Leven vanuit dankbaarheid als recept voor een gelukkig leven (+ 3 snelle stappen)

Leven vanuit dankbaarheid is iets wat vrijwel iedereen wel meer zou willen doen. Toch is het niet altijd makkelijk om dankbaar te zijn. Zeker bij tegenslagen denken we al snel vrij negatief. Hoe kun je – voor het grootste deel – toch dankbaar leven en steeds iets dankbaarder worden? Ontdek deze 3 stappen!

Waarom is het moeilijk om altijd dankbaar te zijn?

Iedereen wil dankbaar zijn, maar toch lukt het vrij weinig mensen om dit structureel te zijn. Wat maakt het zo moeilijk? Het is makkelijk om alleen maar te kijken naar wat er beter kan. Dit is ook hoe velen van ons zijn opgegroeid.

Door deze ontwikkeling kijken we meer naar ‘’wat er beter kan’’ dan ‘’naar wat we al hebben’’. En dit tweede perspectief heb je nodig om dankbaar te zijn. Gelukkig kun je ook dit ontwikkelen.

Wil jij meer leven vanuit dankbaarheid? Check dan ook de video hieronder. Vond je dit een waardevolle video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Leven vanuit dankbaarheid in 3 stappen

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om meer te leven vanuit dankbaarheid. Hieronder ontdek je ter inspiratie drie belangrijke stappen om dit te kunnen doen.

Stap 1: Creëer een positief perspectief

Het glas kan halfleeg of halfvol zijn. Wat voor persoon ben jij? Probeer meer en meer een ‘’halfvol persoon’’ te worden. Leer positief te denken. Denk in mogelijkheden in plaats van belemmeringen. Wanneer iets tegenzit realiseer je dan dat er nog miljoenen mensen zijn die het minder hebben.

Dit zet zaken in een ander perspectief. Een perspectief waarin je steeds iets positiever kunt worden. En dat maakt het makkelijker om nog meer te leven vanuit dankbaarheid. Ontdek deze 2 simpele regels om (snel) positiever te denken.

Stap 2: Lach meer

Simpel toch? Toch zijn er nog veel mensen die helemaal niet zoveel lachen. En waarom zou je het niet doen? Meer lachen maakt niet alleen jezelf gelukkiger, maar ook de mensen om je heen. Genoeg redenen dus om er een gewoonte van te maken om meer te lachen.

Lach de eerstvolgende keer dat je de deur uitstapt. Lach wanneer je boodschappen aan het doen bent naar de werknemers. En probeer dat iedere keer iets meer te doen. Zo word je steeds iets dankbaarder voor de kleine dingen om je heen. Hier vind je nog 3 praktische tips om dankbaar te zijn voor wat je hebt.

.

Stap 3: Wees in het hier en nu

Merk dingen op die anderen niet opmerken. Dat lukt alleen wanneer je volledig in het hier en nu bent. Geef complimenten, wees scherp en help waar mogelijk. Toen ik nog veel met de trein reisde probeerde ik vaak oudere mensen een plek in de trein te geven wanneer er geen plek meer was.

Het is iets kleins wat we meer en meer kunnen doen wanneer we in het hier en nu zijn. Zulke kleine dingen zijn moeilijker te doen wanneer we in onze mobiel gedoken zijn bijvoorbeeld. En je zult merken dat dit niet alleen direct een goed gevoel geeft maar nog veel meer wanneer je dit op de lange termijn blijft doen!

Meer leven vanuit dankbaarheid is een levenslang proces

Dankbaarder worden is niet iets wat je even in één dag bent. Het is een proces waar je de rest van je leven in kunt blijven verbeteren. En hoe dankbaarder je kunt worden des te gelukkig er je kunt zijn. Vanuit die energie kun je vervolgens een nog leuker en mooier leven leiden. En wie wil dat nu niet?

Leven vanuit dankbaarheid mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel