Macht der gewoonte – Charles Duhigg

Macht der gewoonte, ook wel bekend onder de naam ‘The Power of Habits’, is een bestseller van Charles Duhigg over gedragsverandering. Of nog beter: het veranderen van je gewoontes. In dit boek leer je hoe jij je gewoontes kunt veranderen om een nóg beter, leuker en mooier leven te leiden dan je nu al doet.

 ‘Het verschil tussen wie je bent en wie je wilt worden, is wat je doet’  – Charles Duhigg

Gedragsverandering

Wat kun je doen om je gedrag te veranderen? Wat kun je doen om je gewoontes te veranderen? En wat kun je doen om je resultaten te veranderen? In dit artikel leer je hoe je gewoontes kunt veranderen op de lange termijn. Gewoontes hebben een grote invloed op je resultaten.

Volgens Duhigg komt ‘Meer dan 40 procent van onze dagelijkse activiteiten niet voort uit een bewuste beslissing, maar uit gewoonte’.  Dit is de ‘macht der gewoonte’.

In de video geef ik een Nederlandse boekensamenvatting met mijn 3 grootste inzichten uit het boek The Power of Habit. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inzichten.

.

Gedrag versus gewoontes

Er zit een wezenlijk verschil tussen gedrag en gewoontes. Gedrag is een handeling die door iemand wordt uitgevoerd. Alles wat je doet is gedrag. Dat geldt niet voor een gewoonte. Een gewoonte is gedrag waar je niet over na hoeft te denken. Het gaat onbewust. En dat maakt het moeilijk om te veranderen.

Meer bewegen en gezonder eten is makkelijker gezegd dan gedaan, de meesten vallen al snel weer terug in oude gewoonten. Je wilt het niet, maar toch gebeurt het: daar gaat je hand weer naar die zak chips. Je wilt het niet, maar toch gebeurt het: voor de televisie blijven hangen in plaats van naar de sportschool.

Eigenlijk willen we allemaal wel af van onze slechte gewoonten: roken, drinken, veel eten en weinig bewegen. Duhigg legt in zijn bestseller ‘Macht der gewoonte’ (The Power of Habit) uit hoe je dat kunt doen.

3 stappenplan tot gedragsverandering

Wie moeite heeft om van zijn slechte gewoonten af te komen, doet er volgens Duhigg goed aan zijn eigen ‘gedragslus’ te bestuderen. Die bestaat uit drie elementen: de aansporing, de routine en de beloning.

De aansporing leidt ertoe dat je gaat hunkeren naar een bepaalde beloning, waardoor je automatisch een bepaalde handeling (routine) gaat uitvoeren om de beloning binnen te slepen. In het boek beschrijft Duhigg een persoonlijk voorbeeld:

‘Zelf had ik de vervelende neiging om elke werkdag een chocolate chip cookie te halen in de cafetaria. Die bevat veel calorieën. Als je er elke dag een neemt, kom je aan. En dat gebeurde dus ook.’

.

Vind de prikkel en verander je eigen gedrag

Duhigg nam zijn eigen gedragslus onder de loep. Wat maakte dat hij elke werkdag zijn bureau op de redactie van The New York Times verliet om dat koekje te halen? Was het honger? Was het verveling? Was het de behoefte aan een stoot suiker voor wat extra energie?

Duhigg ontdekte dat het telkens rond dezelfde tijd gebeurde, rond drie uur ’s middags. En terwijl hij knabbelde op dat koekje stond hij altijd in de cafetaria te kletsen met collega’s. Dat was de werkelijke beloning waar het zijn hersenen om te doen was: sociaal contact.

Macht der gewoonte onder controle krijgen

Sindsdien staat hij altijd rond drie uur op van zijn bureau om op de redactievloer een praatje te maken. Hij zegt er het volgende over: ‘Ik heb al zes maanden geen koekje gehad. En ik mis het totaal niet.’

Wat Duhigg deed, staat in de psychologie bekend als habit reversal training. Deze therapie wordt gebruikt om af te komen van onder meer roken, gokken en andere dwangmatige handelingen. Het idee is dat je na de aansporing die het slechte gedrag in gang zet, snel reageert met een andere routine en beloning.

Positieve gewoontes creëren

Gewoontes veranderen hoef je niet alleen te doen als je ergens vanaf wilt komen. Je kunt ook positieve gewoontes creëren zonder dat er een negatieve gewoonte aan vooraf ging.

Zo wilde ik ’s ochtends met meer rust, positieve energie  en dankbaarheid opstaan. Dag in, dag uit ging dit aan mij voorbij. Tijdens mijn reis door Azië besloot ik een ochtendritueel te ontwikkelen. Elke ochtend wilde ik om 6 uur opstaan en van 6 tot 7 met mijn persoonlijke ontwikkeling bezig zijn. En geloof me. Dat was voor een avondmens zoals ik een hele opgave.

Maar het is me gelukt door de drie elementen van gedragsverandering toe te passen. En het is een gewoonte geworden, want ik vind het nu zelfs vervelend als ik langer op bed blijf liggen.

Eigen gedrag veranderen is moeilijk

Makkelijk is zo’n gedragsverandering zelden, maar het kán wel. Neem je eigen gewoontes onder het vergrootglas. Dit is een goede manier voor zelfverbetering.

En als het goed is, ben je daar nu al mee bezig. Een mini habit of 1 minuutactie doen is namelijk dé manier om positieve gewoontes te creëren.

3 oefeningen uit de Macht der gewoonte

  1. Schrijf de aansporing op. Wanneer vertoon je de negatieve gewoonte? En wanneer wil je de positieve gewoonte toepassen? Maak het specifiek voor jezelf.
  2. Verander de routine. Wat wil je veranderen?
  3. Beloon jezelf. Wat word je beloning als je de positieve gewoonte uitvoert?

De strategieën uit het boek The Power of Habit toepassen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

Wat vind jij van het boek? Laat het ons hieronder in een reactie weten en inspireer anderen met je verhaal!

Boekentips artikel