De 30 dagen ochtendritueel challenge die alles voor mij veranderde

De 30 dagen ochtendritueel challenge is handig voor als jij – net als ik – met meer focus, tijd en energie aan je dag wil beginnen. Voor mij hebben deze tips een enorme impact op mijn leven gemaakt. Ik zou zeggen: doe de ochtendritueel challenge voor jezelf en pak eruit wat goed voor jou werkt!

Eerst weten wat je niet meer wilt

Steeds vaker krijg ik de vraag: ‘Leroy, hoe kan ik net als jij vroeger opstaan én energiek blijven?’ Ik vraag dan vaak eerst wat ze niet meer willen. En dan komen onder andere de volgende antwoorden naar voren:

 • Niet meer snoozen
 • De dag niet meer beginnen met koffie drinken
 • Het eerste uur van de dag niet op de mobiel kijken
 • Later opstaan dan gepland

Zijn bovenstaande voorbeelden ook herkenbaar voor jou? In de praktijk zie ik dat we allemaal wel één van de voorbeelden beter willen aanpakken.

In de video leg ik uit hoe de ochtendritueel challenge mij heeft geholpen en hoe dit ook voor jou kan werken. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inspiratie.

.

Hoe ziet jouw ideale ochtendritueel eruit?

Nadat je weet wat je niet meer wilt is het belangrijk om te kijken naar wat je WEL wilt. Daar kun je onderstaande vragen voor beantwoorden:

 • Hoe ziet jouw ideale ochtendritueel eruit?
 • Hoe laat wil jij elke dag opstaan? En waarom?
 • Wat is de reden dat jij een ochtendritueel wilt ontwikkelen?
 • Wat wil je als allereerste in de ochtend doen?
 • Wat wil je in het eerste uur van de dag allemaal doen?
 • Welke activiteiten helpen voor jou om de dag te starten met meer focus, motivatie en energie?

Neem de tijd voor deze vragen. Schrijf jouw ideale ochtendritueel op papier. Je hoeft het nu allemaal nog niet uit te voeren, maar je wilt wel helder hebben waar je naartoe wilt. Een droom zonder doel is niets meer dan een wens.

Ochtendritueel challenge toepassen in kleine stapjes

Vervolgens wil je starten met één kleine verbetering in jouw ochtend. Dat kan van alles zijn. Een paar voorbeelden:

 • Het tijdstip waarop je wilt opstaan vroeger maken
 • Het aantal keren snoozen verminderen of helemaal niet meer doen
 • Het eerste uur van de dag niet meer op de mobiel of televisie kijken
 • De tijd die jij aan je mobiel besteedt vervangen door het lezen van een inspirerend boek

Met wat voor kleine verandering wil jij beginnen? Maak daar vervolgens een ochtendritueel challenge van.

Als jij erin staat voor de lange termijn, dan is het belangrijk om de acties extreem klein te houden. Hoe groter de acties des te groter de kans dat het mislukt. Doelen bereiken doe je met de kracht van kleine stapjes.

.

Zelf begon ik met één doel: elke dag om 6 uur opstaan. En die moest ik van mezelf 30 dagen volhouden voordat ik naar de volgende stap kon.

Van ochtendritueel challenge naar gewoonte

Na die 30 dagen zou ik mezelf een nieuwe uitdaging geven om juist later op te staan. Dit deed ik op een willekeurige zondag.

En toen gebeurde er iets opmerkelijks. Ik vond het helemaal niet meer fijn om rond 8/9 uur op te staan!

Hoe gek het ook klinkt. Ik miste mijn ochtendritueel. Lekker vroeg opstaan. En die tijd benutten door te mediteren, bewegen en lezen. Heerlijk vond ik dat.

En toen wist ik dat ik er een gewoonte van had gemaakt. Vraag jezelf af – voordat je begint met een challenge – of jij die challenge doet voor de fun óf dat je er ook echt iets mee wilt veranderen.

Wil jij weten hoe mijn ochtendritueel er nu uit ziet en inspiratie opdoen voor de jouwe? Bekijk dan deze video ‘Ochtendritueel tips die je leven voorgoed veranderen’.

.

Lange termijn verandering

Niet al mijn gewoontes zijn binnen 30 dagen veranderd. Soms duurt het ook langer. En dan is het een kwestie van nog een keer die challenge doen. Net zolang totdat het wel een gewoonte is.

Het is verstandig om pas daarna weer verder te gaan met een volgende verandering. Jammer genoeg zie ik hier vaak misgaan. We houden een doel niet lang genoeg vol.

Een eigen ochtendritueel ontwikkelen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel