Nieuw gedrag aanleren 6 stappen!

Nieuw gedrag aanleren 6 stappen. Is dat écht mogelijk? Ja, het kan. Zolang je maar hard genoeg aan jezelf werkt. Ontdek de 6 stappen tot blijvende gedragsverandering!

If you do what you’ve always done. You’ll get what you’ve always gotten.’ – Tony Robbins

Nieuw gedrag aanleren is niet makkelijk

Twijfel je soms aan jezelf? Natuurlijk wel. Iedereen doet dat. Wat doe je als je twijfelt? Hoe ga je daar mee om? Geloof je dat je een situatie kunt veranderen of niet? Nieuw gedrag aanleren is moeilijker dan je denkt. Hieronder volgen voorbeelden die ik veel in de praktijk tegenkom.

‘In Nederland is het altijd slecht weer. Als ik stop met roken kom ik zeker tien kilo aan. Ik heb alles geprobeerd, maar die tien kilo komt er steeds weer bij. Alles is duur. Verliefd zijn duurt altijd maar even. Kan ik niet. Lukt nooit. Ik ben niet geboren voor het geluk. Zo ben ik nu eenmaal, daar is niets aan te doen.’

Deze gedachtegangen zijn het resultaat van conditionering. Wat dat betreft is ons denken niet vrij. Het is het resultaat van onze afkomst, onze opvoeding, ons geslacht, de mensen om ons heen, van de boeken die we lezen, onze ervaringen en van de informatie die door de jaren heen in ons zijn geïnjecteerd.

Ons denken is dus geprogrammeerd, veelal onjuist, en bevat vooroordelen en meningen.

In de video hieronder leg ik uit hoe je in 6 stappen nieuw gedrag aanleert. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

.

Nieuw gedrag aanleren 6 stappen

Dit programmeren heet neuro-associatieve conditionering (NAC), een techniek gebaseerd op Neuro Linguistisch Programmeren, maar doorontwikkeld door Tony Robbins tot een effectieve manier voor langdurig resultaat.

Met deze techniek kun je gewoontes en gedrag duurzaam veranderen. Neuro-associatieve conditionering bestaat uit 6 stappen:

Stap 1: Bepaal eerst wat je écht wilt.

Als je boos, teleurgesteld, of somber bent, heb je vaak de neiging om je  te richten op wat je niet wilt, in plaats van wat je wel wilt. Je hebt een negatieve mindset. Ik wil niet verdrietig zijn, ik wil niet eenzaam zijn, ik wil niet dik zijn, ik wil me niet zo ellendig voelen, ik wil niet dit, ik wil niet dat.… Stop.

Als je blijft focussen op wat je niet wilt, krijg je wat je niet wilt. Of je nu wel of niet gelooft dat het zo is, je hebt gelijk. Je wordt wat je denkt. Dus verleg je focus naar wat je wilt, naar wat je wenst. Wees zo concreet en zo specifiek mogelijk.

Deze intenties geven je een richting. Vervolgens moet je je intenties omzetten in een helder en concreet doel. Wat je wilt moet zo duidelijk zijn, dat je er met gemak een tekening van kunt maken. Je moet het exact voor je kunnen zien. Deze visualisatietechniek kan je hierbij helpen.

Helderheid is een krachtig en effectief middel om je doelen te bereiken. Wat weerhoud je van gedragsverandering? Wat houd je tegen? En wat is de reden dat je iets wilt veranderen? Wat zijn de voordelen? Bij stap 1 dien je een verlangen te creëren.

Wat moet ik aan mezelf veranderen om mijn doel te bereiken?

Stap 2: Creëer een hefboom voor direct resultaat.

Ons gedrag wordt bepaald door twee factoren: 1) pijn/angst en 2) plezier/genot. Menselijk gedrag wordt gestuurd door het verlangen naar plezier en het vermijden van pijn. Voor het creeren van een hefboom is het noodzakelijk om enorm veel pijn te koppelen (associatie) aan het niet veranderen van je gedrag (gewoontes).

Wat gebeurt er als ik mijn gedrag het komende jaar niet verander? De komende 5 jaar? En de komende 10 jaar? Hoe voel ik me dan?

Bedenk vijf ‘pijnlijke’ redenen waarom je écht wilt veranderen. Hoe meer redenen, des te meer kans je hebt om te slagen. Dit is de reden waarom veel mensen terugvallen in oud gedrag. Ze hebben niet genoeg redenen.

Hetzelfde geldt voor je ‘plezierige’ redenen. Koppel je pijnlijke redenen aan positieve gevoelens om te veranderen.

Wat gebeurt er als ik mijn gedrag het komende jaar wel verander? De komende 5 jaar? En de komende 10 jaar? Hoe voel ik me dan? Hoe blij, gelukkig, sterk, positief voel ik me als ik dit doe?

Noteer ook hier minstens vijf plezierige redenen om te veranderen. De basis voor iedere langdurige verandering wordt op deze manier geprogrammeerd in je onderbewustzijn. Wat is jouw why?

Wat zijn vijf pijnlijke en plezierige redenen om mezelf te veranderen?

Stap 3: Onderbreek je beperkende patronen.

We delen allemaal dezelfde neurologie en die neurologie is net als een cd. Als je de vierde track wilt afspelen, dan zou je op de “4” op de afstandsbediening kunnen drukken. Het nummer speelt zich dan af.

Maar wanneer ik een diepe kras op de cd heb gemaakt en ik druk op de “4”, dan wordt dat nummer niet afgespeeld. De verbinding met de muziek is verbroken.

Je zenuwstelsel werkt op dezelfde manier. Het onderbreken van je oude gedrag en patronen in je neurologie is te vergelijken met een kras op je interne cd (hersenen). Daardoor stopt je oude gedrag. Dit proces begint bij bewustwording.

Hoe word ik me bewust van mijn oude gedrag?

Stap 4: Creëer nieuwe krachtige overtuigingen.

Na de derde stap ontstaan er mogelijkheden om aan nieuw positief gedrag te werken. De meeste mensen kunnen hun gedrag en gewoonten niet langdurig veranderen en vallen terug in oud gedrag.

Ze vervangen het oude patroon niet door duidelijk nieuw gedrag, Nieuw gedrag aanleren lukt alleen als je hersenen weten waarom ze moeten veranderen. Geef jezelf een beloning.

De eerste vier stappen zijn essentieel voor het doorvoeren van een verandering. Voor permanent veranderen, heb nog een stap nodig: conditionering.

Wat voor nieuw gedrag wil ik vertonen?

Stap 5: Versterk het nieuwe patroon: herconditionering

Versterk het nieuwe patroon met de overtuiging dat je het kunt veranderen. Doe dit net zolang totdat het een gewoonte is geworden. Let bewust op je gedrag, beloon jezelf en werk elke dag aan je verandering. Al is het maar 1 minuut!

Voer de beloning door op een moment dat je ongezond eten weet te weerstaan, wel naar de sportschool bent geweest of een uur eerder bent opgestaan dan anders. Zo associeer je het nieuwe gedrag op een positieve manier.

Zorg voor een intellectuele en emotionele verbinding. Vooral deze laatste verbinding is erg belangrijk bij herconditionering. Emotie zorgt in je hersenen voor een nieuwe associatie van je nieuwe gedrag.

Doe dit elke dag en je creëert nieuwe neurale verbindingen in je hersenen. Deze neurale verbindingen zorgen dat je van oud naar nieuw gedrag komt.

Wat voor beloning geef ik mezelf voor het vertonen van het nieuwe gedrag?

Stap 6: Controleer je nieuwe gedrag.

De laatste stap van NAC is testen. Dit doe je aan de hand van vier controlevragen:

  1. Voel ik me ellendig als ik aan mijn oude gedrag denk?
  2. Geef ik mezelf een beloning als ik het nieuwe gedrag vertoon?
  3. Is je nieuwe gedrag in overeenstemming met je visie, waarden en leefregels?
  4. Is het nieuwe gedrag een automatisme geworden?

Denk ik nog na over het uitvoeren van mijn nieuwe gedrag?

Persoonlijke groei ontstaat door langdurige verandering

Een persoonlijke verandering kost tijd, geduld en nog meer discipline. Van oud naar nieuw gedrag lukt alleen als je het gedrag elke dag gaat uitvoeren. Die twee woorden zijn zo belangrijk dat ik ze hier nog een keer herhaal: ELKE DAG.

Wil jij je gedrag binnen 1 minuut veranderen? En stap voor stap jouw mooiste doelen bereiken? Ontdek de kracht van kleine stappen. Download direct De Magie van 1 Minuut.

.

Boekentips Artikel