Omgaan met introvert zijn? Zo krijg je het beter voor elkaar!

Omgaan met introvert zijn kan soms een flinke uitdaging zijn. Zeker omdat we nu eenmaal in een meer extraverte wereld leven. Dingen komen steeds sneller op ons af en er zijn meer prikkels dan ooit. Hoe ga je daar als introvert het beste mee om?

Hoe omgaan als introvert in een extraverte wereld?

Tegenwoordig zijn er meer prikkels dan ooit. Alles lijkt sneller te gaan. Alles moet sneller. We hebben het drukker dan ooit. De wereld lijkt meer gemaakt voor extraverte mensen. En dit alles kan bijzonder overweldigend, vermoeiend en zelfs angstig zijn introverte mensen.

Hoe ga je het beste om met al die prikkels? En hoe zorg je ervoor dat jij jezelf kunt blijven opladen? In de video ontdek je een paar praktische tips om beter met je introversie om te gaan. Vond je dit een waardevolle video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

2 Belangrijke regels voor omgaan met introvert zijn (en jezelf in je kracht zetten!)

Er zijn twee regels die je enorm kunnen helpen om beter met je introversie om te gaan. Beiden hebben ze te maken met het reguleren en bewaken van je energieniveau.

Regel 1: Leer omgaan met prikkels

Één van de belangrijkste uitdagingen voor introverts is het voorkomen van overprikkeling. Het goede nieuws is dat je hier zelf veel invloed op hebt. Jij kunt bepalen wanneer je rust momenten wilt inlassen, niet op je telefoon wilt kijken en/of iets gaat doen waardoor je die overprikkeling niet hebt. Zo voorkom je nóg beter overprikkeling.

.

Hoe beter jij wordt in het verminderen of zelfs vermijden van prikkels des te meer energie jij over zult hebben. Maak dus duidelijke afspraken met jezelf. Welke prikkels en activiteiten kosten jou veel energie? En wat kun je doen om daar beter mee om te gaan?

Regel 2: Ontdek hoe jij het beste kunt opladen

Iedereen heeft zijn eigen manier om zichzelf zo goed mogelijk op te laden. Voor introverts is het nog belangrijker om goed te weten wat wel en niet werkt. Hieronder een paar ideeën van hoe jij je energie zou kunnen opladen:

 • Mediteren
 • Sporten
 • Nappen
 • Meer me-time plannen
 • 1-op-1 gesprekken voeren
 • Schrijven, journalen en/of reflecteren
 • Dromen en visualiseren
 • Genieten van de natuur
 • Dansen
 • Muziek maken
 • Lezen

Kies vooral dingen uit die bij jou passen en laat je niet teveel leiden door wat anderen vinden. Deze introvert gids helpt je nog verder om jezelf in je kracht te zetten. Plan die momenten in en creëer meer tijd en energie voor jezelf!

De uitdaging voor iedere introvert

Grenzen stellen voor introverte personen is erg belangrijk. Alleen op die manier kun je meer tijd voor jezelf plannen én jezelf opladen. Doe je dit niet, dan gaat dit op de lange termijn ten koste van jezelf.

Tijd voor jezelf plannen en meer energie creëeren mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel