Nieuw schoolsysteem: vakken volgen waar je écht iets aan hebt!

Nieuw schoolsysteem? Meer dan 80% van wat we leren op school gebruiken we later nooit meer. Dit is natuurlijk vrij bizar. De roep om een nieuw schoolsysteem wordt dan ook steeds groter en groter. Welke nieuwe vakken zouden er dan wél moeten komen? En hoe zou zo’n nieuw schoolsysteem er dan uit komen te zien? In dit artikel een paar voorbeelden waar je zelf ook direct mee aan de slag kunt gaan!

Het probleem van het huidige schoolsysteem VS de kansen van een nieuw schoolsysteem

Geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde en zo zijn er nog veel meer vakken waar we op latere leeftijd weinig meer mee doen. Hiermee zeg ik niet dat we alles maar gewoon moeten wegpleuren, maar het zou op z’n minst een onsje minder kunnen.

De problemen die mensen op latere leeftijd krijgen zijn namelijk van heel andere aard. Meer burn-outs kunnen we voorkomen door op jongere leeftijd vakken als meditatie, mindfulness en grenzen stellen te leren. Mensen die altijd druk zijn zouden veel kunnen hebben aan vakken over timemanagement, prioriteiten stellen en effectiever werken. En zo is de lijst eindeloos.

Een aantal voorbeelden deel ik in de video hieronder. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Voorbeelden van nieuwe schoolvakken

Wat zijn nu precies schoolvakken waar we óók in de toekomst veel aan hebben? En die er nu nog niet zijn? Hieronder voorbeelden van nieuwe schoolvakken waar iedereen profijt van kan hebben:

Voorbeeld 1: Gezondheid

We hebben het vak biologie op school, maar leren daar niets over gezonde voeding, het aannemen van een juiste lichaamshouding en het ontwikkelen van gezonde gewoontes. Overgewicht, vermoeidheid en burn-outs zijn vervolgens het gevolg.

Voorbeeld 2: Financieel management

Je zou kunnen zeggen dat economie dit vak is. De grap is dat je daar veel kunt leren, maar niet hoe je geld spaart en investeert. Een vak die zich meer op dit aspect richt kan voorkomen dat meer mensen in de schulden komen. Bovendien kan het mensen helpen om meer financiële rust te ervaren én vermogen op te bouwen op de lange termijn.

Voorbeeld 3: Lifestyle design

Het is eigenlijk best raar. Je moet een opleiding kiezen zonder dat je ook maar iets over jezelf weet. We krijgen namelijk geen vak over ‘’leer jezelf kennen’’. Wat wil je echt? Wat vind je leuk om te doen? Wat zijn je sterktes en zwaktes? Het zijn vragen die we niet krijgen op school, maar die zó belangrijk zijn in je verdere leven (en bij het bepalen van je studiekeuze!).

Lees hier de 2 geheimen om erachter te komen wat JIJ wilt in jouw leven.

.

Voorbeeld 4: Doelen stellen

In het verlengde van het derde voorbeeld is ook doelen stellen een onderwerp waar je niets over leert op school. En dat terwijl het één van de allerbelangrijkste vaardigheden kan zijn voor de rest van jouw leven. Als je weet hoe jij precies doelen kunt stellen, dan kun je veel meer dingen bereiken dan je waarschijnlijk nu voor mogelijk houd.

Voorbeeld 5: Timemanagement

‘’Druk zijn’’ is in onze maatschappij het nieuwe normaal geworden. Als je niet druk bent, dan doe je iets ‘’fout’’. Ook hebben veel mensen moeite met grenzen stellen en nee zeggen. Kortom: je eigen tijd bewaken.

Het is zonde dat je weinig tot niets leert over grenzen stellen, leren nee zeggen, slimmer werken en prioriteiten stellen. Ook de tijd bewaken en de juiste balans vinden tussen werk en privé kan hier een onderwerp in zijn. En ook dit is een vaardigheid waar jij de rest van jouw leven profijt van hebt.

Mocht je dit interessant vinden, check dan even deze 8 timemanagement tips over hoe jij razendsnel 10x meer je productiviteit verhoogd (geen grap).

.

Voorbeeld 6: Meer zelfvertrouwen ontwikkelen

Nog een vak die heel waardevol kan zijn om in een nieuw schoolsysteem te introduceren. Hoe mooi zou het zijn om onzekerheid op een jonge leeftijd al aan te pakken? En hoe waardevol kan dat wel niet zijn voor de rest van je leven?

Voorbeeld 7: Communicatie

Communiceren met jezelf én anderen is een hele kunst. Leren luisteren, geduld hebben, assertiever worden en gezonde sterke relaties opbouwen. Het zijn allemaal onderdelen die je niet leert in het huidige traditionele schoolsysteem. En hoe jammer is dat?

Voorbeeld 8: Creativiteit

De meeste toetsen richten zich uitsluiten op de theoretische kant. De creatieve kant wordt regelmatig zwaar onderbelicht of er wordt zelfs helemaal niets mee gedaan.

Hoe kun jij je creatieve kant meer laten zien in de breedste zin van het woord? Dansen, muziek maken, schilderen, flow creëren en out of the box denken zouden een meer centrale rol kunnen innemen in een nieuw schoolsysteem.

Voorbeeld 9: Psychologie, gedragsverandering & zelfdiscipline

Hoe kun jij je eigen gedrag structureel veranderen? Van slechte gewoontes positieve gewoontes maken? Hoe kun je meer zelfdiscipline ontwikkelen? Deze psychologische kant komt niet aanbod en dat is wederom erg jammer. Dit vak kan je helpen om ook al die andere voorbeelden van vakken voor in een nieuw schoolsysteem beter te ontwikkelen.

Zo kun jij je gedrag in slechts 1 minuut veranderen (en wat ze je niet op school leren).

Een nieuw schoolsysteem voor een betere wereld

Ik geloof oprecht dat de wereld nog een stuk mooier, beter en positiever wordt als we meer van deze ‘’nieuwe vakken’’ kunnen introduceren in ons onderwijssysteem. En dat kan ook geleidelijk aan. Laten we starten met het iets minder lesgeven in de traditionele vakken, daar de belangrijkste punten uit blijven pakken en de andere tijd gebruiken voor het lesgeven in de nieuwe vakken.

Via mijn content probeer ik al zoveel mogelijk deze nieuwe vakken over te brengen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen? Kortom: een eerste stap maken waar jij de rest van jouw leven profijt van kunt hebben?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel