Moeite met grenzen stellen? Zo pak je moeiteloos de regie terug!

Moeite met grenzen stellen? Dan ben je zeker niet de enige! Je wilt graag het beste voor anderen en dat maakt het makkelijker om jezelf te vergeten. Met als gevolg minder tijd voor jezelf, minder balans en meer stress. Tijd om meer te leren over hoe jij beter je grenzen kunt stellen!

Moeite met grenzen stellen komt voort uit een lager eigenwaarde

Heb jij moeite met grenzen stellen? Dan vind je het waarschijnlijk ook lastig om voor jezelf op te komen. Je geeft je tijd liever aan iemand anders dan aan jezelf. En begrijp niet verkeerd. De intentie hiervan is super en ik raad je ook zeker aan om anderen te helpen.

Dat zou alleen nooit ten koste mogen gaan van jezelf. Wanneer dat wel gebeurd, dan bereik je het tegenovergestelde effect. Minder goed voor jezelf zorgen is minder goed voor anderen kunnen zorgen. Hoe gelukkiger jij met jezelf bent des te meer jij dit kunt uitstralen naar anderen. En dat kan alleen met een gezonde portie eigenwaarde die je beschermd met het stellen van grenzen.

Wil jij beter leren grenzen stellen? In de video leer je verschillende manieren voor goed grenzen stellen! Vond je dit een waardevolle video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Moeite met grenzen stellen? 3 Stappen!

Het voordeel van beter grenzen stellen is dat je meer en beter voor jezelf leert opkomen. En dat heeft veel voordelen. Maar hoe pak je dat precies aan? Probeer het eens met deze 3 stappen!

Stap 1:  Weet wie je bent

Dit klinkt een beetje cliché, maar het is wel waar. Voor moeiteloos grenzen stellen is het ontzettend belangrijk om te weten wie je bent. Hoe beter je dit kunt des te makkelijker het is. Focus een deel van je tijd op het schrijven van een persoonlijk mission statement.

In zo’n statement denk je na over je belangrijkste kernwaarden en ben je bezig met duidelijke doelen stellen. Ontdek hier de gouden formule voor krachtige doelen opstellen.

Stap 2:  Stel grenzen die passen bij wie je bent

Wanneer je de eerste stap helder hebt, dan kun je die makkelijker combineren met deze tweede stap. Stel je voor dat jij naast je baan in loondienst graag iets voor jezelf zou willen beginnen. En je besluit om minimaal 10 uur per week aan je eigen bedrijf te besteden.

Dan betekent dit dat je die tijd wilt inplannen en dat je dus ook vaker nee zal willen zeggen tegen andere dingen. Ergens ja tegen zeggen (in dit geval jouw doel) betekent ook ergens anders nee zeggen. En nee zeggen is één van de belangrijkste manieren om grenzen te stellen.

Een ander voorbeeld: als jij een introvert bent wil je misschien niet zoveel sociale afspraken maken als een extravert. Op basis van je persoonlijkheid kun je hier ook een duidelijke grens stellen om bijvoorbeeld maximaal drie keer per week met iemand af te spreken. Check hier hoe je veel makkelijker grenzen leert stellen met 1 simpele methode.

.

Stap 3:  Van theorie naar praktijk: ga het ook écht doen!

Doelen stellen is een leuk. Weten wie je bent is leuk. Maar zonder actie levert het geen resultaten op. In deze laatste derde stap is het van essentieel belang om actie te ondernemen.

Dit betekent dat je er een gewoonte van wilt maken om vaker nee te zeggen en vaker voor jezelf te kiezen. Overigens betekent nee zeggen niet gelijk dat je niets voor iemand anders doet. Het betekent dat je op dat moment niet kunt omdat je iets voor jezelf doet. Op een later moment kun je dan altijd nog die ander helpen.

Moeite met grenzen stellen moeiteloos oplossen

Leren grenzen stellen is een positieve gewoonte. Voor iedere gewoonte geldt dat het veel tijd kan kosten voordat het een gewoonte is geworden. Voor grenzen stellen geldt dit nog meer omdat het een gewoonte is waar je gedurende je leven altijd aan kunt blijven werken. Neem daar dus ook rustig de tijd voor!

Leren grenzen stellen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel