Motivatie voor school vinden? 3 Orthodoxe tips voor kinderen én ouders!

Motivatie voor school vinden. Iedereen wil het wel, maar de praktijk werkt toch net iets anders. In dit artikel 3 bijzondere tips die net wat anders zijn dan anders en die hopelijk wél voor je werken!

Waarom motivatie voor school vinden? (het probleem)

Er zijn natuurlijk allemaal logische redenen te bedenken waarom je geen motivatie voor school hebt. Misschien heb je de verkeerde vakken en/of type opleiding gevolgd. Misschien weet je juist al wat je wilt. En is wat je doet geen aansluiting op hetgeen je wilt. Misschien is het iets anders…

Anyway, het maakt niet wat het is. Wat wel uitmaakt is dat jij er vanaf wilt! Je hebt waarschijnlijk al het één en ander geprobeerd, maar kunt jezelf toch niet gemotiveerd krijgen en houden.

Wil je motivatie voor school vinden? Check onderstaande video! Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Motivatie voor school vinden: 3 orthodoxe tips

Via het internet kun je over veel verschillende tips lezen, maar die zijn allemaal vrij ‘’standaard’’. Hoewel die tips zeker handig zijn denk ik dat ze niet de kern raken. Het gevolg is dan meestal een korte motivatieboost en geen blijvende verandering. Deze 3 tips zijn juist gefocust op de langere termijn!

Tip 1: Denk in de toekomst

Hoe wil jij dat jouw toekomst eruitziet? De meeste scholieren, studenten en – om eerlijk te zijn – de meeste mensen in het algemeen hebben geen idee hoe zij hun toekomst graag willen zien. Dat is jammer, want het kan één van de sterkste manieren zijn om je motivatie te vergroten.

Je kunt je toekomstbeeld zo sterk maken dat je bereidt bent om nu minder leuke dingen te doen zodat je daar in de toekomst profijt van hebt. Zelfs als je nu iets doet wat je niet leuk vind. Neem dus eens rustig de tijd om over je toekomst na te denken en een paar eerste ‘’spannende’’ doelen en/of acties op te schrijven.

Die spannende doelen kunnen je vooruit helpen wanneer het lastig word. Je hoeft dus helemaal niet exact te weten wat je wilt. Wel heb je positief toekomstbeeld nodig. En het goede nieuws is dat jij die voor jezelf kunt creëren!

Check hier de 2 geheimen om erachter te komen wat je wilt met jouw leven.

.

Tip 2: Hou het simpel en klein

Als mensen hebben we de neiging om dingen veel groter te maken dan ze zijn. Het leren van een heel boek lijkt een enorme opgave totdat je het opsplitst in kleine behapbare doelen. Er is een groot verschil tussen ‘’ik moet een heel boek leren’’ of ‘’vandaag moet ik één hoofdstuk leren’’.

Ik vergelijk dit principe vaak met het bereiken van een bergtop. Als je onderaan staat lijkt het onmogelijk om die te bereiken. Als je echter alleen naar je stappen zou kijken en elke keer een stapje blijft zetten bereik je top voordat je het überhaupt doorhebt. En dit principe geldt voor elk doel dat je wilt bereiken!

Dit principe heeft ook veel te maken met het opbouwen van een zekere mate van zelfdiscipline. Lees hier hoe jij razendsnel meer discipline ontwikkelt in slecht 1 minuut (de som van kleine stapjes).

.

Tip 3: Geniet van persoonlijke groei

Kijk niet alleen naar de inhoud van wat je moet leren, maar ook naar de vaardigheden en skills je leert! Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Zelfs als je iets doet wat je niet leuk vindt, kun je daar nog steeds veel van leren.

Wat zou er gebeuren als je een volgende keer iets moet doen wat je niet leuk vind? Als jij jezelf nu al kunt motiveren om actie te ondernemen, dan kun je dat in de toekomst ook veel makkelijker blijven doen. Focus op persoonlijke groei (wat kun jij leren?) in plaats van alleen de focus op het leren en studeren.

Motivatie voor school vinden én behouden

Deze drie tips zijn niet alleen belangrijk om motivatie te vinden voor school, maar juist ook om die motivatie te behouden. Wanneer je aan de toekomst blijft denken (waar doe ik het allemaal voor?) én in kleine stapjes actie blijft ondernemen én geniet van je persoonlijke groei, dan zal de motivatie een stuk meer aanwezig zijn. Het is uiteindelijk aan jou om er vervolgens iets mee te doen!

De juiste motivatie voor school vinden mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel