Mentale weerbaarheid versterken? 4 Praktische tips!

Mentale weerbaarheid versterken? Lichamelijke gezondheid is voor iedereen belangrijk. Minder bekend is de geestelijke gezondheid. Een gezonde geest in een gezond lichaam geeft je meer levensenergie. Volg onderstaande 4 praktische tips en verhoog je mentale weerbaarheid!

Wat is mentale weerbaarheid? (+ betekenis)

Mentale weerbaarheid is het vermogen om door te blijven zetten ondanks tegenslagen. Iemand met een hoge mentale weerbaarheid is in staat om effectiever en sneller doelen te bereiken en zijn/haar mindset positief te trainen.

Deze persoon heeft over het algemeen ook meer motivatie en energie in vergelijking met iemand die een lage mentale weerbaarheid heeft. Ook het omgaan met stress speelt hier een belangrijke rol in.

In de video hieronder leg ik uit hoe jij je mentale weerbaarheid vergroot in 4 stappen. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

.

Omgaan met tegenslagen en stress

Vroeg of laat komen we allemaal tegenslagen tegen in het leven. We krijgen te maken met het overlijden van familie, stress, conflicten en we komen onszelf tegen.

Misschien wil je meer in het leven dan je nu hebt. Je wilt bijvoorbeeld dolgraag meer balans, focus en energie in je leven. Daarvoor heb je in zekere mate structuur, discipline en een positieve mindset nodig. En juist dat ontbreekt te vaak om te doen wat je graag wilt doen.

Je haakt snel af. Doorzetten blijkt niet je sterkste punt te zijn. Met het versterken van je mentale weerbaarheid kun je dit voorkomen. Maar hoe doe je dat?

Mentale weerbaarheid versterken: 4 tips

Mentale weerbaarheid versterken doe je door je gedachten sterker te maken. Daardoor word je automatisch fysiek sterker. Je gedachten bepalen je gevoelens. Hieronder een paar belangrijke vragen over mentale weerbaarheid die ook in dit artikel worden benoemd:

  • Wat is mentaal weerbaar zijn?
  • Waarom is mentale weerbaarheid belangrijk?
  • Hoe word je mentaal weerbaarder?
  • Hoe kun jij je mentale belastbaarheid vergroten?
  • Wat werkt wel en niet bij het versterken van je mentale weerbaarheid?

Met mentale weerbaarheid heb je meer controle en balans in je leven. Topsporters zijn in staat om hun lichaam tot het maximale te dwingen. Dat hoef jij niet te doen. Maar om je mentale weerbaarheid te versterken kun je jezelf gaan vergelijken met een topsporter. Volg de onderstaande 4 praktische tips:

Tip 1: Doelen stellen

Je kunt je mentale kracht alleen trainen als je weet waar je voor wilt trainen. Motivatie is van ondergeschikt belang. Het gaat om de toewijding en inzet die je in je doelen steekt.

Veel mensen hebben echter helemaal geen concrete doelen. En hoe kunnen jouw gedachten volledig gefocust zijn op iets waarvan jij niet eens weet of je het écht wilt?

Doelen stellen is dus een enorme belangrijke eerste stap om mentaal weerbaarder te worden. Hoe zien jouw doelen eruit? Heb jij überhaupt doelen op papier geschreven? En werk jij op dagelijkse basis aan jouw doelen?

.

Inspiratie is daarbij belangrijker dan motivatie. Effectieve doelen zorgen voor de inspiratie die je nodig hebt om te vlammen. Je creëert meer innerlijke focus. Dit is de beste methode om effectiever en sneller de juiste doelen te stellen.

Oefening: schrijf je vier belangrijkste doelen voor dit jaar op papier.

Tip 2: Visualiseren

Één van de beste technieken voor mentale weerbaarheid versterken is de inzet van verbeeldingskracht. Je kunt beter met tegenslagen omgaan wanneer je voorbereidt bent op de situatie.

Met visualiseren kun je jezelf hierop voorbereiden. Heb je een belangrijk sollicitatiegesprek? Beeld jezelf in dat je het gesprek aan het voeren bent. Welke moeilijke vragen kun je verwachten? En hoe ga je daarop reageren? Je zult zien dat je tijdens het gesprek beter met deze tegenslagen om kunt gaan.

Oefening: visualiseer mogelijke tegenslagen voor belangrijke activiteiten.

Tip 3: Mentaal sterke mindset

Fouten maken en falen bestaan niet. Er zijn alleen leermomenten. Als je deze denkwijze bij iedere tegenslag kunt aanleren, dan versterk je je mentale weerbaarheid. Je trapt jezelf niet de grond in na een tegenslag.

Deze 3 gouden tips versterken direct je mindset (+ video)

.

Leer jezelf aan om in mogelijkheden en oplossingen te denken. Niet in beperkingen en angsten. Bouw meer zelfvertrouwen op.

Oefening: vergroot je zelfvertrouwen door dagelijks positieve en krachtige affirmaties te gebruiken.

Tip 4: Train je houding en mentale weerbaarheid

Mentale weerbaarheid trainen doe je door een positieve houding over jezelf aan te nemen. Daar begint het mee. Als je niet gelooft in jezelf kun je net zo goed stoppen.

Er bestaat niemand die alleen maar goede trainingen, leuke dagen of zelfvertrouwen heeft. Iedereen is soms onzeker. Ook de meest succesvolle mensen zijn onzeker geweest.

Oefening: doe vandaag iets wat het geloof in jezelf verhoogd.

mentale weerbaarheid versterken trainen oefeningen vergroten betekenis

.

Mentale weerbaarheid verhogen met mentale training

Je hebt nu vier praktische tips met oefeningen gelezen. Wat ga je hiermee doen? De tips werken alleen als je ze in de praktijk toepast. Ik ontdekte dat mijn mentale kracht veel sterker werd na het lopen van mijn eerste marathon.

Ik paste de vier tips zelf toe tijdens het trainen en lopen voor de marathon. Maar ook voor bijvoorbeeld het runnen van mijn bedrijf, het schrijven van artikelen zoals deze en meer. Wat ga jij doen met de tips?

Ik hoop dat de bovenstaande tips je helpen je mentale weerbaarheid te verbeteren. Jouw persoonlijke ervaringen lees ik graag hieronder.

Wil jij je mentale weerbaarheid verhogen? En wil je meer leven vanuit een krachtige mindset? Dit mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te zetten. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op je doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

Boekentips artikel