Mentale vitaliteit verhogen: 5 inspirerende inzichten!

Mentale vitaliteit verhogen kan op verschillende manieren en wordt steeds belangrijker. Hoe fit en sterk ben jij mentaal? En wil jij je mentale vitaliteit nog meer verhogen? In dit artikel 5 super handige tips!

Wat is mentale vitaliteit? (+ betekenis)

Mentale vitaliteit zegt iets over jou mentale fitheid. En dan hebben we het niet alleen over je geheugen. Ook doorzettingsvermogen, geloven in jezelf en beter omgaan met tegenslagen zijn hier belangrijke aspecten.

Wil jij je mentale vitaliteit verhogen? In de video deel ik 5 inspirerende inzichten om dit voor elkaar te krijgen. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

5 Tips voor meer mentale vitaliteit

De meeste mensen hebben problemen met het doorzetten en volhouden van hun doelen. Kijk maar eens in jouw omgeving. Hoeveel mensen ken jij die regelmatig terugvallen in oud gedrag? Stoppen met afvallen? Veel op de mobiel blijven kijken? Blijven roken?

De lijst is eindeloos lang, maar wat doe je eraan? Het verbeteren van je mentale conditie kan hier een belangrijke rol in spelen. Hieronder 5 tips voor om je mentale vitaliteit en energie te verbeteren.

Inzicht 1: Focus meer op wat écht belangrijk is

Wanneer jij je aandacht opsplitst over veel doelen, plannen en ideeën, dan raakt je mentale batterij ook sneller leeg. Vergelijk je mentale vitaliteit met de batterij van een mobiel.

Hoe meer je de mobiel gebruikt des te sneller deze leeg zal gaan. Je gebruikt meer energie. Voor je mentale kracht geldt hetzelfde. Hoe meer jij je aandacht verdeelt over een grote hoeveelheid doelen  des te sneller je mentale kracht leeg zal gaan. Focus dus enkel op een paar dingen tegelijk die écht belangrijk zijn.

Hoe kom je erachter wat je écht wilt? Ontdek deze 2 geheimen!

Inzicht 2: Stel inspirerende doelen op

Van kleine saaie doelen raak je mentaal eerder moe. Heb jij momenteel inspirerende doelen? Doelen waar jij veel energie en motivatie van krijgt? Ja? Heel goed! Nee? Dan wordt het tijd om meer inspirerende doelen voor jezelf te noteren!

Inzicht 3: Creëer positieve gewoontes

Negatieve gewoontes zorgen voor negatieve gedachten en die gedachten leiden weer tot een lagere mentale vitaliteit. Welke negatieve gewoontes wil jij omzetten in positieve gewoontes? En met welke eerste gewoonte zou jij willen en kunnen beginnen?

Start met het bewust creëren van je eerste positieve gewoonte. Doorbreek je gewoontes met deze 4 stappen.

.

Inzicht 4: Verbeter jezelf in kleine stappen

Één van de grootste valkuilen bij het ontwikkelen van nieuwe positieve en gezonde gewoontes is te snel willen veranderen. Dit kan voor je mentale vitaliteit juist een averechts effect hebben. Te snel en te groot willen veranderen kost veel mentale energie.

Daarom kan het verstandiger zijn om jezelf te verbeteren in kleine stappen. Zo kun je ook bepalen om niet in één keer helemaal te stoppen met het kijken op je mobiel, maar bijvoorbeeld dat je alleen overdag niet meer mag kijken. En nog wel in de avond. Of zelfs nog kleiner: alleen in de ochtend. Doe wat prettig voelt voor jou!

Zo verander jij je gedrag op een positieve en simpele manier.

Inzicht 5: Doe een dopamine detox

Hoe zou jij het vinden om even helemaal geen prikkels van buitenaf meer te hebben? Geen internet? Geen mensen? Geen social media? Even volledige rust en stilte? Met een dopamine detox kun je dit bereiken.

Een dopamine detox is een manier om voor een bepaalde periode te stoppen met (negatieve) dopamine activiteiten. Op je mobiel kijken geeft bijvoorbeeld dopamine waardoor je nog meer op je mobiel wilt kijken. Hetzelfde geldt voor roken, drinken, ongezond eten en teveel bankhangen.

Je mentale vitaliteit verhogen in het dagelijks leven

Het mag dan simpel lijken om je mentale vitaliteit te verbeteren. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel