Omgaan met emoties van anderen? Zo doe je dat het beste!

Omgaan met emoties van anderen kan een flinke uitdaging zijn. Zeker als je zelf een gevoelig persoon bent. Het is fijn om de emoties van anderen te voelen, maar het wordt minder fijn als die emoties jouw emoties overnemen. Wil jij beter omgaan met emoties van anderen? Check dan zeker even deze tips!

Het allerbelangrijkste dat je moet weten

Beter omgaan met emoties van anderen begint bij jezelf. Voor gevoelige mensen ligt hier een grotere uitdaging. Het gaat erom dat jij jezelf goed kent én dat jij je (emotionele) grenzen kent.

Wat kun je wel en niet aan? Hoeveel emoties wil jij van een ander kunnen overnemen? Waar liggen jouw grenzen? Ken je grenzen en leer hoe jij die kunt bewaken. Alleen dan kun jij beter omgaan met emoties van anderen.

Wil jij nog beter worden in het omgaan met emoties van anderen? Check dan ook de video hieronder. Vond je dit een waardevolle video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Omgaan met emoties van anderen in 3 stappen

Het hoeft niet zo moeilijk zijn, maar het probleem is vaak dat we het onszelf moeilijker maken dan nodig is. Met deze stappen kun jij je focussen op jezelf en daarmee op hoe jij beter met de emoties van anderen kunt omgaan.

Stap 1: Bepaal je grenzen

Niets is beter dan weten wat je grenzen zijn en daar ook naar handelen. En dit geldt nog meer voor je emoties. Wat gebeurt er als jij je grenzen niet bepaald? Waarschijnlijk weet je het antwoord al!

Als jij je grenzen niet bepaald lopen andere mensen over die grenzen heen. Andere mensen gaan jouw grenzen niet bepalen. Dat moet je echt zelf doen. Bepaal dus voor jezelf in hoeverre jij iemand kunt en wilt helpen zonder dat het ten koste gaat van jezelf. Zo leer je in één klap beter moeiteloos grenzen stellen.

Stap 2: Maak een actieplan

Hoe ga jij reageren op de emoties van anderen? Maak een plan voor jezelf waarin je een goede balans vindt tussen de ander én jezelf helpen. In dat plan wil je ook duidelijk je grenzen stellen.

En wat ga je doen als je voelt dat je de emoties van anderen teveel overneemt? Ook dit wil je helder hebben voor jezelf. Hoe ga jij jezelf beschermen?

Stap 3: Omgaan met emoties van anderen (bonustips)

Er zijn drie extra tips die je enorm kunnen helpen om nog beter om te leren gaan met de emoties van anderen. Ten eerste wil je beter leren luisteren naar je gevoel. Dit helpt om jezelf bewust te worden van wanneer je een grens over bent gegaan. Alleen met die bewustwording kun je daarna ook handelen.

Vergeet ook niet om tijd voor jezelf te pakken. Waar laad jij van op? Wat helpt jou om los te komen van de emoties van anderen? Ga die dingen doen wanneer je voelt dat je die nodig hebt. Ben je introvert? Check hier nog meer praktische tips over hoe jij je energie optimaal bewaakt!

.

Tenslotte: laat niemand over je heen lopen. Het is cruciaal (juist als je anderen wilt helpen!) om jezelf te beschermen. Hoe kun jij anderen écht helpen als jij daar zelf vervolgens last van krijgt? Precies. Dat kan niet. Dus geef jezelf de liefde en aandacht die je verdient zodat jij er kunt zijn voor de ander en voor jezelf!

Het is aan jou

Aan het einde van de dag is het aan jou om te bepalen of jij jezelf gaat beschermen of niet. Als sensitief persoon kun je hier uiteindelijk heel veel aan hebben. Het kan je leven verrijken en ook veel lichter en makkelijker maken.

Beter omgaan met emoties van anderen mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel