Mindset betekenis en definitie: wat is het? (+ tips)

Mindset betekenis: mindset is niets anders dan een gedachtepatroon. Mindset is de manier waarop jij denkt. Een patroon van gedachten die je elke dag bezig houden. Wat kun je met je mindset?

De geschiedenis van mindset betekenis: conditionering

Onze mindset komt voort uit onze conditionering. Conditionering is niet anders dan het uitvoeren van een onbewuste handeling die voorkomt uit ons verleden. In de jongste jaren (0-3 jaar) worden we gevormd door onze opvoeding. En die opvoeding is mede bepalend voor de manier waarop we later gaan denken.

Zo kun je vanuit je opvoeding een fixed mindset of een growth mindset ontwikkelen. De betekenis van beiden is simpel. Bij de fixed mindset denk je meer vanuit belemmeringen en negatieve gedachten. Dingen mislukken naar jouw mening sneller. Je stelt jezelf vaker de vraag: wat als het me niet lukt?

Bij een growth mindset denk je meer vanuit mogelijkheden en positieve gedachten. Hierbij stel je veel vaker de vraag: wat als het me wél lukt?

Vergelijk je mindset met een computer

De betekenis van mindset is te vergelijken met een computer. Stel je voor het gemak voor dat een computer uit slechts twee onderdelen bestaat: een harde schijf en een werkgeheugen. Ons gedrag bestaat voor 95 procent uit onbewust en 5 procent bewust gedrag.

In de video hieronder leg ik uit hoe je een positieve mindset ontwikkeld. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

.

Stel je voor dat je harde schijf het onbewuste gedrag is. Al je opgedane ervaringen en herinneringen worden hier opgeslagen. In feite zijn deze ervaringen hetzelfde als opgeslagen bestanden op je computer.

Deze bestanden kun je veranderen, wijzigen en deleten. Daarvoor moet je eerst bij het werkgeheugen komen. De plek waar het bewuste gedrag zit. Zodra je een bestand opent kun je deze aanpassen. Het probleem is dat we vaak teveel verschillende dingen tegelijk willen veranderen. En daar is ons werkgeheugen te klein voor.

Zolang we de psychologie achter ons eigen gedrag niet begrijpen, kunnen we de mindset die we hebben ook niet veranderen. Je zult een groot deel van je leven geen invloed hebben op je eigen gedrag. Ook al denk je van wel. Het is de kunst om het werkgeheugen aan het werk te zetten.

Hoe dit werkt kun je leren door je mindset in 1 minuut te veranderen.

mindset betekenis definitie training oefeningen fixed mindset groei mindset

.

Van onbewust naar bewust gedrag

Het is goed mogelijk dat veel mensen nooit bij hun echte problemen terechtkomen. Veel dingen gebeuren, zoals gezegd, onbewust. We hebben het niet door. Voorbeelden van onbewust gedrag:

  • Het leegeten van een zakchips zonder dat je het doorhebt. Geniet je van ieder moment dat je eet van de chips? Nee. Was het de bedoeling om de hele zak leeg te eten? Vaak niet. In het begin heb je er misschien nog wel zin in, maar later niet meer.
  • Weinig zelfvertrouwen. Elke dag denken dat je niet goed genoeg bent. Als je dit op jonge leeftijd hebt meegekregen, is de kans groot dat je op latere leeftijd hetzelfde tegen jezelf zegt. Het kan dan volgens jou altijd beter. Iets wat voortkomt uit je conditionering.
  • De simpelste dingen doe je onbewust: ademen, lopen, fietsen en autorijden.

Je kunt onbewuste gewoontes ook bewust maken. Dit doe je door dagelijks te werken aan je mindset. Hoe je dat het beste kunt doen? In de video hieronder geef ik een aantal praktische mindset tips en voorbeelden.

.

Resultaten komen voort uit gedrag. En gedrag komt voort uit gewoonten: de dingen die je elke dag weer doet. Dit vormt je gedrag. Wil je iets aan jezelf veranderen? Verander je mindset in 1 minuut. Hoe doe je dit? Goede vraag. Dit is de stap waar veel mensen tegenaan lopen.

Je mindset bepaalt je resultaten

Om je gewoonten te veranderen, moet je elke dag bezig zijn met die gewoonte. En daar ben je discipline voor nodig. Een vaardigheid die veel mensen zichzelf niet toe dichten. Maar het blijft een vaardigheid, en vaardigheden kun je trainen. in dit artikel lees je meer over discipline ontwikkelen.

Het cirkeltje is bijna rond, want om je discipline te ontwikkelen ben je de juiste mindset nodig. Een positieve mindset helpt je verder. Het is tenslotte de manier waarop jij denkt die je resultaat bepaald.

Wil jij meer discipline? Zodat jij de dingen gedaan krijgt die je al zolang wilt doen? Ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut met ”De Magie Van 1 Minuut”.

Boekentips artikel