Leven als digital nomad in Split, Kroatië (+ tips en inspiratie)

Leven als digital nomad in Split (een strandstad in Kroatië) brengt je een grote diversiteit. Kroatië staat bekend als een prachtig land, maar hoe is het leven als digital nomad in Split nu eigenlijk? Ik woonde drie maanden in Split en beschrijf in deze digital nomad blog mijn ervaringen en inzichten met deze plek!

Waarom locatie onafhankelijk werken in Split?

Het viel mij op dat Split nog helemaal niet zo heel bekend is onder digital nomads. En dat is best opvallend te noemen, omdat het veel eigenschappen heeft waar digital nomads normaal gesproken naar op zoek zijn: stranden, bergen, eilanden én een chille leefstijl!

Locatie onafhankelijk werken in Split is interessant voor iedereen die houdt van zon, zee en strand. Maar dat is niet het enige. De omgeving van Split biedt veel opties voor hikes en je kunt ook één (of meer) van de vele eilanden bezoeken. Persoonlijk vind ik de locatie één van de beste dingen aan Split (daarover later meer!)

Ben jij benieuwd hoe een leven als digital nomad in Split/Kroatië eruitziet? Check dan even de vlog hieronder. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

De voordelen van leven als digital nomad in Split

Aan het einde van mijn vertrek uit Split heb ik mijn inzichten opgeschreven in mijn dagboek. Ik maak dan vaak ook een lijst met voordelen en nadelen van een bepaalde plek en in dit geval heb ik die van Split voor je op een rij gezet:

 1. Ik noemde het al eerder in dit artikel. De ligging is wat mij betreft fantastisch. Split is omringt met een aantal stranden die op loopafstand (!) te bereiken zijn. Daarnaast zijn er meerdere bergen in de omgeving waar je de natuur in kunt gaan om te wandelen of hiken. Sterker nog: in Split zelf kun je mooie wandelingen maken in het Marjan park. En alsof dat nog niet genoeg is liggen er ook meerdere prachtige eilanden naast Split (denk o.a. aan Brac, Hvar, Vis en Korcula).
 2. De grootte. Dit is een meer persoonlijke keuze, maar ik hou van plekken die niet te groot maar ook niet te klein zijn. Split is een mooi voorbeeld van zo’n stad. En de combinatie met de fantastische locatie (= moeilijk te vinden) maakt het een geweldige plek om te leven.
 3. Het weer. En dan heb ik het nog niet eens over het weer gehad! Er is weinig regen en veel zon. Klinkt als muziek in de oren toch?

Good to know: het oude centrum (old town) wordt vaak gezien als het centrum van Split, maar eigenlijk is er niet echt een centrum. Dit oude centrum is het centrale punt voor toeristen en hier vind je dan ook meer buitenlanders dan Kroaten zelf. Ook is het lastiger om in die omgeving meer winkels te vinden.

De omgevingen rondom het oude centrum (Varos, Bacvice, Firule, Znjan, Poljud enzovoort) zou ik persoonlijk meer aanraden als je voor een langere tijd in Split wilt verblijven. Blijf je slechts een paar dagen? Dan is het oude centrum zeker een goede plek om te verblijven!

Hoe word je een digital nomad? Check hier de gouden tips + inspiratie!

.

De nadelen van leven als digital nomad in Split

Mogelijk nadelen van een leven als digital nomad in Split kunnen de volgende nadelen zijn:

 1. Kleine digital nomad community. Vooral buiten het zomerseizoen om viel het mij op dat er toch vrij weinig digital nomads zijn. Je kunt ze wel vinden, maar het is allemaal vrij beperkt. De expat community is dan wel weer iets groter. In de zomer schijnt het wel drukker te worden met digitale nomaden, maar moet je ook rekening houden met het tweede nadeel (zie hieronder).
 2. De zomer. Er is een groot verschil met Split in de zomer (vooral juli en augustus) en Split buiten de zomer. In de zomer wordt het ontzettend toeristisch, warm (voor mij heet) én de huur van appartementen wordt veel duurder. De prijzen gaan twee tot drie keer over de kop (geen grap!). Er zijn zelfs veel huisbazen die liever alleen de zomermaanden verhuren dan een verhuur voor een heel jaar, omdat ze in die paar maanden bijna net zoveel kunnen verdienen.
 3. De prijzen. Vergeleken met andere populaire digital nomad plekken is Kroatië – en zeker Split – niet de goedkoopste plek om te leven (check hier hoe het leven als digital nomad in Tirana, Albanië is). Vergelijk je het met West-Europese landen dan is Split wel weer een goedkopere optie. Het hangt er dus een beetje vanaf waar je het mee vergelijkt, maar voor de meeste digital nomads zou Kroatië eerder afvallen om de genoemde prijzen.

Nog iets om goed te weten: over het weer: de zomers kunnen vrij warm tot heet worden terwijl de schouderseizoenen vaak het beste vertoeven zijn. De winter is kouder – ongeveer te vergelijken met de Nederlandse temperatuur – met als verschil dat het relatief weinig regent met veel droogte/zon. Specifiek voor Split kan er soms een meer warme of koude wind ontstaan doordat de wind vanaf de zee komt.

Hoeveel kost het leven in Split?

Zoals eerder aangegeven is Split voor een digital nomad bestemming zeker niet de goedkoopste optie, maar ook niet de duurste. Zo is het bijvoorbeeld duurder dan Bulgarije, maar goedkoper dan Spanje.

Veel hangt af van het appartement dat je kunt vinden. Als je deze voor een lage prijs kunt vinden en je kookt veel, dan kun je makkelijk rondkomen voor onder de 1000 euro per maand en zelfs richting de 600/700 euro gaan. De meeste digital nomads zitten echter meer richting de 1000 euro of meer.

Hieronder een overzicht van prijzen (uit 2022):

 • Accommodatie: 300 – 800 euro (goedkoopst is lokaal, duurder is meer toeristisch)
 • Kop koffie: 2 – 3 euro
 • Tros grote bananen (10 stuks): 1 euro (supermarkt)
 • Appels (1 kilo): 1.20 euro (supermarkt)
 • Paprika (1 kilo): 2 euro (supermarkt)
 • Rijst (1 kilo): 1.25 euro (supermarkt)
 • Kip (1 kilo): 4/5 euro (supermarkt)
 • Uiteten lokaal restaurant (hoofdgerecht + drankje): 5 – 15 euro
 • Uiteten Westers restaurant (hoofdgerecht + drankje): 10 – 40 euro
 • Bier: 2,5 – 4 euro
 • Boodschappen: in Split zal het geen probleem zijn om boodschappen te doen. Overal zijn supermarkten te vinden.
 • Autoverhuur: 20/40 euro per dag

Aanvullende toelichting: de lokale markten zijn niet echt goedkoper dan de supermarkten zoals dit bijvoorbeeld in Bulgarije en Albanië wel het geval is. De producten zijn vaak wel verser, maar je moet dan wel weten waar je deze kunt halen (wat lastig te achterhalen is).

Hoe ziet een leven als digital nomad in Split eruit? (+ Bezienswaardigheden)

Split heeft veel interessante bezienswaardigheden en vooral ook veel plekken waar je voor een langere tijd van kunt genieten zoals de stranden en bergen. Hieronder vind je een aantal bezienswaardigheden en dingen die je in de omgeving kunt doen:

 • Wandel over de Riva Boulevard.
 • Beklim de Marjan berg met een mooi uitzicht over de stad.
 • Bekijk het Paleis van Diocletianus.
 • Herbeleef de Game of Thrones serie (een deel is in Split geschoten).
 • Slenter door de oude stad.
 • Bezoek één of meer van de omringende eilanden zoals Brac, Hvar, Vis en/of Korcula.
 • Hike in de omgeving van Split (Kozjak en Mosor zijn de twee dichtstbijzijnde bergen voor hiken waarvan Mosor een stuk hoger is).
 • Hike iets verder weg (hoogste punt van Omis (Kula/Imber), Biokovo, Velebit, Dinara).
 • Struin de stranden in Split af (Kasjune, Znjan, Firule, Bacvice enzovoort)
 • Plan een dagtrip naar de Krka watervallen.
 • Bezoek het fort van Klis.
 • Bezoek de zeven kastelen naast Split (‘’Kastela’s’’ genoemd)
 • Ontdek het havenstadje Trogir.
 • Breng een bezoek aan steden die binnen twee uur van Split liggen (Omis, Primosten, Zadar, Makarska).
 • Probeer het traditionele Dalmatische recept ‘’Peka’’.
 • Neem een trip naar het ‘’buitenland’’. Binnen een paar uur ben je in Bosnië.

Bonus: overige digital nomad inzichten vanuit Split

Inmiddels begin ik een meer doorgewinterde en ervaren digital nomad te worden. En dat gezegd hebbende begin ik me steeds meer te oriënteren op plekken waar ik graag zou willen wonen (of in ieder geval een deel van het jaar zou willen zijn).

Ik begin langzaam maar zeker het punt te bereiken dat ik minimaal drie maanden per jaar graag naar een land/plaats toe wil gaan waar ik al eens eerder ben geweest. Het lijkt me heerlijk om op zo’n plek even tot rust te komen zonder van alles te moeten regelen (of zien!). Een plek waar je de batterij even kunt opladen en die stabiliteit geeft.

Daarnaast begin ik het steeds belangrijker voor mezelf te vinden om te werken aan vaardigheden. En tijd te besteden aan hobby’s. Bij voorkeur skills en hobby’s die je locatie onafhankelijk kunt uitvoeren. Zo focus ik me op dit moment op Kizomba, de ukelele, calesthenics, yoga en hardlopen. Allemaal dingen die ik makkelijk op veel plekken kan doen.

Dit geeft een zekere stabiliteit in de verder vrij losse en flexibele leefstijl. Iets wat ik zeker als iets prettigs ervaar. De uitdaging begint meer te liggen in locatie onafhankelijke routines creëren die mij ondersteunen om de digital nomad leefstijl op de lange termijn leuk te blijven vinden. Voor mij is reizen daar een onderdeel van, maar zeker niet alles. Ik haal zelfs nog meer voldoening uit het ontwikkelen van mijn vaardigheden dan het reizen ben ik achter gekomen!

Wonen, werken en reizen als digital nomad in Split, Kroatië

Is Split iets voor jou? Als je houdt van stranden en bergen, dan kan dit weleens een ideale plek voor jou zijn! Voeg daar de eilanden en het mooie weer aan toe en je hebt volgens mij een mooie bestemming te pakken. Check voor jezelf wat jij graag terug wilt zien op jouw gedroomde locaties en maak een plan om daar meer van je tijd te besteden.

Digital nomad worden mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit voor elkaar te krijgen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je een digital nomad kunt worden?

Krijg hier direct toegang tot ‘’Het Ultieme Digital Nomad Handboek’’ en ontdek de 10 slimste stappen voor meer werken, reizen en vrijheid vanuit het buitenland.

Ik ben benieuwd: ben jij als digital nomad al eens in Split geweest en wat zijn jouw ervaringen? Of zou je dit juist graag willen doen?

Laat het me in een reactie onder dit bericht weten!

.

Boekentips artikel