Niet Productief Op Werk – Tijdverspilling

Net als vorige week wil ik het met jullie hebben over het belangrijkste in het leven: tijd. Jouw tijd is jouw leven. Het spreekt voor zich dat we deze tijd zo goed mogelijk willen invullen, maar doen we dat ook? Welke taken kosten jouw energie? Wat is de reden dat je niet productief bent op het werk? Verrijk jezelf met drie inzichten om je productiviteit aan te pakken.

De waan van de dag is een bron van tijdverspilling

De wekker gaat. Opstaan lukt vandaag prima. De eerste dingen die je doet zijn het wassen van je gezicht, douchen en ontbijten. Bij het ontbijt zet je de tv en mobiel aan. Na het ontbijt kijk je nog snel even op je mobiel voordat je weggaat. Eenmaal aangekomen op de plek van bestemming begint de pret. Studenten tikken tijdens hun colleges vrolijk op hun mobiel en de werkende Nederlander begint zijn werkdag met alle mailtjes die zijn binnengekomen. Wat zijn de gevolgen?

‘Our greatest danger in life is permitting the urgent things to crowd out the important’  – Charles E. Hummel

Uit onderzoek van FranklinCovey blijkt dat meer dan 50% van de 351.607 ondervraagden tijd besteden aan urgente zaken. Dit betekent dat veel mensen het gevoel van stress en drukte ervaren. De helft van hun werktijd zitten zij te rennen en te vliegen! Stel je voor dat deze 50% geschrapt kan worden? Of voor de helft verminderd kan worden? Hoe zullen medewerkers zich dan voelen? En welke gevolgen heeft dat voor hun prestaties? Andere onderzoeken zoals deze ondersteunen dit standpunt: zowel jongeren als ouderen verspillen veel tijd door de waan van de dag. Dit levert onnodige stress en drukte op.

Hoe begin jij jouw (werk)dag en hoe maken we deze productiever?

Jouw tijdverspilling onder de loep: de meest tijdrovende taken

Hoe pakken we deze tijdverspillers aan? Hoe worden we weer extreem productief? In mijn vorige blog sprak ik al over het boek Focus van Jurgen Wolff. Hij geeft praktische oefeningen om met deze tijdverspillers om te gaan. De volgende oefening identificeert jouw meest tijdrovende taken:

Wat zijn jouw 10 meest tijdrovende activiteiten? Maak een lijst van 10 en schrijf deze activiteiten onder elkaar op waarbij nummer 1 de meest tijdrovende taak is.

‘I do not want to waste my time. And if you are not working on important things, you are wasting time’  – Dean Kamen

Drie tips in de vorm van vragen: wat zijn jouw meest tijdrovende taken?

Heb je de 10 meest tijdrovende taken opgeschreven? Zo ja, ga dan door naar de volgende drie vragen:

  1. Wat is de meest tijdrovende taak die niet bij jouw meest waardevolle taken horen?
  2. Hoe kun je deze tijdrovende taak aanpakken?
  3. Wat kun je vandaag doen om de eerste stap te zetten richting minder tijdverspilling?

Besteed je tijd niet langer aan tijdverspilling. Zet die eerste stap!

 

Boekentip Artikel