Motivatie versus gewoontes: het bizar grote verschil in resultaat!

Motivatie versus gewoontes. Wat werkt beter? Wat geeft ons betere resultaten? Werken vanuit motivatie? Of vanuit gewoontes? Er zit een bizar groot verschil tussen beide strategieën. Vandaag neem ik deze met je door!

Hoe het vaak begint

Vind jij dat je meer actie mag en kunt ondernemen dan je nu doet? Iedere keer als ik deze vraag stel is het antwoord bevestigend. Maar waarom doen we het dan niet? En wat hebben we dan wel nodig?

In de video leg ik het bizar grote verschil uit tussen werken vanuit motivatie en gewoontes, en welke van de twee je veel meer wilt ontwikkelen voor meer actie. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inspiratie.

.

De motivatiestrategie

Vijfennegentig procent van de mensen werkt volgens de motivatiestrategie. Logisch ook. Motivatie wordt door veel mensen nog steeds gezien als het geheim voor succes en geluk. Zolang je motivatie hebt kun je alles doen en bereiken in het leven

En ja, dat is voor een groot deel ook waar. Alleen kunnen we niet altijd gemotiveerd zijn. De motivatiestrategie heeft namelijk één grote valkuil: het is altijd afhankelijk van je gevoelens.

Ik zal uitleggen wat ik hiermee bedoel. Stel je voor dat jij vanochtend met een geweldig gevoel uit bed bent gestapt. Een positief gevoel betekent meer motivatie. Je hebt zin in vandaag. Alles lukt ook. En aan het einde van de dag vraag jij jezelf af: ‘waarom kan het niet altijd zo zijn?’

De volgende dag kan het goed zijn dat je met het verkeerde been uit bed stapt. Een negatief gevoel betekent minder motivatie. Alles wat je die dag doet mislukt. Van negatieve naar positieve energie doe je met deze 3 krachtige mindset oefeningen.

.

Hoe kan dit? En waarom zou je niet ook in het tweede geval gewoon met meer motivatie aan de slag kunnen gaan? Dat leg ik je hieronder uit!

Gevoelens, gevoelens en nog eens gevoelens

De motivatiestrategie is iets wat op de lange termijn nooit zal werken. Waarom niet? Omdat we niet altijd een positief gevoel kunnen hebben. Soms hebben we nu eenmaal een klote dag en gaan dingen niet zoals ze zijn.

Begrijp me niet verkeerd. Ik geloof dat je vrijwel alles kunt veranderen, en de kans op veel meer positieve energie en gevoelens ook sterk kunt vergroten. Maar altijd positief zijn is niet voor iedereen weggelegd. Het gevolg van minder motivatie is op de lange termijn enorm.

Jij verandert alleen als jij je gewoontes veranderd. Gewoontes zijn dingen die we elke dag doen. Als we deze willen veranderen moeten we ook elke dag de juiste aanpassingen doen. Met alleen de motivatiestrategie gaat dit niet lukken. Op de mindere dagen ga je namelijk geen actie ondernemen. En zo kun je ook nooit jouw gewoontes op de lange termijn veranderen!

De gewoontestrategie

Dus hoe veranderen we dan wel op de lange termijn? Ik noem dit de transformatie maken van de motivatie- naar de gewoontestrategie. Het voordeel van de gewoontestrategie is dat gewoontes onafhankelijk zijn van onze gevoelens. En dat is zeker voor de lange termijn goed om te weten!

Wil je niet meer terugvallen in oud gedrag? Ook niet over een paar maanden of jaren? Zorg er dan voor dat je goede gewoontes kweekt. Heb je een slechte dag? Dan voer je dus alsnog je actie uit. Doorbreek jouw slechte gewoontes in 4 stappen.

Tandenpoetsen is hier een geweldig voorbeeld van. Hoe slecht jij je ook voelt, de kans is enorm groot dat je toch gaat tandenpoetsen. Hoe kan dit? Omdat jij – of je ouders 😉 – er in het verleden een gewoonte van hebben gemaakt. Nu hoef je daar niet meer over na te denken.

En het allermooiste van alles? Je kunt dezelfde strategie met iedere andere gewoonte  uitvoeren. Of je nu één glas water meer wilt drinken per dag of vier keer per week wilt sporten. Het kan allemaal zolang je de juiste strategie leert implementeren.

Van motivatie naar gewoontes in de praktijk

De verandering maken van motivatie naar gewoontes mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel