Leven als digital nomad in Tirana, Albanië (+ Tips & Inspiratie)

Leven als digital nomad in Tirana (de hoofdstad van Albanië) is super interessant en kan ook best een uitdaging zijn. Albanië is nog steeds een relatief onbekend land met relatief weinig digital nomads, maar hoe is het leven als digital nomad in Tirana nu eigenlijk? Ik woonde drie maanden in Tirana en beschrijf in deze digital nomad blog mijn ervaringen en inzichten met deze plek!

Waarom locatie onafhankelijk werken in Tirana?

Tirana is voor veel digital nomads niet de eerste plek waar je aan denkt bij een langer verblijf. En laat dat nu precies één van de dingen zijn waarom dit mijn interesse trok. Albanië is één van de minst toeristische landen van Europa en mede daarom is het nog een zeer ongerept land. I like that!

Daarnaast wilde ik zelf voor een langere tijd in Oost-Europa verblijven en dit betekende voor mij dat ik er ook voor koos om in de winter in Oost-Europa te verblijven. In veel landen is het dan erg koud, dus ik zocht ook naar een ‘’warmer’’ Oost Europees land en zo stuitte ik op Albanië. Dat bleek achteraf een voltreffer. Het winterweer heeft mij zeer aangenaam verrast!

Tenslotte heeft Albanië een heel eigen en interessante cultuur waar ik graag meer over wilde weten. En dan heb ik het nog niet eens over de verschillende landschappen die het land te bieden heeft. Stranden, bergen, oude authentieke dorpjes, warmwaterbronnen en een oogstrelende natuur, Albanië heeft het allemaal.

Ben jij benieuwd hoe een leven als digital nomad in Tirana/Albanië eruitziet? Check dan even de vlog hieronder. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

De voordelen van leven als digital nomad in Tirana

Zoals je van mij gewend bent geef ik hieronder weer drie voordelen en nadelen van de plek waar ik als digital nomad tijd heb doorgebracht. Check hieronder de naar mijn mening drie grootste voordelen van wonen, werken en leven in Tirana:

  1. Het weer. Albanië is hoogstwaarschijnlijk niet het eerste land waar je aan denkt voor lekker weer, maar niets is minder waar. Er schijnt heel veel zon in Albanië en er is zowel relatief weinig regen, kou en wind. Ja, de winters zijn zeker aan de koude kant, maar doordat er zoveel droge dagen tussen zitten is dit helemaal niet erg. Zeker niet als je Nederland gewend bent 😉
  2. De landschappen. Albanië is een heel divers land. In het noorden vind je één van de mooiste stukken natuur van Europa en kun je prachtige hikes maken. Vanuit Tirana zijn er veel dagtrips te maken voor hikes en het bezoeken van andere steden. Het land ligt aan de Adriatische Zee en hoe verder je naar beneden gaat hoe mooier de stranden en het water lijken te worden. Landinwaarts heb je dan nog meer bergen en authentieke dorpen. Wat wil je nog meer?
  3. De prijzen. En dan bedoel ik de hele lage prijzen. Het enige wat een stuk duurder is en dit is eigenlijk alleen in Tirana zijn de huurprijzen (dit viel mij persoonlijk erg tegen). Alle andere dagelijkse kosten en bijvoorbeeld het rondreizen zijn erg goedkoop te noemen. Veel van de prijzen zijn van een Aziatisch niveau en zorgen er dus voor je levenskwaliteit als digital nomad enorm toeneemt door een tijdje in Albanië te wonen.

Good to know: het centrale punt waar iedereen naar refereert in Tirana is het grote plein genaamd Skanderberg Square. Vanaf dit plein heb je in de verschillende richtingen gebieden waar je kunt wonen. Ook is er een enorm park ten zuiden van Blloku wat erg populair is en waar je veel mensen ziet wandelen en sporten.

Het meest populaire gebied is zonder twijfel Blloku. Hier vind je de meeste restaurants, coffee shops en het nachtleven. Voor buitenlanders is dit ook de meest bekende plek om te wonen. Voor mij persoonlijk is het een te druk gebied en zit ik liever iets buiten Blloku of Skanderberg Square.

Gebieden waar je dan aan kunt denken: Pazari I Ri, Ali Demi, Qyteti Studenti, Komuna e Parisit, Stacioni I Trenit of Don Bosko. Vrijwel al deze gebieden liggen op maximaal 20 minuten lopen naar het centrum.

Hoe word je een digital nomad? Check hier de gouden tips + inspiratie!

.

De nadelen van leven als digital nomad in Tirana

Wanneer je benieuwd bent naar een leven als digital nomad in Tirana, dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee wilt houden en die je zou kunnen zien als nadelen van wonen, werken en leven in Tirana:

  1. Kleine digital nomad community. Je zou bijna zeggen: een niet bestaande digital nomad community. In de drie maanden dat ik in Tirana was heb ik letterlijk een op één handen tellende aantal digital nomads ontmoet.
  2. Relatief weinig evenementen. En ja, dit verbaasde mij ook voor een grote stad als Tirana, maar er zijn niet heel veel sociale evenementen in de vorm van meetups aanwezig. Dit schijnt in de zomer overigens wel meer het geval te zijn.
  3. De Albanese cultuur. Persoonlijk zou ik deze onder de voordelen scharen, maar het kan als een cultuurshock aanvoelen om in voor een langere tijd in Albanië te verblijven. Ik moest regelmatig aan mijn tijd in Azië denken terwijl ik in Tirana was. Dingen kosten tijd, en zeker het opbouwen van vriendschappen of een relatie (met locals) duren langer dan in andere landen en werkt net iets anders. Daar moet je dus wel tegen kunnen!

Nog iets om goed te weten: in de zomer kan het vrij heet worden in Albanië terwijl de rest van het jaar eigenlijk prima vertoeven is. In de wintermaanden wordt het – vergeleken met Nederland – een paar weken koud, maar niet kouder dan in Nederland. En het is dus veel droger en zonniger.

Hoeveel kost het leven in Tirana?

Zoals overal ligt het helemaal aan je eigen leefstijl natuurlijk, hoeveel je wilt uitgeven en hoe luxe je wilt leven. De huurprijzen zijn relatief hoog (alleen in Tirana!), zeker voor de korte termijn (minder dan 1 jaar), maar alle andere kosten behoren tot de laagste van Europa. En als je in een andere stad dan Tirana wilt leven kun je de kosten heel snel verder drukken.

Je kunt in Tirana rondkomen voor 700 euro, maar ook voor aanzienlijk meer. Het is allemaal mogelijk en uiteindelijk heb je dit helemaal zelf in de hand. Om je een beeld te geven van de prijs van een aantal producten en diensten:

  • Accommodatie: 300 – 600 euro (goedkoopst is lokaal, duurder is meer toeristisch)
  • Kop koffie: 1 – 2,5 euro
  • Tros grote bananen (10 stuks): 1 euro (supermarkt)
  • Appels (1 kilo): 1.20 euro (lokale markt)
  • Paprika (1 kilo): 1.20 euro (lokale markt)
  • Rijst (1 kilo): 1 euro (supermarkt)
  • Kip (1 kilo): 4/5 euro (supermarkt)
  • Uiteten lokaal restaurant (hoofdgerecht + drankje): 3 – 10 euro
  • Uiteten Westers restaurant (hoofdgerecht + drankje): 5 – 20 euro
  • Bier: 1,5 – 2 euro (met deze prijs krijg je meestal een 0,5 liter bier!)
  • Boodschappen: in Tirana zal het geen probleem zijn om boodschappen te doen. Overal zijn supermarkten en je kunt ook je groenten en fruit makkelijk halen bij een lokale markt!
  • Autoverhuur: 15/25 euro per dag

Aanvullende toelichting: de koffie in Albanië is extreem goedkoop. Zowel boodschappen doen als uiteten gaan zijn vergeleken met andere Europese landen erg goedkoop en goed vergelijkbaar met bijvoorbeeld Bulgarije en Macedonië.

Hoe ziet een leven als digital nomad in Tirana eruit? (+ Bezienswaardigheden)

Er zijn niet zo heel veel evenementen gericht op buitenlanders, dus je zult echt zelf proactief moeten zijn om mensen te ontmoeten en de juiste plekken te vinden. Tirana zelf is eigenlijk niet zo heel bijzonder, maar de Albaniërs zijn heel aardig, velen spreken Engels en het is een goede thuisbasis om door de rest van Albanië te reizen.

Je kunt er ook voor kiezen om te wonen in een andere plaats, maar hou er dan rekening mee dat het een stuk uitdagender kan zijn om een sociaal leven op te bouwen. De zomermaanden doorbrengen in één van de strandplaatsen zoals Sarandë, Vlorë of Dürres kan dan weer wel een mooie optie zijn.

Verder vind je hieronder een aantal bezienswaardigheden en dingen die je in de omgeving kunt doen:

  • Bekijk de bunker museums (Bunkart 1 en Bunkart 2). Bunkart 1 is buiten het centrum, een stuk groter en wordt door vrijwel alle locals meer aangeraden dan Bunkart 2.
  • Bekijk één van de vele andere museums.
  • Maak wandelingen in het grootste park van Tirana.
  • Relax bij het meer van dit grootste park.
  • Ontdek uit de vele coffee shops jouw favoriete coffee shop.
  • Neem de kabelbaan naar Mountain Dajiti.
  • Hike in de omgeving van Mountain Dajiti.
  • Doe een hike naar één van de vele andere bergen.
  • Check de warmwaterbronnen in Permet.
  • Pak de bus of huur een auto en rij langs de hele Adriatische kust voor adembenemende uitzichten.
  • Pak een ‘’verlaten oude trein’’ in Albanië (een heus avontuur!)
  • Maak een dagtrip naar Dürres en/of Elbasan.
  • Bezoek authentieke steden als Shköder, Berat en Gjirokaster.
  • Bezoek The House Of Leaves (‘’spionnenmuseum’’) in Tirana.
  • Probeer zeker ook het Albanese gerecht ‘’tavë kosi’’.
  • Check de vele stranden aan de Adriatische Zee in steden als Sarandë, Vlorë en Himarë.
  • Neem een trip naar het ‘’buitenland’’. Binnen een paar uur ben je in Macedonië, Montenegro en/of Kosovo.

Bonus: overige digital nomad inzichten vanuit Tirana

Hét grootste inzicht is toch wel het feit dat drie maanden ergens leven zo voorbij zijn. Dit heeft mij er in ieder geval nog meer van overtuigt om niet minder dan drie maanden op één locatie te blijven. Liever zes maanden dan één maand als ik zou moeten kiezen.

Er gaat best veel tijd zitten in jezelf opnieuw settelen op een nieuwe plek, dingen ontdekken op de plek zelf, het land bezichtigen, vrienden maken én vervolgens alweer je volgende reis plannen. Die drie maanden lijken op het eerste gezicht dus best veel, maar zijn het niet echt.

Een ander inzicht is dat er waarschijnlijk véél nomads naar warmere landen gaan in de winter waardoor grote delen van Oost-Europa minder nomads zullen hebben gedurende die tijd van het jaar. Met als gevolg dat er ook minder evenementen zijn.

Ook ben ik persoonlijk nog meer tot de ontdekking gekomen dat slechts twee of drie goede vrienden voor mij genoeg zijn om een betekenisvol sociaal leven ergens anders op te bouwen (sowieso meer gefocust op kwaliteit dan kwantiteit). Dit maakt het ook een stuk overzichtelijker voor mezelf. En vooral als je korter op plekken blijft, dan kan dit een goede tussenoplossing zijn.

Ik merk duidelijk dat ik steeds beter weet hoe ik zaken wil aanpakken en dat dit ook steeds makkelijker en beter lukt. Daardoor lijkt het alsof de digital nomad lifestyle in zekere zin alleen maar leuker wordt!

Wonen, werken en reizen als digital nomad in Tirana, Albanië

Tirana is niet perse een heel bijzondere plek, maar Albanië is wel een heel bijzonder land met een hele eigen cultuur. Ik ben het type digital nomad die ook op een plek als Tirana me prima kan vermaken, maar ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen het geval hoeft te zijn. Doe dus altijd even je eigen onderzoek en check of Tirana een goede uitvalsbasis voor jou kan zijn!

Digital nomad worden mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit voor elkaar te krijgen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je een digital nomad kunt worden?

Krijg hier direct toegang tot ‘’Het Ultieme Digital Nomad Handboek’’ en ontdek de 10 slimste stappen voor meer werken, reizen en vrijheid vanuit het buitenland.

Ik ben benieuwd: ben jij als digital nomad al eens in Tirana geweest en wat zijn jouw ervaringen? Of zou je dit juist graag willen doen?

Laat het me in een reactie onder dit bericht weten!

.

Boekentips artikel