Mijn eerste Halve Marathon ervaring: 5 Tips

Het is eind maart. Vier maanden geleden kwam ik weer van een geweldige soloreis door Zuidoost-Azië. Ik voel dat ik een nieuwe prikkel nodig ben. Het is tijd om mijn bucketlist erbij te pakken. Één van de dingen die bovenaan mijn lijst stond was het lopen van een Marathon. Heftig. Kon ik dat écht?

‘Remember, the feeling you get from a good run is far better than the feeling you get from sitting around wishing you were running’

Begin april dacht ik weer aan mijn bucketlist en ik besloot een poging te wagen. Mijn eerste stap zou het trainen voor een Halve marathon worden. Drie maanden later liep ik ook daadwerkelijk mijn Halve Marathon! In dit artikel deel ik mijn Halve Marathon ervaring met je en deel ik 5 tips voor het lopen van je eerste Halve Marathon.

De week voor de Halve Marathon

Ik wist dat het moment zou komen. Elke dag kwam het dichterbij, maar nu weet ik het definitief: ik loop de Halve Marathon van Bovensmilde! De hele week zit er een lichte spanning in mijn lichaam. Onder het schrijven van mijn blogs denk ik aan de wedstrijd. Kan ik 21 kilometer achter elkaar lopen? Het wordt de eerste keer dat ik zo’n afstand ga afleggen. En natuurlijk is dat niet genoeg voor me. Ik wil ook een goede tijd lopen. Mijn streeftijd is 1:45 uur. Dat zou een gemiddelde snelheid van 12 kilometer per uur betekenen. De kriebels nemen toe. Ben ik echt in staat om een Halve Marathon te lopen?

Tip 1: bepaal je streeftijd en zoek een hardloopschema waarmee je dit kunt bereiken

De dag voor de Halve Marathon

Vandaag let ik meer op mijn drinken en voeding. Ik zorg ervoor dat ik meer drink dan normaal, zo’n 3 liter, en meer eet. Mijn avondeten bestaat uit één van mijn favoriete koolhydratenvoedsel: spaghetti bolognese.

Het lijkt me een goed plan om alvast koolhydraten op te stapelen. Dit is niet perse nodig. Ook zonder deze extra koolhydraten kun je 21 kilometer achter elkaar hardlopen. Ik doe het omdat ik me er lekker bij voel en omdat het me gefocust houd op de wedstrijd. Door op mijn voeding te letten voel ik me net een topatleet. Een heerlijk gevoel zo vlak voor de wedstrijd.

Tip 2: let op je voeding: drink meer water dan normaal en eet meer koolhydraten

De dag van de Halve Marathon

Ik sta net als anders om 6:00 uur op, maar dit keer weet ik direct dat vandaag alles gericht is op de Halve Marathon. Ook nu houd ik mijn voeding en drinken goed in de gaten. Veel water drinken. De benen voelen bij het opstaan goed. En dat moet ook wel. Vandaag is het de bedoeling dat ze me helpen aan een nieuw persoonlijk record. Drie uur voor de wedstrijd eet ik een flinke bord losse spaghetti om de laatste koolhydraten naar binnen te werken. Een uurtje later is het tijd om in de auto te stappen. Op naar Bovensmilde!

Tip 3: eet je laatste zware maaltijd minimaal 2,5 uur voor de wedstrijd

Wedstrijdspanning

Het hardloopevenement van Bovensmilde is erg klein. Iedereen lijkt elkaar te kennen en daar loop ik in mijn eentje tussen. Het heeft wel iets. Je kleed je gewoon in een plaatselijke voetbalkleedruimte om en vijf minuten verderop is de startplek van de Halve Marathon. Bij het binnenstappen van de kleedkamer denk ik meteen dat ik iets te hoog heb gegokt met de Halve Marathon. Werkelijk alle kerels in deze kleedkamer lijken kuitspieren te hebben met een minimale dikte van 10 centimeter!

Ik merk dat er vooral veel 50-plussers meedoen (respect!). Ik ontmoet hardlopers die al 28 (!) marathons hebben gelopen. Ik slik nog maar een keer. Waar ben ik ook alweer aan begonnen? Ik maak me met knikkende knietjes klaar voor de wedstrijd en voor ik het weet sta ik aan de start.

Tip 4: probeer geen nieuwe dingen uit in de week van de Halve Marathon. Doe dezelfde dingen zoals je die ook met het trainen doet.

mijn eerste halve marathon ervaring 5 tips hardlopen

Er kan nog een glimlach vanaf na het lopen van mijn eerste halve marathon!

Klaar voor de start

En daar lopen we! Ik denk dat er een mannetje of 30 man meedoet aan de Halve Marathon. De kleinere afstanden van 5 of 10 kilometer blijven logischerwijs populairder. Bij de start word ik verrast door het tempo van de meeste hardlopers. Een groot deel loopt me voorbij alsof ik er niet sta. En ik dacht dat mijn streeftijd nog niet eens zo traag was. Blijven ze allemaal voor me? De neiging om in een sneller tempo te gaan lopen is erg aannemelijk, maar gelukkig weet ik mezelf in te houden.

Ik loop mijn eigen tempo. Het allerbelangrijkste van een lange loop is om zoveel mogelijk op één tempo te lopen. Zo verbruik je de minste energie. Misschien klinkt het gek, maar ik ben zeker de eerste 5 kilometer bezig om mijn ritme te vinden. Ritme bestaat niet alleen uit het lopen van het juiste tempo, maar ook in het vinden van de juiste ademhaling.

Na 8 kilometer krijg ik al spijt van mijn deelname. Het is warm en mijn benen voelen al vermoeid. Ik heb geen idee waarom. Word het zo’n slechte dag? Gelukkig herstellen mijn benen vrij snel en vanaf 12 kilometer heb ik een heerlijk tempo te pakken. Er ontstaat een glimlach op mijn gezicht. Dit kan weleens een sterke wedstrijd worden!

Ondertussen haal ik een hardloper in. Voor mij het teken dat ik mijn krachten goed heb verdeeld. Bij het passeren steken we een duim naar elkaar op. We weten allebei dat we nog een lange weg te gaan hebben. Ieder steuntje is welkom. Die steun krijgen we namelijk niet van een grote massa mensen. Ik heb misschien dertig mensen langs de kant zien staan gedurende 21 kilometer. Dat zijn minder mensen dan het aantal koeien dat ik heb gezien. Dat heb je nu eenmaal op het platteland.

Alles op Mentale Kracht

Na 18 kilometer begint het echt pijn te doen. Ondertussen heb ik nog 2 hardlopers ingehaald die harder zijn begonnen dan ze zullen eindigen. Al voor het moeilijkste punt drink ik voor de laatste keer water langs de zijkant, zodat ik niet in de moeilijkste kilometers nog moet drinken. Dat lijkt een goede keuze te zijn.

Een kilometer later denken mijn hersens en benen alleen nog maar aan opgeven. Ik begin nu echt op mijn tanden te bijten. Een mooie uitdaging om mijn mentale weerbaarheid te testen. Kan ik door de ondergrens heen gaan?

Dit is het ideale moment om mezelf mentaal sterker te maken. Ik worstel met het lopen, lijk een manke hardloper te zijn. De term ‘hardlopers zijn doodlopers’ snap ik opeens erg goed. Mijn gedachten schreeuwen tegen mijn benen om te stoppen. Het lijkt alsof ik nog harder worstel met het ombuigen van mijn gedachten dan aandacht te besteden aan mijn benen.

In mijn gedachten zeg ik ‘dat ik het wel red’, ‘dat het straks voorbij is’ en ‘dat ik het kan’. Ik zie mijn droom voor me om andere mensen te inspireren, maar daarvoor moet ik eerst mezelf inspireren. Deze Halve Marathon is een geweldige test en moet de bekroning zijn op drie maanden hard trainen.

De laatste kilometers van de Halve Marathon: pijn

De laatste kilometers kan ik niet meer beschrijven. Normaal wil je in de laatste 200 meter nog weleens versnellen voor een snellere tijd, maar dat lijkt nu onmogelijk. Ik kan niet harder. Na de finish wil ik het liefste meteen stoppen. Niet heel verstandig. Je kunt beter eerst een stukje doorlopen.

Gelukkig lukt het me om een beetje te blijven lopen. Later strompel ik naar de eet- en drinkvoorraad (een absoluut hoogtepunt van een wedstrijd) en volgens mij heb ik wel vijf sinaasappels en twee liter water gedronken voordat ik onder de douche stapte. Wat een wedstrijd.

Tip 5: verspreid je energie, loop op je eigen tempo en geef niet op

Bekroning

Na het douchen loop ik met een moe maar voldaan gevoel naar de kantine om mijn medaille op te halen. Mijn eerste Halve Marathon is een feit!

De reden van mijn Halve Marathon

Ik hoop dat je mijn verhaal met veel plezier hebt gelezen. Het is mijn missie om mensen inzicht en inspiratie te geven in wat zij echt willen met hun leven, hun missie, zodat ze bewust aan hun eigen succes en geluk kunnen werken. De Halve Marathon was 1 van mijn doelen voor dit jaar. Ik coach niet alleen andere mensen in het bereiken van hun doelen, dat doe ik ook bij mezelf.

Meer hardlooptips

Boekentips artikel