Mentale vrijheid: wat is het en hoe krijg je meer mentale vrijheid?

Mentale vrijheid is één van die dingen die steeds belangrijker lijkt te worden in ons leven. En tegelijkertijd lijkt het juist lastiger dan ooit om dit te bereiken. Wat is mentale vrijheid? En hoe krijg je er meer van in jouw leven?

Wat is mentale vrijheid?

Mentale vrijheid is niets anders dan volledig vrij kunnen denken. Dit lijkt misschien makkelijk, maar dat is het zeker niet. Vrij weinig mensen zijn écht mentaal vrij. Het betekent loskomen uit diverse systemen. En loskomen van stress, zorgen, twijfels, piekergedrag en blokkades.

Het betekent ook dat jij als persoon sterk moet zijn (dicht bij jezelf blijven). Mentale vrijheid is doen wat je wilt zonder je aan te trekken van wat anderen van je vinden. Wat voor cijfer zou jij jezelf nu geven op hoe mentaal vrij jij bent? En wat kun jij doen om geestelijk vrijer te worden?

Check ook de video voor praktische tips om meer mentale vrijheid te creëren. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

3 Praktische tips voor meer mentale vrijheid

Het creëren van meer vrijheid is niet iets wat je ‘’even’’ doet. Dit is een lange termijn project. Zeker het loskomen uit bestaande systemen kan daarin veel tijd, aandacht en energie vergen. Deze 3 praktische tips kunnen je helpen om stap voor stap meer mentale vrijheid te creëren!

Tip 1: Ken de kracht van gewoontes

Loskomen van systemen is loskomen van (slechte) gewoontes. Jij bent op een bepaalde manier opgegroeid en je doet wat je doet door wat je allemaal in het verleden hebt gedaan. Als jij al 10 jaar rookt, dan is dat normaal gesproken niet iets wat je in 1 dag kunt veranderen. Dit 4 stappenplan helpt je direct bij het doorbreken van slechte gewoontes.

Het is dus belangrijk om de kracht van zowel slechte als goede gewoontes te begrijpen. En dat je hier flink van kunt profiteren. Jij bent namelijk de persoon die jouw gewoontes kan veranderen. Wil je meer mentale vrijheid? Maak een lijst van je slechte en goede gewoontes en start met veranderen van één van je slechte gewoontes in een goede. Bij voorkeur eentje die een groot effect heeft op je mentale gezondheid.

Tip 2: Heb een duidelijk plan

Ieder mens heeft een bepaalde structuur nodig. De één meer dan een ander, maar een aantal basis routines kan iedereen goed gebruiken om het leven een beetje te ordenen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen aan de hand van deze 4G-doelen voor meer balans, structuur en overzicht.

Een dergelijk plan geeft je meer vrijheid in het dagelijks leven. Weet dus wat belangrijk voor je is, maak doelen en plannen om je prioriteiten vorm te geven en focus je energie op die taken. Zo kun je naast mentaal sterker worden ook meer flow ervaringen creëren.

.

Tip 3: Wees bereid om het zwarte schaap te zijn

Tja, dit is misschien nog wel de belangrijkste van alles. Wees bereid om compleet jezelf te zijn. Doe wat jij wilt ongeacht wat anderen daarvan vinden. Ik heb in mijn leven veel keuzes gemaakt die compleet anders waren dan anderen. En uit eigen ervaring kan ik je vertellen: dat is lang niet altijd even makkelijk.

Maar als je mij zou vragen of die keuzes me uiteindelijk gelukkiger hebben gemaakt? Zeker weten! Het heeft mij veel sterker gemaakt. En hoe vaker je die keuzes maakt des te makkelijker het wordt. Je komt als het ware steeds dichter bij jezelf te staan. En dat is een heel mooi proces om mee te maken.

Je mentale vrijheid opbouwen én onderhouden

Met de gegeven tips kun je meer mentale vrijheid opbouwen én onderhouden. Vooral dit laatste is vaak een flinke uitdaging. Het is makkelijker om die eerste paar keer naar de sportschool te gaan dan om dit jaren lang structureel bij te houden. Het eerste is een motivatie om iets te doen en het tweede een gewoonte (zie tip 1!).

Uiteindelijk wil je gewoontes ontwikkelen die vóór jou gaan werken in plaats van tegen je. En daar zit de echte uitdaging om een mentaal vrijer persoon te worden. Werken aan je mentale vrijheid mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om hier effectief actie op te ondernemen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel