Mindset Oefeningen: Verander Je Mindset In 1 Minuut!

Mindset oefeningen en training helpen om meer uit jezelf te halen. Wist jij dat je een gedachte had bij het lezen van dit blog? Waarom klikte je dit artikel aan? Wat wil je graag weten? Ontdek de kracht van gedachten en train je mindset met deze drie oefeningen!

Wat is mindset?

Wat betekent mindset eigenlijk? Een mindset is een verzameling van al jouw overtuigingen en gedachten waardoor je op een bepaalde manier denkt.

Je mindset wordt gevormd door alle gebeurtenissen die je tot nu toe hebt meegemaakt. Dit noemen we ook wel de betekenis die jij aan ervaringen en woorden geeft: onze conditionering.

Dit boek is wat mij betreft één van de beste mindset boeken om te lezen.

Mindset veranderen

Geloof jij in een aangeleerde of aangeboren mindset? En als je gelooft in beide, waar geloof je dan meer in? Je zult zien dat je antwoord op deze vraag de koers van je leven bepaald, en dat in je leven tot nu toe al heeft gedaan.

In de video hieronder leg ik uit wat je kunt doen om een positieve mindset te krijgen. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

.

Negatieve mindset / Fixed mindset / Statische mindset

Hoe ziet jouw leven er vandaag de dag uit? Wat is het eerste wat je op een dag doet? Hoe zit het met je dagelijkse levensenergie? Voel jij je aan het einde van de dag écht voldaan? En hoe kan het dat je dit wel of niet bent?

Leer hoe je negatieve gedachten ombuigt met deze 10 tips. Het kan zijn dat je bepaalde doelen en dromen al een lange tijd wilt realiseren, maar het lukt niet. Je moet eerst een helder en duidelijk doel stellen. Zonder bestemming weet je niet waar je naartoe gaat. Je hoeft niet te weten hoe je er komt, maar je moet wel exact weten waar je naartoe gaat.

Je moet overtuigd zijn, commitment hebben, vasthouden aan je doel en je niet laten afleiden. Focus! En als je je doel dan niet haalt, komt dat meestal door excuses. Het ligt in 99% van de gevallen niet aan anderen, alleen aan jezelf. Vind eerst uit wat je echt wil.

Iemand met een fixed mindset heeft geen duidelijk doel en zoekt overal excuses. Het zijn mensen die zich laten leiden door anderen zonder dat ze dat zelf doorhebben

Ben jij de baas over je agenda of word je geleefd door de agenda van anderen?

Positieve mindset / Growth mindset / Groei mindset

Heb jij het leven zoals jij dat nu leeft gecreëerd, of is het ontstaan zonder dat jij er invloed op hebt gehad? We weten allemaal dat anderen invloed hebben op ons leven. Dat is niet verkeerd, dat hoort bij het leven.

Het betekent dat de mensen met wie je omgaat een grote invloed hebben op hoe jij leeft. Als jij omringd bent met mensen die overal excuses voor zoeken, is de kans groot dat jij dit ook doet. Ontdek de kracht van positief denken met deze 2 simpele regels.

Onthoud dat jij het gemiddelde bent van de vijf mensen waar jij mee omgaat. Wil jij rijk worden? Omring je met mensen die rijk zijn. Wil jij gelukkig worden? Omring je met mensen die gelukkig zijn. Alleen jij bepaalt of je jouw doelen en dromen realiseert. Mensen die een positieve mindset ontwikkelen denken in kansen en mogelijkheden.

Met welke vijf mensen ga jij nu het meeste om?

..

Voorbeelden growth mindset

Er zijn talloze mensen die met niets starten en nu extreem succesvol zijn. Hieronder volgen een paar succesvolle voorbeelden die aantonen hoe belangrijk het is om te werken aan je mindset:

 • Sylvester Stallone
 • Oprah Winfrey
 • Tony Robbins
 • David Guetta
 • Cristiano Ronaldo
 • Beyoncé
 • Arnold Schwarzenegger
 • Michael Jordan
 • Mohammed Ali
 • Michael Phelps

Wil je meer leren over hoe zij hun mindset wisten te veranderen? Lees hun boeken, documentaires en podcasts. Dit zwaar onderschatte boek inspireerde mij enorm om een positieve mindset te ontwikkelen.

.

Hoe verander je je mindset?

Iedereen heeft het recht om gelukkig te zijn. Ik verbaas me vaak over het verschil tussen klagende en succesvolle mensen. Er wordt vaak gezegd dat succesvolle mensen altijd ‘geluk’ hebben en klagende mensen ‘pech’.

Ook ik geloofde dat, totdat ik me ging verdiepen in succesvolle mensen. Zij doen echt iets totaal anders dan klagende mensen! Er zit een groot verschil in de manier waarop zij hun mindset gebruiken in bepaalde situaties:

Mindset klagende mensen Mindset succesvolle mensen
Waarom overkomt mij dit nu weer? Wat kan ik doen om een gelukkig leven te leiden?
Denkt negatief Denkt positief
Het leven overkomt me Ik creëer mijn eigen leven
Alles denken te weten Blijven leren, vragen en groeien
Investeert niet in zichzelf Investeert in zichzelf
Stelt geen vragen: bang voor afwijzing Stel zich kwetsbaar op
Je blijft zoals je altijd bent geweest Je wordt wat je denkt
Denkt in beperkingen Denkt in mogelijkheden
Ik doe het altijd fout Ik leer van mijn fouten

.

Hoe creëer je een succesvolle mindset?

Onze mindset is ons kompas. Het bepaalt waar we richting aan geven en die richting bepaalt onze resultaten. Om deze resultaten te bereiken zijn we mentale kracht nodig.

Het is belangrijk om positieve gedachten te creëren en te leren hoe jij je mindset kunt trainen. In dit artikel ga ik drie oefeningen met je delen die jij direct kunt inzetten. Let op: deze oefeningen zijn alleen voor de mensen met een positieve mindset. Hetzelfde geldt voor het inzetten van deze krachtige positieve affirmaties.

Voordat je de kracht van gedachten kunt inzetten, is het belangrijk om jezelf een paar belangrijke vragen te stellen.

De kwaliteit van je vragen bepaalt de kwaliteit van je leven.

Waarom is mindset belangrijk?

Elk woord dat je met jezelf en anderen communiceert, kan onduidelijk zijn. Je las net over het verschil in mindset van succesvolle en niet succesvolle mensen. Wat betekenen deze termen eigenlijk? Wat versta jij onder succes?

Het is belangrijk om de definitie van succes duidelijk te hebben. Veel mensen associëren succes met geld en rijk worden. Volgens de Van Dale betekent succes iets anders: ‘succes is een resultaat, datgene wat ontstaat door een min of meer doelgerichte handeling of werking, een goede afloop of positieve uitkomst’.

Het gaat dus om het resultaat van een actie die je onderneemt, iets wat je doet. Het zet je in beweging. Dit kan te maken hebben met de cijfers die je wilt halen op je opleiding, het behouden van een gezonde levensstijl of het lopen van een marathon binnen een vooraf vastgestelde tijd. Dit heet persoonlijk succes.

Succes geeft voldoening. En voldoening geeft ons een gevoel van geluk. Succes en geluk zijn altijd met elkaar verbonden. Of het nu gaat om roem, rijkdom, zakelijk succes, sportprestaties, gezondheid of uiteindelijk het hoogste doel van ons bestaan: het leiden van een gelukkig leven.

.

Goede vragen stellen is werken aan je mindset training

Alles begint met de communicatie naar jezelf toe. Wees in je communicatie zo duidelijk mogelijk: kort en bondig. Oefen dit bij jezelf. Wees duidelijk in wat je bedoelt met een bepaalde definitie, in het speciaal de definities succes en geluk. Hoe kun je gelukkig zijn als je niet weet wat geluk voor je betekent? Dus wat betekent geluk voor jou? En succes?

Communiceren met jezelf is essentieel om je kompas te bepalen. De kwaliteit van je vragen bepaalt de kwaliteit van je leven. Welke van de bovenstaande twee vragen stel jij jezelf?

Geloof jij dat iets je overkomt of geloof je dat jij de weg naar een gelukkig leven zelf bepaald? Als jij in het tweede gelooft, heb ik drie oefeningen voor je om je gedachten te trainen.

Drie positieve mindset oefeningen

Het is belangrijk dat je leert om in mogelijkheden te denken, niet in beperkingen. En dat kun je het beste doen door je gedachten aan het werk te stellen. Vragen stellen is daar de beste manier voor. Hieronder kun je alvast aan de slag met een mini mindset workshop met drie belangrijke oefeningen.

.

1. Je Droomleven op Papier

Pak pen en papier bij de hand. Bij deze oefening is het belangrijk dat je denkt dat alles mogelijk. Zelfs als je weet dat dit niet mogelijk is. Het gaat om het proces. Ga ergens zitten waar je niet gestoord word. Blijf daar net zo lang zitten totdat je alles voor jezelf hebt opgeschreven. Laat de standaardnorm los en geef antwoord op de volgende vragen:

 • Hoe ziet jouw ideale leven eruit?
 • Wat zou je doen als geld geen rol speelde?
 • Wat zou je doen als je wist dat je niet kon falen?

Het ontwikkelen van mentale kracht begint met bewustwording. Door jezelf vragen te stellen krijg je meer zelfinzicht en dat gaat je helpen om je gedachten beter te leren kennen. Ontwerp jouw droomleven stappenplan.

Oefening 1: Schrijf je antwoorden op papier

2. De Magie van 1 Minuut

Wat moet je aan jezelf veranderen om je droomleven te bereiken? Welke eigenschap moet je meer ontwikkelen? Hoe ga je een gewoonte veranderen? Je hersenen houden van regelmaat en structuur.

Bepaal wat je aan jezelf wilt veranderen. Stel dat je daar elke dag minimaal 1 minuut mee bezig gaat. Wat zou je dan dagelijks doen? Wat kun je NU in 1 minuut doen?

De komende dertig dagen wil ik je vragen om elke dag 1 minuut aan jezelf te werken, aan een taak te werken die je richting het doel brengt en je voortgang te meten. Bekijk de 3 stappen voor De Magie van 1 Minuut.

Het probleem is dat je gedachten dingen bagatelliseren. Ze vertellen je dat je doel veel te groot is. En jij luistert naar die gedachten. Elke dag minimaal 1 minuut werken aan je doel zal een gewoonte van je moeten worden.

Oefening 2: schrijf een 1 minuutactie op die past bij je belangrijkste doel. Als je deze voltooid kies je een nieuwe. Doe dit dertig dagen achter elkaar.

3. Begeleide Visualisatie

Visualiseren is niets anders dan een gedachte omzetten in een beeld. En ik wil je vragen om dat nu ook te gaan doen. Het enige wat je hoeft te doen is luisteren naar het volgende audiofragment. Neem alles in je op wat je hoort. Geef jezelf zeven minuten de tijd. Ontspan. Het is beter om je niet te laten storen door anderen. Start het fragment en sluit je ogen.

Oefening 3: visualiseer elke dag hoe jij je leven wilt hebben. Op die manier is het mij gelukt om mijn sprekersangst te overwinnen, mijn studietijd af te sluiten met de prijs voor Beste Student, mijn droomreis door Zuidoost-Azië te maken en de Marathon van Amsterdam te lopen. Visualiseer je weg naar de top.

.

Vragenlijst mindset

Diverse persoonlijke ontwikkeling boeken (zie hieronder voor boekentips) stellen dat we negatieve gedachten altijd kunnen ombuigen in positieve gedachten. Het is een kwestie van training. Door elke dag een vragenlijst over mindset te gebruiken kun je deze blijven trainen. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

 • Waar ben je goed in?
 • Op welke momenten voel jij je gelukkig?
 • Wat vind je belangrijk in het leven?
 • Waar ben je dankbaar voor?
 • Denk je vaker aan succes of mislukking?
 • Neemt je zelfvertrouwen toe of af naarmate je ouder wordt?
 • Leer je iets waardevols van je fouten?
 • Focus jij je meer op kritiek of complimenten?
 • Heb je duidelijke doelen in het leven?
 • Maak je gebruik van autosuggestie om een positieve mindset te bereiken?
 • Heeft jouw aanwezigheid over het algemeen een negatieve of positieve invloed op andere mensen?
 • Heb je geleerd hoe je een mindset kunt creëren waarmee je je kunt afschermen van negatieve invloeden?
 • Waar verlang je het meest naar?

Door jezelf regelmatig bloot te stellen aan deze vragen verandert je mindset.

mindset oefeningen mindset veranderen mindset training

.

De beste mindset boeken

Wil je meer werken aan je eigen mindset? Dan kan ik je de volgende lijst met beste mindset boeken aanraden om te lezen:

Durf jij de kracht van gedachten toe te passen? Als je dit stuk leest, betekent het dat je de informatie hebt ontvangen die je nodig bent. En het betekent dat je er echt iets mee wilt doen. Je bent enthousiast. Nu is het aan jou. Ga je voor een klagende of een succesvolle mindset?

Positieve mindset ontwikkelen

Werken aan je mindset mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te zetten. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op je doelen?

Krijg hier direct toegang tot de 1 Minuut Mindset en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

Oké, en dan is het nu tijd voor wat frisse inspiratie. Welke mindset oefeningen pas jij toe in het dagelijks leven? En/of wat heeft jou in het verleden geholpen? Laat het me hieronder weten in een reactie! 🙂

 

Boekentips artikel