werken. Makkelijk is het niet, maar mogelijk is het zeker. Geloof in de lange termijn. Heb geduld. En blijf elke dag kleine stapjes in de richting van je doel zetten. Voor je het weet ben je daar waar je wilt zijn!

Succesvol online ondernemen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, focus en discipline. Wil jij een succesvolle online business starten? Leven van het internet? En meer tijd, geld en vrijheid creëren voor jezelf én anderen?

Krijg hier direct toegang tot de 18 Tips Voor Een Succesvolle Online Business.

Ik ben benieuwd: ben jij als digital nomad al eens in Chiang Mai geweest? Of zou je dit juist graag willen doen? En wat zijn jouw ervaringen met Chiang Mai?

Laat het me in een reactie onder dit bericht weten!

.

Boekentips artikel