Negatief Zelfbeeld Verbeteren
Je geeft het liever niet toe. Andere mensen zijn overal beter in dan jij. Althans, dat denk jij. En daar schuilt het gevaar in. Dat DENK jij. Denken is een gedachte, en een gedachte kun je veranderen. Volg de tips om je negatief zelfbeeld te verbeteren!
Het draait om stemmingsknoppen
Hoe simpel het ook klinkt. Het begint allemaal met positief denken. Herinner jij je een moment dat je iets heel graag wilde doen, maar het toch niet deed? Wat is de reden dat je het niet hebt gedaan? Veel mensen denken juist aan het ‘worst-case scenario’ als ze iets nieuws of spannends willen doen. Deze angst voor falen neemt de overhand waardoor je iets niet doet.
Je zelfbeeld is een weerspiegeling van wie je bent. Als jij jezelf ziet als een dik persoon, dan ben je dat ook. Of als je tegen jezelf zegt dat je nooit goed genoeg bent, dan ben je dat ook. Andersom werkt het op dezelfde manier. Vind je dat je een mooi lichaam hebt, dan voel je je ook heel anders. Los van het feit wat voor lichaam je hebt.
Een negatief zelfbeeld komt voort uit je gedachten. Het gaat erom hoe je tegen jezelf aan kijkt. Wat is de reden dat je een negatief zelfbeeld hebt? Het is moeilijk om een negatief zelfbeeld te verbeteren. Niet onmogelijk. Je kunt je gedachten veranderen.
Je wordt wat je denkt
Denk de volgende keer eens aan wat je wél wilt. Dit advies geeft psychologe Susan Jeffers in haar boek ‘Niet durven, toch doen’. Ik noem dit ook wel een ‘Yes I can’ mindset. Wat vind ik écht belangrijk? Mensen met een positieve mindset weten dat zij de keuze hebben om iets wel of niet te doen.
‘Door visualiseren kun je realiseren’
Er zit een gat tussen wat wij willen (in de psychologie ook wel stimulus genoemd) en hoe wij hierop reageren (respons). Dit gat is onze keuzevrijheid. Op ieder moment van de dag hebben wij de keuze om onze respons, bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld, te veranderen. Denken aan wat je wél wilt helpt.
De juiste stemmingsknoppen indrukken
Het herkennen en waarderen van keuzevrijheid is de eerste stap. Je bent halverwege. De uitvoering is een ander verhaal. Volgens Jeffers kunnen we een negatief zelfbeeld pas omzetten zodra we hier voldoende kracht voor hebben. Hoe zorgen we voor deze kracht? De kracht om ons zelfbeeld écht te verbeteren?
Het geheim van stemmingsschakelaars
Het antwoord ligt in stemmingsschakelaars. Dit zijn ‘schakelaars’ die je kunt gebruiken om je stemming te veranderen. In de basis kan dit op 2 manieren.
- Ten eerste kunnen we onze houding dusdanig veranderen dat we ons positiever voelen. Volgens Jeffers helpt het alleen al om ‘gewoon’ een glimlach op te zetten. Je zult meteen verschil merken in hoe je je voelt. Als je dan ook nog je houding aanpast, door je schouders naar achteren te drukken, borst vooruit en het hoofd licht omhoog te richten, merk je een groot verschil in jouw stemming. Probeer het uit. Voel je meer zelfvertrouwen door je houding te veranderen?
- De tweede is je het veranderen van je mindset. Verander jouw verhaal. Denk niet aan alle dingen die je in het verleden niet kon, maar denk aan alle dingen die je wél kon. Wat heeft jou dat opgeleverd? Denk aan de mooie herinneringen, een favoriet muziekje of een moment waar je bijzonder trots op bent. Ook nu verander je jouw stemming! Houding en mindset zijn bepalend voor het creëren van de juiste stemming.
De speech ‘I have a dream’ spreekt boekdelen
Last but not least: visualiseren. De grootste visionairs ter wereld snapten dit principe maar al te goed. Sir Martin Luther King liet mensen visualiseren met zijn speech ‘I have a dream’, Obama met ‘Yes we can’ en Bill Gates zag ‘in ieder huis een computer’ staan. Wat hebben zij met elkaar gemeen? Een positieve mindset gecombineerd met de juiste houding. En dat spraken ze uit ook!
Meer Oefeningen
Boekentip Artikel
Reacties