Ontdek Jouw Levensdoel: 3 stappen

Wil je weten wat het doel van jouw leven is? Weten wat je écht wilt doen? Kijk dan eens naar jouw unieke eigenschappen.

‘Your work is to discover your world and then with all your heart give yourself to it’
– Boeddha

Jouw levensdoel ontdekken

Naarmate je ouder wordt, loop je vroeg of laat tegen het grote vraagstuk van ‘zingeving’ aan. Wat mij opvalt is dat steeds meer jongeren met deze vraagstukken rondlopen. Vaak zonder dat ze het beseffen.

Uiteraard zijn er vanuit allerlei invalshoeken verschillende antwoorden te geven op deze vraag. Je kunt luisteren naar de meningen van anderen of er gewoon vanuit gaan dat alles toeval is, en dat je leven geen doel heeft.

Misschien slaap je veel en lang uit, vind je het werk dat je nu doet niet leuk of heb je overdag weinig energie. Het zijn allemaal gevolgen van een gebrek aan een levensdoel. Momenteel zijn er 100.000 (!) jongeren die kampen met een burn-out. Het is daarom niet verbazingwekkend dat mentale en spirituele sporten in de lift zitten. Meditatie, mindfulness en yoga zijn gewilder dan ooit.

Beschouw je eigen leven eens vanuit jouw perspectief. Waarschijnlijk doe je dat al vaak, maar denk nu eens alleen aan jezelf. Wat wil je écht doen? Neem bij het lezen van dit blog even de tijd om aan jezelf te denken. Onderstaande vragen helpen je om het doel van jouw leven te ontdekken.

1 Wat vind je het leukste om te doen?

Om te beginnen is het interessant om jezelf af te vragen waar je precies plezier aan beleeft. Waar voel jij je fijn, prettig en heel erg geïnspireerd bij?

Het kan zijn dat je ontzettend veel plezier beleeft aan het organiseren van evenementen, terwijl je daar nu helemaal niets mee doet. Wellicht raak je compleet geïnspireerd door fantasiewerelden, en zou je daar graag een eigen boek over willen schrijven. Misschien voel je je altijd aangetrokken tot de zee of merk je dat je je hele leven al automatisch mensen probeert te helpen.

Vraag jezelf af welke dingen je geweldig vindt om te doen. Waartoe voel je je aangetrokken, waardoor raak je geïnspireerd? Bij welke dingen voel je je helemaal thuis?

Als je leven een doel zou hebben, dan zal dat waarschijnlijk iets zijn wat je ontzettend leuk vindt. Want alleen wanneer we iets echt leuk vinden kunnen we ons er helemaal voor inzetten. En dan kun je er zelfs je geld mee verdienen. Wat zou je willen doen als geld geen rol speelde? Als je wist dat je niet kon falen? Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen.

2 Wat zijn je unieke talenten?

Talenten zijn de unieke eigenschappen die je bij je geboorte hebt meegekregen. Jij bent goed in bepaalde dingen. Je hebt je talenten nodig om datgene wat je het leukst vindt uit te kunnen oefenen. Vaak gaan je talenten hand in hand met de dingen die je het leukst vindt om te doen. Je kunt jouw talenten altijd inzetten om met je passie bezig te zijn.

Zelf heb ik ontdekt dat ik het geweldig vind om mensen te helpen meer uit hun leven te halen door hun dromen na te jagen. Daarbij weet ik dat het inspireren en motiveren van mensen een van mijn talenten is.

Ik kan mijn talent dus inzetten om te doen wat ik leuk vind. En als je doet wat je leuk vind, ga jij er automatisch mee aan de slag. Daardoor wordt je supergoed in wat je doet. En supergoede mensen, zoals jij, krijgen betaalt voor wat zij doen. Zij leveren waarde en geven op die manier een positieve bijdrage aan anderen.

Maak eens een lijst met jouw talenten. Schrijf op wat jij goed kunt, ook al doe je er nu helemaal niets mee. Soms kunnen talenten ineens bruikbaar zijn op een onvoorspelbare wijze. Zo kan het zijn dat jij denkt dat je talent hebt in het organiseren van evenementen, maar in werkelijkheid een talent hebt om mensen te overtuigen tot jouw manier van denken. En dat laatste is een eigenschap die je veel breder kunt inzetten!

3 Wat gaat je het meest aan het hart?

Ieder van ons voelt zich automatisch aangetrokken tot bepaalde zaken. De één voelt een drang om ouderen te helpen in een verzorgingstehuis, de ander is meer betrokken bij een voetbalvereniging.

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Welke dingen raken jou? Waar zou jij dolgraag een positieve verandering teweeg brengen? Richt je aandacht op de antwoorden van deze vraag. Dit hoeven geen grote dingen te zijn. Misschien wil je iets betekenen voor kinderen door voetbaltraining te geven, of wil je foto’s maken om mooie herinneringen voor mensen levend te houden.

Niemand hoeft in zijn eentje de wereld te veranderen. Ieder levensdoel is een klein onderdeel in het grote geheel. Wat is jouw bescheiden stukje?

De puzzelstukjes op de plaats leggen

Wat vind je leuk om te doen? Waar ben je goed in? Waar gaat je hart sneller van kloppen?

Combineer deze zaken en je hebt een doel dat ontstaat vanuit jouw passie. Dat is wat talloze mensen iedere dag doen. Het is wat ik iedere dag doe met mijn blog, coaching en trainingen. Het geeft zin aan je leven.

Je levensdoel blijft veranderen

Jouw doel kan veranderen in de loop van de jaren. Misschien wil je nu de beste worden in je vakgebied terwijl je over een paar jaar andere mensen wil helpen een goed leven te leiden. Het is allemaal mogelijk. Alleen door te veranderen kun je het meeste uit jezelf halen, en het beste van jezelf geven aan de wereld.

Meer tips

Heb je je doel nog niet gevonden?