Niet weten wat je wilt: 5 Tips om het op te lossen!

Niet weten wat je wilt. Maak je geen zorgen. In plaats van alleen maar nadenken kun je net zo goed aan de slag gaan met deze vijf tips. Zo kom je vanzelf dichter bij het antwoord.

Sometimes the only way to find yourself is to get completely lost’ – Kellie Elmore

Wat moet je doen als je niet weet wat je wilt?

Zeker niet niets doen! Weet je hoeveel mensen er zijn die niet weten wat ze willen? Een heleboel! Sterker nog. Het is veel normaler om dit niet te weten dan wel. Toch wil jij natuurlijk liever ben dat clubje zitten die het wel weten.

En dat kan door er actief mee aan de slag te gaan. Althans, je vergroot in ieder geval drastisch de kans op meer succes. In de video hieronder leer je hier meer over. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Niet weten wat je wilt: 5 Tips!

Nadenken is waardevol. Ik zorg ervoor dat ik elke dag wel een uur de tijd heb om na te denken. Zonder afleidingen. Ik vind het heerlijk om alleen met mijn gedachten te zijn. De rest van de dag werk ik aan datgene waar ik over heb nagedacht. Klinkt logisch.

Ga nadenken als je nog niet weet wat je wilt. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt ergens een kop koffie gaan drinken en jezelf onderdompelen in je gedachten. Wat zou je graag willen doen?

Alleen nadenken, piekeren en filosoferen is onvoldoende. Misschien loop je vast in je eigen gedachten. Een goed begin is het opschrijven van je gedachten, dan hoef je daar in ieder geval niet iedere keer weer over na te denken. Een handig tip: schrijf al je gedachten in één notitieboekje.

In beweging komen. Denken en schrijven zijn leuk, maar de resultaten komen alleen door dingen te doen. Hieronder vind je vijf dingen die je vandaag kunt doen om je leven in beweging te brengen. Even niet nadenken maar doen – dan komt dat antwoord op wat je wilt met je leven vanzelf op je pad.

Tip 1: Ga 10 minuten mediteren

Ik moet bekennen. Soms voelt het behoorlijk nutteloos om te mediteren. Het gekke is dat ik weet dat ik het nodig heb. Als ik een dag niet mediteer, merk ik meteen het verschil. Misschien functioneer jij niet zonder een bak koffie in de ochtend of een gezond ontbijt. Mediteren is iets vergelijkbaars. Je kunt eigenlijk niet zonder.

Er is werkelijk niets moeilijks aan mediteren. Je kunt er ingewikkeld over doen, maar het is nog simpeler dan koffie zetten. En daar lijken weinig mensen moeite mee te hebben.

Ga op een rustige plek zitten. Gewoon op een stoel. Sluit je ogen, ontspan en concentreer je op je ademhaling. Meer hoef je niet te doen. Als er gedachten naar boven komen, laat die gedachten dan komen en weer gaan. En klaar!

Als je wilt weten wat je wilt, stel mediteren dan niet langer uit. Begin. Ga het doen. Meditatie heeft mij de volgende voordelen gegeven:

 • Minder stress en drukte. In Nederland zijn de meeste mensen erg druk met van alles en nog wat. Bij mediteren kom je uit die drukte. Het helpt je de wereld om je heen te relativeren en een beter begrip te krijgen van wat je nu eigenlijk aan het doen bent.
 • Bewuster leven. Mediteren is een mentale sport die je dwingt om een stapje terug te doen. We rennen vaak zo hard dat we nooit écht de tijd nemen voor onszelf.
 • Meer focus en richting in je leven. Tijdens een meditatie leer jij je te focussen op één onderdeel, meestal je ademhaling. Deze focus neem je mee naar het dagelijks leven. Je kunt afleidingen om je heen beter van je afhouden.

De beste ideeën komen naar boven drijven wanneer je ontspannen bent. Als je niet weet wat je wilt is het extra belangrijk dat je open staat voor wat je gevoel je ingeeft. Ja, mediteren voelt vaak nutteloos. Maar dat is het niet. Probeer het eens uit. Doe het.

Tip 2: Zorg goed voor jezelf

Je gezondheid blijft altijd belangrijk. Besteed er dus aandacht aan. Eet gezond, neem pauzes en zorg voor voldoende beweging. Als je niet weet wat je wilt is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.

Neem tijd voor jezelf. Ook als je niet weet wat je wilt met je leven. Dat is nu fijn en dat is later fijn. Ik neem elke ochtend een uur de tijd voor mijn persoonlijke ontwikkeling in de vorm van mijn ochtendritueel. In dit uur (6:00 tot 7:00) doe ik aan meditatie, affirmatie, visualisatie, beweging, lezen en schrijven. Dit uur inspireert mij om mijn doelen en dromen waar te maken:

 • Ontwikkelen discipline. Door elke ochtend bovenstaande schema aan te houden ontwikkel ik een gewoonte die mij op de lange termijn energie gaat geven. Ik ga ook door als ik het niet leuk vind om te doen. Op die momenten ontwikkel je discipline.
 • Groei persoonlijke ontwikkeling. Elke ochtend word ik sterker. Ik leer steeds meer rust, zelfvertrouwen, discipline en kennis tot mij te nemen. Je leert een bewuste balans in je leven te creëren.
 • Duidelijkheid. Je leert focus te leggen op datgene wat het belangrijkste voor je is. Namelijk jouw eigen ontwikkeling. Hoe meer je dit doet, des te duidelijker je weet wat je wilt.
 • Positieve mindset. In de ochtend is de focus gericht op positiviteit. Alle onderdelen in mijn ochtendritueel zijn dingen die je in de ‘ideale situatie’ zou doen.

.

Tip 3: Investeer in je omgeving

Wees goed voor jezelf, maar push jezelf ook regelmatig om een grens over te gaan. Voor niets gaat de zon op. Je bent niet dom of minderwaardig omdat je niet weet wat je wilt. Je bent gewoon aan het groeien en ontwikkelen. Ontwikkeling kost tijd, en je hebt geen haast. Dit proces is namelijk precies waar je leven voor is. Mocht je moeite hebben met het accepteren van dit proces, dan is mediteren een oplossing.

Net als je gezondheid zijn je relaties altijd belangrijk. Dus als je niet weet wat je wilt met je leven, investeer dan in ieder geval in de mensen waar jij gelukkig van word.

Lang niet iedereen doet dit. Soms ben je vrienden met iemand omdat je al heel lang bevriend bent met iemand. En dat is ook meteen de enige reden. Om eerlijk te zijn kost het je meer energie om met deze vriend af te spreken, dan dat het je energie oplevert. Zij gaan je niet helpen om jezelf beter te leren kennen en antwoorden te vinden. Zoek dus mensen die je energie geven, inspireren en motiveren in wat je nu al doet. Dit zijn je echte vrienden en zij verdienen jouw aandacht en tijd.

 • Kies je omgeving op basis van energie. Welke mensen kosten je energie? En welke mensen leveren je energie op? Maak een plan om meer tijd te besteden aan deze laatste groep.
 • Vraag de mensen om je heen om feedback. Bespreek de dingen waar je nu tegenaan loopt en vraag om advies. Doe dit alleen bij de mensen waar jij advies van aanneemt.
 • Ontmoet nieuwe mensen, probeer deze mensen te helpen en praat daarna pas over jezelf.

Blijf investeren in relaties. Zij kunnen je helpen in je zoektocht en wie weet is één van je vrienden de sleutel tot hetgeen je wilt bereiken.

Tip 4: Ga weg van huis

Neem jezelf mee naar een andere plek. Op die manier kom je buiten je comfortzone. En daar zit de groei. Terugkijkend op mijn leven zat de grootste groei in mijn backpackreis door Zuidoost-Azië.  Ik leerde er veel over mezelf:

 • Meer zelfvertrouwen. In mijn eentje aan de andere kant van de wereld moest ik me maar zien te redden. Soms sprak er niemand Engels en waren er geen toeristen om me heen waardoor je automatisch buiten je comfortzone komt.
 • Je wordt extreem nieuwsgierig. Je voelt je net een klein kind die alles opnieuw moet leren. Er komen constant nieuwe prikkels op je af. En je wilt overal van weten hoe het werkt.
 • Andere plek, andere energie. Je leert andere mensen beter te begrijpen en minder te oordelen over anderen. Het is een uitstekende manier om je communicatieve vaardigheden te verbeteren. Misschien kun je zelfs een nieuwe taal leren!

Tip 5: Ontspullen

Vind je reizen leuk? Plan dan eens een trip voor jezelf. Dat hoeft niet perse ver weg te zijn. Ook in Nederland kun je prima een trip voor jezelf organiseren. Breng jezelf in contact met andere mensen, zoek de connectie en maak plezier. Verdiep je in een bijzondere stad of stel een uitdaging voor jezelf (wandelroute, bepaalde bezienswaardigheden, een nieuwe sport beoefenen etc.).

Oké, je weet niet wat je wel wilt. Stel dat je dit eens andersom gaat redeneren. Wat wil je niet? Je zult tot de conclusie komen dat er veel dingen zijn die je niet wilt hebben. Welke mensen, verplichtingen en spullen wil je niet in jouw leven? Maak daar eens een lijstje van en stel jezelf dan de volgende vraag: welke van de opgeschreven dingen heb ik nu wel in mijn leven? Zo weet je meteen beter wat je wel wilt hebben. Jij bepaalt hoe jij jouw leven wilt leiden.

Meer doen met minder spullen begint een serieuze trend te worden. Lees hier meer over het minimaliseren van je leven. Een methode om lekker praktisch en leuk dingen los te laten.

Gewoon aan de slag

Ook als je niet weet wat je wilt met je leven dan kun je nuttige stappen zetten richting een beter leven. Doe dingen weg die niet meer bij je passen, begin met mediteren, organiseer een reis, neem de tijd voor jezelf en investeer in de mensen om je heen.

Ervaar meer vrijheid, meer kalmte en meer voldoening. Je hebt dit leven maar één keer – besteed het aan dingen die je blij maken!

Weten wat je wilt mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

Waar ga jij mee aan de slag? Laat het me hieronder in een reactie weten!

 

 .

Boekentips artikel

 

.