Omgaan met energievreters? 3 Acties die een directe positieve impact maken!

Omgaan met energievreters? We kunnen ze allemaal wel. Mensen die je meer energie kosten dan geven. Onbewust kan dit je veel energie kosten. Maar hoe los je dit op? Kortom: hoe kun je beter omgaan met energievreters? 

Je eigen energie voelen is energievreters herkennen

De belangrijkste stap is het herkennen en bewust zijn van deze energievreters. Dit kun je het beste doen door je eigen energie te voelen wanneer je omringt bent met andere mensen. Voel jij veel of weinig energie als je met een specifiek persoon spreekt?

Dit is een belangrijke trigger voor je eigen energieniveau. Krijg je een leeggezogen gevoel of juist een volgezogen gevoel? En laat dit nu enorm belangrijk zijn. Je wilt je zoveel mogelijk omringen met mensen die in een hoge energie zitten. Hieronder enkele voorbeelden van hoe je energievreters kunt herkennen:

  • Ze praten continu over zichzelf en luisteren niet met oprechte aandacht naar anderen.
  • Ze klagen veel.
  • Energievreters hebben de neiging zich vooral te focussen op externe gebeurtenissen.
  • Ze houden van small talk en praten het liefst de hele dag over oppervlakkige onderwerpen.
  • Ze weten zelf niet goed wat ze willen.
  • Energievreters creëren meer slechte gewoontes voor zichzelf op te vluchten van iets (roken, overmatig alcohol gebruik, snelle seks, scrollen door social media etcetera…) W

Wil jij beter leren omgaan met energievreters? Onderneem de 3 acties uit de video en je komt al een heel eind. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

3 Acties voor beter omgaan met energievreters

In sommige gevallen kan het lastig zijn om iets aan energievreters te doen. Zeker wanneer zij dicht bij jou staan. Want ja, een familielid of goede vriend kan zich ook ontwikkelen tot een energievreter. Deze 3 acties helpen je direct om je sociale omgeving van meer positieve energie voorzien!

Actie 1: Wees je bewust van jouw energie

Die energie kan – zoals eerder besproken – in sociale omgevingen plaatsvinden, maar ook in jezelf. Het is daarom heel belangrijk om te weten waar jij wel en geen energie van krijgt.

Zo krijgen bepaalde mensen veel energie wanneer zij zoveel mogelijk mensen om zich heen hebben en/of dingen in groepen kunnen doen (extraverts). Anderen willen juist diepere gesprekken voeren en zijn het liefste in gesprek met één persoon tegelijk (introverts). En natuurlijk is er ook een combinatie mogelijk. Hoe zou jou verdeling eruitzien? En is dat in lijn met je huidige situatie?

Actie 2: Besteed minder tijd en aandacht aan energievreters

Klinkt misschien logisch, maar zeker als sommige mensen dicht bij je staan kan dit toch een flinke uitdaging zijn. Voor mij maakte deze actie een grote impact. Je hoeft niet al het contact te verbreken, maar je zou het op zijn minst kunnen verminderen.

Krijg jij geen energie van verjaardagen? Ga er dan niet meer heen óf ga minder vaak. Krijg jij geen energie meer van één van je vrienden? Spreek niet meer met die persoon af óf verminder het contact met die persoon. Stel grenzen. Ze zijn nodig om jouw energie te bewaken.

Het tegenovergestelde werkt ook. Krijg je veel energie van iemand? Spreek vaker met die persoon af. Krijg je veel energie van een bepaalde verjaardag? Ga er iedere keer heen. Etcetera. Check ook deze 4 tips voor meer positieve energie.

.

Actie 3: Verander je omgeving

Wat kun jij allemaal doen om jouw energie te verhogen? Kijk eens hoe jij nog meer energie kunt halen uit je sociale relaties. Heb jij al veel energieke mensen om je heen? Wil jij graag meer van die mensen ontmoeten? En hoe zou je dat dan kunnen doen?

Word kieskeuriger in met wie je omgaat en hoe jij je tijd besteed. Ga voor een andere standaard als je nu teveel energievreters om je heen hebt verzameld. Schrijf het uit. Wat wil jij anders zien en hoe kun je dat voor elkaar krijgen?

Alert blijven op energievreters én energiegevers

Je sociale kring opbouwen, optimaliseren en onderhouden is geen eenmalige actie. Het is een levenslang proces. Bovendien kunnen mensen (inclusief jezelf) door de jaren heen veranderen. En daarmee dus ook jouw behoeften. Blijf dus altijd alert op energievreters én energiegevers.

Omgaan met energievreters mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om hier effectief actie op te ondernemen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel