Me-time momenten creëren: 10 tips en ideeën!

Me-time momenten creëren is belangrijk. Hoe doe je dat? Wat is me-time?  En hoe creëer jij dit meer en meer voor jezelf? In dit artikel 10 me-time ideeën!

Wat is me-time?

Me-time is niets anders dan tijd voor jezelf nemen op de voorwaarden zoals jij die tijd wilt indelen. Het is dus tijd die compleet onafhankelijk is van wat anderen willen. Veel mensen hebben moeite om 100% me-time momenten voor zichzelf te creëren.

In de video geef ik 10 tips en ideeën hoe jij meer me-time voor jezelf kunt creëren. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inzichten.

.

Me-time momenten zijn belangrijk: 10 tips en ideeën

Wil jij ook meer me-time voor jezelf creëren? Kom jij nu te weinig aan jezelf toe? Die kans is best groot! Tegenwoordig hebben we het drukker dan ooit, en er komen meer prikkels op ons af dan ooit tevoren. Hieronder vind je tips en ideeën om meer me-time voor jezelf te nemen.

Tip 1: Vroeger opstaan

Persoonlijk heeft dit een enorm groot verschil voor me gemaakt. Om me heen zie ik ook heel veel anderen die graag vroeger willen opstaan om dit tijd voor zichzelf te benutten.

Ik heb er zelf een gewoonte van gemaakt om van 7 naar 6 uur opstaan te gaan. Dat uur besteed ik nu volledig aan mezelf. Ik ben dan aan het mediteren, bewegen, lezen en visualiseren. Lees het artikel ‘ochtendritueel tips die je leven kunnen veranderen’ voor meer tips en inspiratie.

Tip 2: Me-time momenten blokken in de agenda

Wat zijn de momenten waarin jij de tijd voor jezelf wilt nemen? Op het werk doen we dit vaak al heel goed. We plannen in wanneer we aan een bepaalt rapport moeten werken of een bepaalde afspraak hebben. Doe jij dit privé ook net zo strak en goed als zakelijk? Maak ‘vergaderingen’ met jezelf en plan deze in de agenda!

Tip 3: Bepaalt wat je wilt doen

Me-time momenten blokken in de agenda is allemaal leuk en aardig. De kunst is om je er ook aan te houden. Die kans wordt veel groter als je weet wat je met die me-time wilt doen. Dus wat wil je doen? Wil je die tijd benutten voor mediteren? Boeken lezen? Gitaar spelen?  Sporten? Bepaal wat jij met jou waardevolle tijd wilt doen!

Tip 4: Vermijd instant gratification

Instant gratification is niets anders dan het snel reageren op prikkels, of de prikkel zelf opzoeken. Het beste voorbeeld is één van je grootste vrienden: de mobiel.

Ken jij mensen die vaak op hun mobiel kijken? Toch snel even de mobiel in de hand nemen? Of misschien herken je dit bij jezelf? Vermijd zoveel mogelijk van deze onwelkome afleidingen. Bekijk ook het artikel ‘Instant Gratification: korte termijn plezier en lange termijn pijn voor meer succes’.

.

Tip 5: Start met singletasken

Doe jij vaker meerdere dingen tegelijk dan je zou willen? En leidt dit juist af om productiever te werken? Tegelijkertijd een telefoontje doen én een rapport schrijven is geen handige combinatie. Stop met multitasken en start met singletasken.

Tip 6: Verduidelijk verwachtingen

Meer me-time momenten creëren voor jezelf is belangrijk. Maar het is ook belangrijk dat anderen hiervan op de hoogte zijn. Verduidelijk je verwachtingen.

Wanneer wil jij tijd voor jezelf nemen? En wat verwacht jij op die momenten van anderen? Mogen ze jou bijvoorbeeld helemaal niet storen of onder bepaalde omstandigheden? En wat zijn die omstandigheden dan?

Tip 7: Zie de Big Picture

Weet wat je écht wilt. Waarom wil je me-time voor jezelf creëren? Wat is de reden dat dit belangrijk voor je is? Misschien voel jij meer rust nadat je wat tijd voor jezelf hebt gepakt? Meer overzicht? Meer focus? Wat is het voor jou? Schrijf zoveel mogelijk redenen op om je me-time nog belangrijker te maken voor jezelf!

Tip 8: Start Klein

Tijd voor jezelf inplannen is één ding maar deze ook echt claimen en uitvoeren is een heel ander verhaal. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik vond het lastig om te zeggen ‘ik pak deze tijd helemaal voor mezelf’.

Vind jij dit ook lastig? Start klein. Begin niet met een hele avond blokken voor jezelf, maar begin bijvoorbeeld met 15 minuten. Bouw deze tijd langzaam op zodat je stap voor stap kunt wennen aan het claimen van jouw tijd. Ontdek hoe je dit in 1 minuut kunt doen met De Magie van 1 Minuut.

Tip 9: Plan me-dagen

Plan niet alleen kleine me-time momenten voor jezelf, maar ook hele dagen. Dit kan bijvoorbeeld een zaterdag of zondag zijn waarin je helemaal niets moet van jezelf. Of dat je juist die dagen wilt besteden aan bepaalde onderwerpen. Te denken valt aan reizen, mediteren, boeken lezen, meer tijd aan kinderen besteden enzovoort.

Tip 10: Creëer een telefoon- en internetvrije avond

Heb jij weleens een avond waarop je telefoonvrij bent? Wat dus betekent dat er helemaal geen telefoon in je de buurt is? En wat denk je van het internet? Heb jij weleens een avond waarop je niet op het internet kunt? Probeer dit eens uit en ervaar wat het met je doet.

Me-time in het dagelijks leven toepassen

Bovenstaande tips en ideeën kun je niet allemaal in één keer toepassen. Althans, dat is mij niet gelukt. Ik heb dit in kleine stappen gedaan en raad jou aan hetzelfde te doen. Begin met één tip. Welke tip kun of wil jij meer toepassen zodat je mee me-time pakt?

Meer me-time momenten creëren in het dagelijks leven mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel