Loskomen uit het systeem: van ‘’gevangenschap’’ naar ‘’volledige vrijheid’’

Loskomen uit het systeem klinkt leuk, maar is in de praktijk vaak een stuk lastiger. Je denkt anders over dingen dan de meeste anderen. En wilt ook graag dingen anders doen. Dit wordt echter niet altijd gewaardeerd door de mensen ‘’in het systeem’’. En dit kan weer leiden tot een gevoel van ‘’gevangenschap’’. Hoe kun je loskomen uit het systeem zodat jij meer kunt leven zoals je dat graag wilt doen?

Doe het juiste (en niet wat iedereen doet)

Wanneer je anders denkt over dingen dan de status quo laat zien, dan word je al snel voor vreemd aangezien. Anderen werken van 9 tot 5, maar jij voelt dat dit ook anders kan. Anderen geloven niet écht dat zij hun dromen kunnen waarmaken, maar jij gelooft dit zeker wel. En weer anderen blijven altijd in hun eigen omgeving zitten (zelfs als deze ze geen energie meer geeft), maar jij voelt dat je een verandering moet maken om in die goede en positieve energie te blijven.

De kans is groot dat je omgeving niet staat te springen om jouw denkwijze. En dat kan pittig zijn. Je voelt je niet begrepen, eenzaam en/of het buitenbeentje binnen je omgeving. Dat is ook het moment waarin jij jezelf een paar belangrijke vragen begint te stellen:

  • Ben ik bereid om (een deel van) mijn huidige omgeving los te laten voor mijn denkwijze?
  • En zo ja, in welke mate wil ik dat doen?
  • Hoe sterk ben ik om mijn eigen pad te volgen?

Kortom: vragen die jou aan het denken zetten én aan het twijfelen kunnen brengen. Hoe zorg je in het midden van deze chaos voor rust? En hoe kun je dat zo doen dat je op een relaxte manier los kunt komen uit het systeem?

Check onderstaande video voor praktische tips en inzichten over hoe je beter kunt loskomen uit het systeem. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Loskomen uit het systeem heeft te maken met bewustzijn

Wees je allereerst bewust van de verschillen tussen de twee systemen: het ‘’gevangen systeem’’ en het ‘’vrije systeem’’. Hieronder beschrijf ik een paar voorbeelden waarin jij mogelijk de verandering wilt maken van het gevangen systeem naar het vrije systeem.

Verandering 1: van energieloos naar energievol

In het gevangen systeem zijn veel mensen energieloos. Ze besteden te weinig aandacht aan hun gezondheid. Ze eten van alles zonder er over na te denken, bewegen te weinig, spenderen veel tijd op hun telefoon, roken en/of drinken teveel alcohol en hebben het altijd (te) druk.

Al deze factoren zorgen ervoor dat ze niet in hun beste energie zitten. Wanneer je omringt bent met een omgeving die over deze factoren beschikt, dan is het lastig om sterk genoeg te blijven om juist wel energieker te worden. Verander je levensstijl met deze 3 gouden tips.

Verandering 2: van druk naar rust

Werk neemt een belangrijke plaats in ons leven in. Nederland heeft zoals we dat kunnen noemen een echte prestatiemaatschappij. En hoe drukker we het hebben des te beter het is. Althans, dat is de gedachtegang. Het is ontzettend makkelijk om mee te gaan in die drukte (de waan van de dag).

Tegelijkertijd is het des te moeilijker geworden om er uit te stappen. Het aantal burn-outs en depressies is nog nooit zo hoog geweest als nu. Meer rust pakken, jezelf minder druk opleggen en minder ‘’moeten’’ zijn acties voor het loskomen uit het systeem.

Verandering 3: van negatieve naar positieve energie

Zijn er mensen in jouw omgeving die (veel) negatieve energie met zich meebrengen? Mensen die veel klagen? Overal excuses voor bedenken? Wees je bewust met welke mensen je omgaat.

Het goede nieuws is dat je ook hier kunt loskomen uit het systeem door specifieke acties te ondernemen. Zo kun je ervoor kiezen minder tijd door te brengen met mensen die negatieve energie geven. En anderzijds meer tijd te spenderen met positieve mensen. Alleen dit kan al een enorme verandering in jouw energie opleveren. Check hier hoe je structureel meer positieve krijgt in 4 simpele stappen.

.

Verandering 4: van zinloos naar zinvol

Het valt mij op dat veel mensen leven zonder gericht te zijn op groei. Geen groei leidt tot verveling. Ook het ontbreken van doelen en een missie helpen daar niet bij. Alles bij elkaar wordt het leven dan een beetje zinloos.

Wil jij in dat systeem blijven hangen of wil je liever een zinvol leven leiden? De keuze is opnieuw aan jou. Kies je voor het laatste neem dan wordt het tijd om actie te ondernemen. Werk aan het vinden van jouw missie, focus op groei en blijf nieuwe manieren vinden om jezelf verder te ontwikkelen.

Loskomen uit het systeem doe je niet zomaar

Uit eigen ervaring weet ik dat loskomen uit het systeem ontzettend lastig is. Zeker wanneer je omringt bent met een dergelijke omgeving. Je hebt dan veel moed, kracht en vertrouwen nodig om los te breken uit het systeem en heel gericht voor jezelf te kiezen (en indirect kies je daarmee ook voor anderen!).

Het is een proces waar je elke dag beter in kunt worden. En hoe meer je dit doet des te normaler het ‘’nieuwe normaal’’ voor je wordt. Ook wordt het makkelijker om aan te trekken wat je zoekt.

Loskomen uit het systeem mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om ermee aan de slag te gaan. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel