Mini Habits: Kleine Veranderingen, Grote Resultaten

Mini habits zijn kleine gewoontes die tot grote resultaten leiden. Wil je iets aan jezelf veranderen? Minder uitstelgedrag vertonen? Minder perfectionistisch worden? Of structureel meer sporten? Volgens Stephen Guise, de auteur van Mini Habits, kun je dit al bereiken door 1 minuut per dag aan je eigen gedrag te werken. Met kleine gewoontes kom je tot grote resultaten!

‘Doing a little bit EVERY DAY is infinitely bigger and better than doing nothing’ – Stephen Guise

De sleutel tot succes

Oké. Wat wil je aan jezelf veranderen? Stel je voor dat je, zoals de meeste mensen, één van de volgende activiteiten meer wilt doen. Je wilt meer sporten, afvallen, schrijven, water drinken of ontspannen.

Vol goede moed neem je jezelf voor om vanaf vandaag met je doel aan de slag te gaan. Maar als puntje bij paaltje komt, kom je niet in actie. Iets houd je tegen. Volgens Stephen Guise zijn mini habits de oplossing. Hij kwam dezelfde problemen tegen en vond een oplossing.

In de video geef ik een Nederlandse boekensamenvatting met mijn 3 grootste inzichten uit het boek Mini Habits. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inzichten.

.

Wat zijn mini habits?

Mini habits zijn hele kleine positieve gewoontes die je jezelf dwingt om elke dag te doen. De kunst is om je gedrag zo klein te maken dat je dit gedrag met twee vingers in de neus kunt doen.

Mini Habits zijn meer dan een gedragsverandering alleen. Het is een strategie om structureel gezonde gewoonten te creëren. Voorbeelden zijn het sporten, schrijven, lezen, mediteren, het drinken van water, het eten van gezonde voeding en het toepassen van oefeningen voor positief denken.

Mini habits in het dagelijks leven integreren

In het boek schrijft Guise niet alleen over de mini habits strategie, maar geeft hij ook voorbeelden uit zijn leven. Dat maakt het een bijzonder praktisch boek.

Naast het sporten, beschrijft hij hoe hij zich bewust aanzette tot het schrijven van zijn boek. Guise leerde zichzelf aan om elke dag minimaal 50 woorden te schrijven. Binnen een jaar schreef hij de bestseller Mini Habits: Smaller Habits, Bigger Results.

.

Voordelen van Mini Habits

Uit ervaring merkte Guise dat er meer voordelen in kleine veranderingen zaten dan hij dacht. Hij ging dagelijks 1 minuut schrijven. Guise merkte dat hij na die eerste minuut geen uitstelgedrag meer vertoonde.

Bovendien gaf het Guise een positief gevoel om dagelijks te werken aan zijn boek. Zelfs al was dit maar voor 1 minuut. Juist door er 1 minuut van te maken ging hij anders denken. Hij zag minder tegen de taak op en denkt eerder ‘oh, 1 minuut kan ik in ieder geval wel doen!’

En dat is waar de gedragsverandering plaatsvind. Een 1 minuutactie zet je ook daadwerkelijk in actie én verhoogd je discipline. Guise ontdekte de volgende voordelen van mensen die mini habits toepassen:

 • Je traint je wilskracht en discipline door elke dag een kleine gewoonte te doen;
 • Je boekt direct progressie;
 • Je bespaart energie;
 • Je bouwt momentum op doordat je elke dag een kleine overwinning op jezelf boekt;
 • Je wordt je bewuster van je eigen gedrag;
 • Je hebt geen excuses meer om je gedrag niet te veranderen. Iedereen kan 1 minuut per dag vrijmaken!

Voorbeelden van mini habits

 • Lees 2 pagina’s per dag (meer lezen)
 • Sta 1 minuut eerder op dan je nu doet (eerder opstaan)
 • Doe 1 push up (meer bewegen)
 • Drink 1 glas water (gezonder leven)
 • Floss 1 tand (gezonder leven)
 • Schrijf één ding op waar je dankbaar voor bent (positief denken)
 • Schrijf 50 woorden per dag (schrijven boek)
 • Leer één nieuw woord (leren taal)
 • Doe je hardloopkleding aan (meer bewegen)
 • Neem 1 sigaret minder (gezonder leven)

Gewoontes volhouden

Er zijn verschillende apps op de markt om je mini habits bij te houden. Guise raadt drie apps aan: Chains, Coach.me en Goalsontrack.

Persoonlijk werk ik liever met mijn zelfontworpen disciplineschema op papier. Dit is één pagina waar ik dertig dagen achter elkaar mijn mini habits mee meet. Het schema ligt op mijn bed zodat het direct als reminder werkt. Zo hoef ik geen melding te krijgen op mijn mobiel (iets waar ik een hekel aan heb).

Welke mini habits ga jij starten?

Mini habits toepassen in je dagelijks leven mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

Ik daag je uit om vandaag met één mini habit te beginnen. Welke kleine gedragsverandering ga je toepassen om een groot resultaat te bereiken? Laat hieronder jouw mini habits achter. Ik ben benieuwd naar je ervaringen! 

Boekentips Artikel