Leven zonder smartphone. Het is bijna ondenkbaar geworden. Als we iets willen weten, dan raadplegen we onze mobiel. Maar hoe zou het zijn om even zonder te zijn? Ik ging 10 dagen zonder mijn smartphone leven!

Afkickverschijnselen

Oké, ik ben iemand die relatief weinig op de mobiel aan het klooien is. Maar zelfs ik vond het lastig om na 10 dagen, en na thuiskomst, mijn mobiel te laten liggen.

Best gek als je weet dat je binnen 1 minuut 365 uur extra vrije tijd kunt krijgen. Alleen maar jezelf één simpele gewoonte aan te leren.

Ik leg het je uit in de video. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

Sinds een paar jaar kijk ik niet tot nauwelijks op mijn mobiel tijdens vakanties. En deze vakantie zal ik mijn mobiel alleen gebruiken als wekker. Ja, ik slaap tijdens mijn vakantie met een wekker.

Daar heb ik een goede reden voor. In de ochtend om 6:00 opstaan om te gaan hardlopen, en de zonsopkomst te zien. Maar hoe gingen de 10 dagen leven zonder smartphone mij af?

Leven zonder smartphone

Best goed! Al zeg ik het zelf. Het lukte me goed om niet op mijn mobiel te kijken. Dit viel me op:

  1. Niemand kan meer zonder mobiel. Juist doordat ik mijn mobiel niet gebruikte, herkende ik veel meer andere mensen die wél op hun mobiel keken. En ik kan je vertellen: dat ging de hele vakantie zo door!
  2. Je kunt drukte makkelijker loslaten. Onbewust worden je gedachten na het zien van een mobiel gekoppeld aan drukte en stress. Tijdens mijn vakantie heb ik dit, als echte workaholic, goed van me af kunnen zetten. Beter dan ik gedacht.
  3. Je geniet meer van de natuur. Waar ik anders mijn mobiel zou pakken, keek ik nu naar de prachtige bergen, zonsondergang en de zee. Je leeft meer in het moment.
  4. Je aandacht is bij je vriend(in). Een vakantie is het ideale moment om, zonder afleidingen, meer tijd met je partner door te brengen. En zonder mobiel creëer je nog meer van die tijd.
  5. Je ontwikkelt meer focus bij terugkomst. Een dag na de vakantie kon ik weer met frisse moed aan het werk. Juist omdat ik me niét bezighield met de normale alledaagse dingen.
  6. Nieuws is relatief. In 10 dagen heb ik geen enkel nieuwsfeitje meegekregen. Heb ik iets gemist? Voor zover ik het weet niet!

Tip: doe een smartphone detox

Echt waar. De term ‘smartphone detox’ bestaat. En ik raad het je aan om te doen. Dit betekent dat je gedurende een bepaalde tijd zonder je mobiel leeft. Al is het maar één dag. Probeer het eens uit.

Je zult verstelt staan hoe moeilijk je het gaat vinden. En je zult nog meer verstelt staan over de voordelen. Nu kun je genieten van je welverdiende vakantie, of met honderd procent werken aan één van je geweldige ideeën!

Vond je dit een interessant artikel en wil je het geheim van stapelen ontdekken? Wil je van uitsteller naar aanpakker? Leren hoe je meer focus, balans en discipline kunt ontwikkelen? Start direct met onze gratis training ‘1 Minuut Challenge’.

Meer experimenten

Boekentips artikel