Mentale gezondheid verbeteren? 11 Praktische tips!

Mentale gezondheid verbeteren? In dit artikel deel ik 11 praktische tips met je om dit voor elkaar te krijgen!

Wat is mentale gezondheid? (+ betekenis)

Mentale gezondheid is niets anders dan het vermogen om dicht bij jezelf te blijven én optimistisch te blijven in zowel goede als slechte tijden. Naar mijn mening is je mentale gezondheid verbeteren extreem belangrijk om op de lange termijn gelukkig te blijven.

Wil jij je mentale gezondheid verbeteren? In de video deel ik hoe jij dit kunt doen. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

De onderschatting van mentale gezondheid

Mentale gezondheid wordt vergelijken met fysieke gezondheid vaak onderschat. Wanneer je fitter wilt worden denk je waarschijnlijk gelijk aan gezond eten, bewegen en/of afvallen. Allemaal fysieke activiteiten.

Wil je deze activiteiten echter op de lange termijn blijven volhouden? Dan wordt het mentale aspect super belangrijk. Terugvallen in oud gedrag gebeurt vaak en veel omdat de aandacht alleen op het fysieke aspect komt te liggen.

Wanneer je duurzame verandering wilt zien, dan kan dit alleen door je gewoontes te veranderen. En gewoontes kun je alleen veranderen door aan je mentale kracht te werken. Fysieke gezondheid wordt overschat, mentale gezondheid wordt onderschat. Word mentaal sterker met deze 5 praktische tips.

Je mentale gezondheid verbeteren met 11 slimme tips

Nu je weet hoe belangrijk je mentale gezondheid is, is de volgende stap te kijken naar hoe jij dit voor jezelf kunt verbeteren. Wil jij je mentale gezondheid verbeteren? Check dan deze 11 mentale tips!

Tip 1: Wees je bewust van de kracht van mentale gezondheid

Structurele verandering ontstaat alleen door mentale verandering. Je mindset, gedachten en gewoontes spelen hier een hele belangrijke rol in. Het is vrij simpel. Wanneer je niet bewust bent van de kracht van mentale gezondheid, dan wordt het heel lastig om jezelf te verbeteren. Versterk je mindset met deze 3 krachtige oefeningen.

.

Tip 2: Plan meer tijd voor jezelf

Maak je agenda ‘’leger’’. We kunnen vaak heel goed zakelijk plannen, maar voor privétijd lijken we dit helemaal te skippen. Is sporten belangrijk voor je? Plan het. Is lezen belangrijk? Plan het. Vergeet niet om je allerbelangrijkste dingen te plannen. En zeker de dingen die jij leuk vindt om te doen.

Tip 3: Geef jezelf ‘’vrije dagen’’

Creëer niet alleen kleine ‘’me-time’’ momenten voor jezelf maar ook grotere momenten. Pak eens een hele dag vrij om te doen wat jij wilt. Leef op die dag compleet in het hier en nu. Schakel het internet uit, connect met jezelf en have fun.

Tip 4: Verander je ochtendritueel

Hoe jij aan je dag start, zet de toon voor de rest van de dag. Start je dag positief in plaats van negatief door een paar simpele aanpassingen in je ochtendritueel te doen. Vervang bijvoorbeeld de volgende ‘’negatieve activiteiten’’ voor positieve:

 • Snoozen à Direct opstaan
 • Nieuws kijken à Inspirerend boek lezen
 • Haasten à Mediteren
 • Stijf opstaan à Stretchen
 • Doelloos leven à Visualiseren

Welke (kleine) verandering zou jou direct meer energie geven in de ochtend? Kies iets uit en bouw stap voor stap meer positieve gewoontes op in je ochtend. Ontdek hier de beste strategie om een krachtig ochtendritueel te ontwikkelen.

.

Tip 5: Bouw ‘’geniet momenten’’ in je dag

Waarom zou je niet proberen om meer het vakantiegevoel in je dagelijks leven te brengen? Misschien kun je het strand niet in je huis krijgen, maar dat betekent nog niet dat je hetzelfde gevoel niet kunt creëren.

Probeer ook vaker stil te staan bij je successen en de dingen die je goed doet. Stap wat vaker op het rempedaal. Het is zo makkelijk om direct weer het gaspedaal in te trappen en weer door te gaan. Hoe kun jij meer ‘’geniet momenten’’ in je dag bouwen?

Tip 6: Mediteer minimaal 1 minuut per dag

De kleine dingen zijn de grote dingen. Kleine momentjes van mediteren kunnen je mentaal net dat beetje extra geven. Liever 1 minuut mediteren dan helemaal niet. Bouw in kleine stappen sterke gewoontes op. Mediteren kan één van die gewoontes zijn. Deze 4 stappen helpen je om goede gewoontes te ontwikkelen.

Tip 7: Gooi je voedingspatroon om

Ga voor minder rotzooi en meer gezond voeding. Minder suiker, alcohol, tabak en vettigheid. Meer water, groentes, fruit en gezonde vetten. Wat voor verschil zou het voor jou maken wanneer je gezonder zou eten en drinken?

Tip 8: Maak slaap belangrijker

Pak voldoende slaap. Wat is voldoende? Dat hangt helemaal van jou af. De één heeft 6 uur nodig waar een ander misschien 9 uur nodig heeft.

Het belangrijkste is dat jij uitzoekt voor jezelf hoeveel uren dit is. Luister naar je lichaam. Ben je ondertussen toch moe? Probeer dan eens om wat vaker een powernap te doen.

Tip 9: Verander je avondritueel

Net als bij je ochtendritueel kun je ook in de avond negatieve energie omzetten in positieve energie. Hier zijn een paar voorbeelden van hoe je dit kan doen:

 • Beeldscherm activiteiten à Offline activiteiten
 • Zitten/Liggen op de bank à Bewegen
 • Eten à Slapen op een lege maag
 • Piekeren à Dankbaar zijn

Wat zou jij willen verwijderen en toevoegen aan jouw avondritueel? En wat is de reden dat je dit nu nog niet doet? Schrijf je eigen avondritueel uit zodat het je kan helpen je mentale gezondheid te vergroten.

Tip 10: Ga op informatiedieet

De meeste mensen besteden meer tijd aan informatie zoeken dan actie ondernemen. Blijf jij informatie zoeken als excuus om niet in actie te komen? Hou jezelf niet langer voor de gek.

Beperk internet, social media, e-mail, nieuws kijken, kennis tot je nemen en inspiratie zoeken. Breng het beter in verhouding door meer actie te ondernemen. Dit gaat je mentale gezondheid op de lange termijn ook alleen maar ten goede komen. Overwin je uitstelgedrag met deze 17 tips voor meer actie.

.

Tip 11: Bereid je voor op crisistijden

Een goede voorbereiding voor slechte tijden begint bij een goede mentale voorbereiding. En een goede mentale voorbereiding bouw je door sterke gewoontes te ontwikkelen. Wees je er bewust van dat er altijd moeilijke momenten komen. Hier een paar voorbeelden van wat je kunt doen vóórdat de moeilijke tijden eraan komen:

 • Jezelf voorbereiden op een financiële crisis? Ga sparen en investeren in goede tijden.
 • Jezelf voorbereiden op een mentale crisis of burn-out? Gebruik de tips uit dit artikel!
 • Jezelf voorbereiden op fysieke mankementen? Start met bewegen en bouw gezonde gewoontes.

Je mentale gezondheid verbeteren wil je niet alleen in slechte tijden doen, want juist in die tijden is het lastig om die te verbeteren. Dit wil je dus juist in goede tijden alvast doen en opbouwen.

Je mentale gezondheid verbeteren voor de lange termijn

Je mentale gezondheid verbeteren mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel