De 4 grootste nadelen van de digital nomad lifestyle (+ Uitdagingen!)

Wat zijn de grootste uitdagingen en nadelen voor een digital nomad? De voordelen zijn vaak heel helder en duidelijk, maar het kan zijn dat je niet echt stilstaat bij de nadelen. In dit artikel de 4 grootste nadelen voor een digital nomad!

Omgaan met de nadelen van de digital nomad lifestyle

Toen ik mijn digital nomad leven begon, deed ik dat voor de vrijheid. En als jij de digital nomad leefstijl overweegt of dit inmiddels al doet, dan is de kans vrij groot dat hetzelfde voor jou geldt!

De voordelen zijn alom bekend, maar toen ik begon aan mijn ‘’nieuwe reis’’ wilde ik graag weten wat de nadelen waren. Mijn plan was om voor een onbepaalde tijd deze leefstijl te omarmen en ik zag mezelf het eerlijk gezegd voor de lange termijn doen. Toch wist ik ook dat deze digital nomad lifestyle uitdagend is en zeker niet voor iedereen te doen is.

Wat zijn de grootste digital nomad uitdagingen tijdens het reizen?

Toen ik in Chiang Mai arriveerde en me daar inschreef voor de Nomad Summit (een evenement voor digital nomads) was ik vastbesloten om ervaren digital nomads te vragen wat hun grootste uitdagingen waren met deze leefstijl. Ik stelde hun een paar cruciale vragen waar ik graag meer over wilde weten. Hieronder een paar voorbeelden van de vragen die ik hun stelde:

  • Wat is je grootste digital nomad uitdaging?
  • Wat zijn de grootste nadelen van de digital nomad lifestyle?
  • Welke valkuilen zijn er?
  • Hoe richt je je leven in?
  • Hoe vind je woonruimte als digital nomad?
  • Hoe kies je een volgende reisbestemming?
  • In hoeverre plan je dingen wel en niet?
  • Hoe regel jij je financiën als digital nomad?
  • Hoe zien de kosten voor levensonderhoud als digital nomad eruit?
  • Hoe maak je vrienden op iedere plek waar je komt?

En ik kan je vertellen dat er zo nog veel meer nieuwsgierige vragen in mij zaten. Ik wilde er gewoon alles over weten toen ik net begon. Dat zou voor mij ook de beste (mentale) voorbereiding zijn om de digital nomad leefstijl. Inmiddels ben ik zelf al jaren digital nomad en ik kan je vertellen dat de antwoorden die ik kreeg me enorm hebben geholpen om nog meer te genieten van deze leefstijl.

Het begint allemaal bij het bewust worden van de nadelen en daar vervolgens zelf goed inspelen. Wil jij weten wat de grootste uitdagingen en nadelen voor digital nomads zijn aan de hand van mijn ‘’research’’ in Chiang Mai en andere digital nomad plekken? Check onderstaande video! Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Uitdagingen en nadelen digital nomads: 4 Dingen die je absoluut wilt weten

Uit alle gesprekken die ik voerde heb ik 4 nadelen gefilterd die wat mij betreft het allerbelangrijkste zijn om je bewust van te zijn. En dat zijn de volgende:

Nadelen digital nomads (1/4): Eenzaamheid

Deze staat met stipt op nummer 1. Vrijwel elke digital nomad noemde dit als hun grootste uitdaging. Als digital nomade ben je eigenlijk altijd alleen. Ja, je ontmoet ontzettend veel mensen, maar al die mensen komen en gaan en aan het einde van de rit doe je veel meer alleen vergeleken met mensen die op één locatie wonen.

Je vrienden en familie zijn verder weg. Als er iets gebeurd (zowel positief als negatief), dan kun je dit moeilijker direct vieren met de mensen om je heen. Zeker fysiek, wat toch heel anders is dan online. Je bent in alles op jezelf aangewezen en daar moet je mee leren omgaan. Dit is ook direct de belangrijkste reden dat deze leefstijl absoluut niet voor iedereen is weggelegd. Check hier hoe jij een doorgewinterde digital nomad kunt worden!

.

Nadelen digital nomads (2/4): Het opbouwen en onderhouden van sociale relaties

Dit is een sterk tweede nadeel en ligt in het verlengde van het eerste nadeel. Als digital nomad verblijf je vaak voor een paar weken/maanden op één plek en daarna reis je weer door. In die korte tijd is het ontzettend lastig om echte én hechte sociale relaties aan te gaan.

Deze sociale relaties kunnen we overigens opsplitsen in twee onderdelen: vriendschappen en een partnerrelatie. Beiden zijn een flinke uitdaging wanneer je het werken en reizen combineert.

Nadelen digital nomads (3/4): Balans houden

Wanneer je woont en werkt vanaf een vaste locatie heb je vaak een goede balans te vinden tussen zakelijk en privé. Als digital nomad komt daar nog een derde component bij: reizen. En met reizen bedoel ik niet alleen het reizen, maar ook het onderzoek doen naar je volgende plek én de plek waar je op dat moment verblijft (als je daar tenminste ook nog van wil genieten!).

Dit laatste onderdeel kost ook veel tijd. En dan heb ik het nog niet over het aanpassen aan een nieuwe omgeving gehad. Het kan daarom handig zijn om extra rekening te houden met deze derde component als digital nomade. Hier vind je een overzicht van de goedkoopste en beste digital nomad landen en plekken. 

.

Nadelen digital nomads (4/4): Focus vs afleiding

Al die nieuwe plekken waar je gaat wonen geven nieuwe impulsen. Je wilt die nieuwe plek ontdekken. Het liefst zo snel mogelijk en waarschijnlijk met een paar mooie reisjes rondom jouw nieuwe plek of land. En als je op een plek aan het strand bent wil je daar vast ook van genieten.

Kortom: er zijn best veel afleidingen die je kunnen weerhouden van het werk. Wees je hiervan bewust van digitale nomade. Zo ken ik een vriend die als hij moet werken juist naar een ‘’minder chille’’ plek gaat zodat hij daar kan werken in plaats van bijvoorbeeld een strandplek. Een zekere mate van zelfdiscipline om te blijven werken is zeker niet onhandig om te hebben!

Hoe wil jij omgaan met de digital nomad nadelen?

Al deze nadelen zijn voor een groot deel te ondervangen. Alleen moet je wel weten dat die er zijn (en dat weet je nu!). Vervolgens kun jij met trial en error experimenteren wat wel en niet goed voor jou werkt.

De digital nomad lifestyle mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om zoiets voor een langere periode te blijven doen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je een digital nomad kunt worden?

Krijg hier direct toegang tot ‘’Het Ultieme Digital Nomad Handboek’’ en ontdek de 10 slimste stappen voor meer werken, reizen en vrijheid vanuit het buitenland.

.

Boekentips artikel