Motivatie terugvinden? 3 Praktische adviezen om jezelf weer op te peppen!

Motivatie terugvinden kan soms best lastig zijn. Het is eigenlijk best raar dat je ‘’motivatie kunt kwijtraken’’. Gelukkig kun je motivatie ook iedere keer weer terugvinden. In dit artikel 3 sterke adviezen voor meer zelfmotivatie!

Wat is motivatie? (+ betekenis)

Motivatie is niets anders dan het vermogen om jezelf in beweging te zetten. De betekenis van motivatie is afkomstig van ‘’to motion’’. Wat letterlijk betekent ‘’jezelf in beweging zetten’’.

In de video deel ik exact hoe we motivatie terugvinden én voor ons kunnen laten werken. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Gebrek aan motivatie

Een gebrek aan motivatie kan veel verschillende oorzaken hebben. Één van de belangrijkste oorzaken is niet duidelijk weten wat je wilt. Kortom: jouw doelen zijn niet scherp en/of inspirerend genoeg.

  • Je doelen zijn te groot. Daardoor word je juist extra gedemotiveerd.
  • Je doelen zijn te klein. Daardoor word je eerder lui.
  • Je hebt teveel doelen. Je komt niet in actie omdat je geen idee hebt waar te beginnen.

Bovenstaande voorbeelden leiden allemaal tot een gebrek aan motivatie. De kunst is om manieren te vinden om die motivatie wél op te wekken.

Motivatie terugvinden in 3 stappen

Hoe kun jij je motivatie terugvinden? En nog mooier: hoe kun jij je motivatie wél behouden? Hieronder 3 stappen die jou kunnen helpen om meer zelfmotivatie te ontwikkelen!

Stap 1: Schrijf je persoonlijke grondwet

Je persoonlijke grondwet bestaat uit drie onderdelen: je visie, kernwaarden en doelen. In deze stap stel jij jezelf veel vragen.

Zo schrijf je onder andere op hoe jij graag zou willen leven. En ook wat jij ervoor nodig hebt en moet doen om zo te kunnen leven. Train je mindset om je leefstijl te veranderen.

.

Stap 2: Beantwoord de ‘’waaromvraag’’

De waaromvraag is een vraag die je helpt om dichter bij de kern te komen. Vragen die jou verder helpen om je motivatie terug te vinden.

  • Waar wil jij over 10 jaar staan?
  • Wat zijn je 3 belangrijkste kernwaarden?
  • Wat zijn je 4 belangrijkste jaardoelen?

Aanvullend op deze vragen wil je de ‘’waaromvraag’’ stellen. Een voorbeeld: stel je voor dat jij als belangrijk doel hebt om fulltime ondernemer te worden in plaats van werknemer en dat je hiervoor 3000 euro per maand nodig hebt.

  • Waarom wil je die 3000 euro hebben? Omdat ik fulltime ondernemer wil worden.
  • Waarom wil je fulltime ondernemer worden? Omdat ik dan meer vrijheid hebt.
  • Waarom wil je meer vrijheid? Omdat ik dan meer rust heb in mijn leven.
  • Waarom wil je meer rust? Omdat ik vanuit die rust een gelukkiger leven kan leiden.

Je begrijpt al waar dit naartoe gaat. Waaromvragen helpen je om dichter bij de kern (= je emotie) te komen. Hoe dieper je gaat des te meer motivatie je zult krijgen.

Stap 3: Creëer positieve gewoontes

De kleine dingen zijn de grote dingen. Iedere keer dat je ‘’even’’ op je mobiel kijkt, ben je niet helemaal gemotiveerd. Iedere keer dat je ‘’even’’ iets anders doet, ben je ook niet gemotiveerd. Creëer positieve gewoontes met dit 4 stappenplan.

.

Let op deze kleine dingen en pas ze aan. Denk jij al iedere dag aan je inspirerende doelen? Ontwikkel de gewoonte om elke dag aan je belangrijkste doelen te denken. Dat alleen zou al voldoende motivatie moeten geven om er volle bak voor te gaan!

Jezelf motiveren voor de korte en lange termijn

Hoe blijf ik gemotiveerd? Dit is een veelgestelde vraag die ik vaak krijg. Het moeilijkste deel is om voor de lange termijn gemotiveerd te blijven. Zelf pas ik de bovenstaande drie stappen structureel toe.

Je motivatie terugvinden mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel