Mijn Kizomba verhaal: hoe ‘’the hell’’ werd dat uit het niets mijn grootste passie?

Kizomba. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord toen ik voor het eerst mijn dansles ging volgen, maar al snel werd ik bekend met deze dans en niet veel later veroverde het mijn hart. Maar hoe ‘’the hell’’ gebeurde dat opeens? En wat kun jij er precies van leren? In dit artikel meer over hoe ik met dansen begon zonder enige ervaring, wat Kizomba is en hoe dat ‘’out of the blue’’ één van mijn grootste passie werd!

Volledig buiten mijn comfortzone: nul ervaring met dansen en muzikaliteit

Voordat ik begon met dansen had ik letterlijk nul ervaring met dansen en alles wat met muziek te maken heeft. Ja, ik had zelfs moeite om de beat te volgen en deed eigenlijk maar wat. Ik denk niet dat er veel mensen minder muzikaal konden zijn als ik.

Daarnaast ben ik ook nog eens vrij stijf aangelegd. Kortom: ik had eigenlijk alles tegen mij om te starten met dansen. En ik vind het belangrijk om dit te delen omdat ik nu zie dat veel mensen zich juist laten tegenhouden doordat zij vinden dat ze bijvoorbeeld niet kunnen dansen. Geloof mij, als ik het kan leren, dan kun jij het ook!

Wil jij mijn hele dansverhaal horen, weten wat Kizomba nou precies is én hoe het één van mijn grootste passies werd? Check onderstaande video! Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Mijn dansverhaal en hoe Kizomba ‘’out of the blue’’ in mijn leven kwam

Mijn dansverhaal begon heel spontaan in Da Nang, Vietnam. En ja, I know, dat is misschien niet de eerste plek waar je aan zou denken. Ik sprak onder het genot van een kop koffie met Chau – een Vietnamese vriendin – waar we over van alles en nog wat spraken toen zij opeens begon te praten over haar idee om te leren dansen.

Zelf had ik er ooit weleens over nagedacht om eens een les te proberen, maar dat werd nooit een serieuze gedachte. Ik vroeg Chau waarom ze dan niet gewoon lessen ging volgen.

Toen vertelde ze mij dat ze te verlegen was (wat normaal is in de Vietnamese cultuur) om alleen te gaan. Ik weet niet eens meer waarom ik het zei en in eerste instantie was het ook meer als een grap bedoeld, maar ik zei toen dat ik anders wel een keertje met haar mee zou gaan.

Zij kon dan de mensen daar leren kennen met iemand en daarna kon zij gewoon haar danslessen volgen. Het plan was dan dat ik het ‘’wel voor gezien zou houden’’. Dit verliep iets anders. Fast forward. Chau regelde een trial les, we gingen heen en daar vertelde de leraar dat ze de volgende dag zouden starten met een Salsacursus.

Mijn eerste dansles verliep iets anders dan verwacht…

Als digital nomad reis ik normaal veel tussen verschillende plekken, maar door corona (ik startte met dansen eind 2020) bleef ik langer in Vietnam simpelweg omdat we daar nog steeds alles konden doen en ze corona daar voor een lange tijd heel goed onder controle hadden. Dit was dus hét moment om commitment te tonen aan een langere cursus en ik besloot het een kans te geven.

Vanaf dat moment begon alles te veranderen. Ik weet nog dat ik de eerste Salsales had gevolg en dat er dezelfde avond ergens een dansavond was. De leraar zei dat als je beter wilt leren dansen, dat je dan echt naar dansavonden moest gaan. Na de les besloot ik daar een kijkje te nemen en zag ik voor het eerst hoe een dansavond eruitzag. Dat is waar Kizomba op mijn pad kwam…

De eerste aanraking met de dans community én Kizomba

Voor mij werd dit de eerste aanraking met twee andere dansstijlen genaamd Bachata en Kizomba. Ze speelden daar namelijk Salsa, Bachata en Kizomba muziek met ieder hun eigen dans. Ik wist letterlijk niets van die andere dansstijlen en besloot me voorlopig te focussen op Salsa. Die avond deed ik mijn eerste Salsadansen. Nouja, van iets wat op Salsa zou moeten lijken dan.

Na de eerste Salsacursus besloot ik ook de volgende cursussen te volgen en werd ik al snel wat beter in Salsa, maar voor mij voelde het nog steeds onwennig. Vooral de muziek was een groot struikelblok voor mij. Ik kon maar niet een heel nummer ‘’op de 1’’ blijven dansen. Ondertussen hoorde ik ook steeds meer Bachata en Kizomba muziek en besloot ik ook een Kizombales te volgen.

Vanaf dat moment veranderde er veel voor mij. Ik danste letterlijk elke dag: 2x per week Salsa lessen, 1x per week Kizomba en 4x per week dansavonden (ja, ik was all-in!). Toch werd ik niet veel beter omdat ik alle dansen (Salsa, Bachata en Kizomba) tegelijk probeerde te leren.

Mentaal was het voor mij onmogelijk om alle moves te onthouden, tegelijkertijd focus te hebben op de muziek én een connectie met de danspartner op te bouwen. Dit is véél voor een volledige beginner! Ik voelde aan alles dat ik moest kiezen tussen de verschillende dansstijlen om later wellicht de rest op te pakken.

De belangrijke keuze: switchen van Salsa naar Kizomba

De keuze was moeilijk. Mijn hoofd zei Salsa simpelweg omdat ik hier al veel lessen van had gevolgd en ik dit verreweg het beste kon op dat moment. Dat terwijl mijn niveau ook daar nog schrikbarend laag was, don’t get me wrong!

Mijn hart zei Kizomba. De Kizomba muziek is geweldig, er was meer vrijheid in de dans (geen vaste tellingen) en de dans zag er voor mij het mooist uit. Uiteindelijk koos ik ervoor om mijn hart te volgen. Dit betekende voor mij dat ik stopte met het oefenen van Salsa en Bachata in mijn vrije tijd en me volledig ging storten op Kizomba. Hetzelfde voor het volgen van lessen. Achteraf de beste keuze die ik kon maken!

Opeens groeide ik vrij snel in Kizomba. De moves werden meer en meer gewoontes waardoor ik niet de hele tijd meer hoefde na te denken over wat ik deed. Het resultaat was dat ik me (mentaal) meer kon focussen op de muziek én de danspartner.

Bovendien was ik niet alleen de Kizomba moves aan het oefenen, maar luisterde ik ook elke dag naar Kizomba muziek. Dit heeft mij enorm geholpen om mijn muzikaliteit te verbeteren. Dit laatste – het trainen van mijn muzikaliteit waaronder het dansen op het ritme – kostte mij enorm veel tijd. Wat voor veel mensen gewoon normaal is om te doen, was voor mij helemaal niet normaal.

Het moet niet gekker worden: binnen 6 maanden lesgeven in Kizomba

Ik ben van ver gekomen en het was een enorme uitdaging en ver buiten mijn comfortzone om te leren dansen, maar uiteindelijk lukte het mij om echt plezier te maken tijdens het dansen en er ook meer van te genieten. En daar heb ik héél véél voor moeten oefenen.

Het grappige is dat ik binnen zes maanden zelfs de eerste mensen begon les te geven in de basics van Kizomba. Eerst vanuit Vietnam, daarna vanuit Bulgarije en in Albanië startte ik zelfs een wekelijkse Kizomba Party. Het is best gaaf dat ik nu al in heel veel verschillende landen heb gedanst en workshops en festivals heb bijgewoond!

Je kunt veel meer dan je denkt

Ik denk dat mijn voorbeeld ook heel mooi is voor wat je kunt bereiken als je er veel tijd, commitment en passie in stopt. En dit hoeft niet alleen in het dansen te zijn. Dit geldt uiteraard voor elke skill die jij verder wilt ontwikkelen of wat je ook maar wilt doen!

Dit was mijn Kizomba verhaal met mijn ervaringen. Een nieuwe vaardigheid ontwikkelen vergt veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen en skills?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut (deze methode heb ik onder andere gebruikt voor het leren van Kizomba).

.