Miljonair met een gewone baan boekrecensie – Oeds-Jan Postma

Miljonair met een gewone baan boekrecensie. Wil jij ook miljonair worden? Of zoals ik het liever zeg: wil jij financiële onafhankelijkheid bereiken? En een plan ontwikkelen en volgen die jou hier brengt? Vandaag deel ik mijn 3 belangrijkste inzichten met je uit het boek ‘Miljonair met een gewone baan’!

Over het boek Miljonair met een gewone baan

Het boek Miljonair met een gewone baan is geschreven door Oeds-Jan Postma. Dit boek gaat over het managen van jouw financiën en hoe iedere burger miljonair kan worden. Al is het hoofddoel nooit om rijk te worden.

In de video geef ik een Nederlandse boekensamenvatting met mijn 3 grootste inzichten uit het boek Miljonair met een gewone baan: stop met dagdromen en word financieel onafhankelijk. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips, inzichten en boekenrecensies.

.

Hoe word je miljonair met een gewone baan?

Dat is een vraag die jij jezelf misschien ook weleens hebt gesteld. Als boekreview deel ik hieronder mijn 3 belangrijkste inzichten met je:

Inzicht 1: Begrijp het verschil tussen investeren en uitgeven

Het eerste inzicht is een inzicht dat in vrijwel ieder financieel boek wordt benoemd, maar daarom niet minder belangrijk is om ook hier te benoemen. Bij zowel investeren als uitgeven krijgen we zelf minder geld in handen. Toch is er een belangrijk verschil tussen investeren en uitgeven.

Er zijn talloze voorbeelden van mensen die veel geld verdienen maar ook alles weer uitgeven. Dit is een logisch patroon: je verdient meer geld dus je kunt ook meer uitgeven. En zolang je veel geld verdient, kan dit ook. Echter, stelt Oeds-Jan Postma in zijn boek, moet je met een dergelijke leefstijl altijd blijven werken en word je nooit financieel onafhankelijk.

Wil je financieel onafhankelijk worden? Dan zou je een deel van jouw inkomen (bij voorkeur een percentage) moeten investeren. Oeds-Jan noemt dit je spaarquote. De meeste investeringsboeken pakken een percentage van tien procent als uitgangspunt. Stel je voor dat jij 2000,- euro verdient per maand, dan ga je dus 200,- euro per maand sparen.

Dat spaarbedrag is bedoeld om mee te investeren en ‘van geld meer geld te maken’. Hoe je dat het beste kunt vertel ik je bij het laatste inzicht. Of lees hier de 4 beste manieren om een online passief inkomen op te bouwen. Voor nu is het belangrijk om het verschil tussen investeren en uitgeven te begrijpen!

Wat is jouw spaarquote? Ben je daar wel of niet tevreden over? En wat zou jij kunnen om jouw spaarquote verder te verhogen?

.

Inzicht 2: Stel een duidelijk financieel doel

Waarom worden sommige mensen wel en anderen niet financieel onafhankelijk? Dit is een vraag die Oeds-Jan Postma aan het denken zette, en hij ontdekte dat het verschil heel simpel te verklaren is. Financieel onafhankelijke mensen weten waarom zij financieel onafhankelijk willen worden!

En nee, dat doel is niet om rijk te worden. Het doel is om het gevoel te krijgen dat je totale vrijheid hebt! Zou jij precies doen wat jij nu doet als je financieel vrij zou zijn? De kans is groot dat dit niet het geval is. En dat geeft ook niet, want dit geldt voor het overgrote deel van de mensen.

Streef jij rijkdom of vrijheid na? En hoeveel geld heb jij nodig om financieel onafhankelijk te worden? 

Inzicht 3: Investeer in indexfondsen

Het kan zijn dat jij al een mooi bedrag per maand spaart. Of dat je dit van plan bent om te gaan doen. Oeds-Jan is een groot voorstander van indexbeleggen. In dit boek gaat het dan ook om één type investering en dat is indexbeleggen. Het gaat dus niet over investeren in vastgoed of bijvoorbeeld een eigen bedrijf.

Indexbeleggen is niets anders dan beleggen in een bepaald indexfonds. Zo’n indexfonds volgt de gehele markt van een beursindex. In Nederland is dit bijvoorbeeld de AEX. In dat geval koop je een aandeel van alle bedrijven die in de AEX zitten.

Het voordeel is een gespreid risico en je pakt het rendement van de hele markt. Over de laatste 100 jaar is het gemiddelde rendement rond de 10% geweest (dit geldt voor een aantal Amerikaanse indexfondsen die je zelf ook makkelijk kunt aanschaffen). Zoals met elke belegging blijft het risico aanwezig dat de koersen dalen, maar zoals uit het verleden is gebleken gaan de koersen altijd weer stijgen (dit is geen garantie dat dit ook altijd zo blijft!).

Beleggen is extreem interessant als je nog relatief jong bent, omdat je dan het geld nog niet nodig hebt. Ook kun je meer profiteren van het Compound Effect: de rente op rente inkomsten. En ook niet onbelangrijk: als er een beurscrash is heb je voldoende tijd om jouw aandelen te laten herstellen.

Oeds-Jan investeert elke maand een vast bedrag in zijn favoriete indexfonds (VWRL), dit heeft hij een dikke 20 jaar gedaan en zo is hij miljonair geworden. Afhankelijk van het maandelijks te investeren bedrag kun jij ook sneller of langzamer financieel onafhankelijk worden (of miljonair ;-))

Waar investeer jij jouw geld in? Wat voor maandelijks bedrag kun jij in indexfondsen beleggen? En wat is jouw beleggingshorizon?

Samenvatting en boekrecensie Miljonair met een gewone baan

Aangezien ik al verschillende financiële boeken had gelezen stond er vrij weinig nieuws in dit boek. Toch zijn er altijd wel weer dingen die handig zijn. Een groot voordeel van dit boek is dat het een Nederlands boek is dat zich richt op indexbeleggen. Zulke Nederlandse boeken heb ik – op moment van lezen – nog niet gevonden.

Het boek bevat praktische tips om geld te besparen. Daar kan iedereen zijn of haar eigen voordeel meedoen. Wat mij het meeste aansprak was het laatste stuk waarin hij meer vertelt over hoe hij nu – als financieel onafhankelijk mens – zijn geld nu inzet om zowel te investeren én te gebruiken voor zijn eigen levensonderhoud.

Zelf investeer ik ook een maandelijks bedrag in VWRL aandelen via De Giro. Dat deed ik overigens al voordat ik dit boek kocht. Miljonair met een gewone baan is een goed financieel boek om mee te starten. Voor iedereen goed te volgen en met voldoende praktische tips om een plan te maken voor jouw financiën.

Miljonair met een gewone baan toepassen in de praktijk

De strategieën uit het boek Miljonair met een gewone baan toepassen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel