Omgaan met perfectionisme: 5 praktische tips

Wil je beter omgaan met perfectionisme? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Met deze vijf tips verminder je je perfectionisme stap voor stap!

It doesn’t have to be perfect to be beautiful

Omgaan met perfectionisme is moeilijker dan je denkt

Ja, dingen perfect doen geeft een fijn gevoel. Maar de meeste mensen leggen zich erbij neer dat perfectie slechts een illusie is, en dat het nastreven van perfectie meestal meer kost dan het je oplevert.

Heb jij last van perfectionisme? Dan ben je niet alleen. De Nederlandse cultuur is er eentje die gericht is op het leveren van prestaties. Veeleisende prestaties. En dat is niet altijd goed.

Perfectionisme is iets wat je denkt, maar niet bent

De maatschappij creëert mensen die bang zijn om fouten te maken, bang om afgewezen te worden en de controle te verliezen. Bij de opvoeding leren we vooral dingen af te leren in plaats van aan te leren.

Het onderwijssysteem zit op dezelfde manier in elkaar. Bij de rapportcijfers kijken we naar de slechtste cijfers en hoe we deze kunnen verbeteren. Zelden zijn dit de vakken waar het kind of de student later nog iets mee doet. De nadruk ligt op het falen.

Bovendien bestaat er geen vak ‘Hoe om te gaan met perfectionisme’ welke onderdeel uitmaakt van de 8 Dingen die je niet leert op school. Dus daar kun je het ook niet leren.

Slecht omgaan met perfectionisme is het resultaat van onzekerheid. En die onzekerheid komt voort uit de angst om te falen, en dit kan je hele leven beheersen.

Het is een eigenschap die je veel kan opleveren, maar dan moet je het wel eerst terug in de doos stoppen zodat je het alleen tevoorschijn kunt halen als je het nodig hebt. En daar kun je de volgende vijf tips voor gebruiken!

5 Tips tegen perfectionisme

Tip 1: Je houdt jezelf voor de gek – Perfectionisme bestaat niet!

Wist jij dat perfectie niet bestaat? Het is slechts een verzinsel. Ooit heb jij in je leven bedacht dat je perfect moet zijn. Dat alles wat je doet perfect moet gaan. Het zijn gedachten die in je hoofd zitten. En die gedachten vormen niet de gehele werkelijkheid.

Dus wat kun je eraan doen? Goede vraag. Als je weet dat perfectie een illusie is, heb je de eerste stap te pakken.

Er is altijd wel iemand die iets niet perfect vind. Ga jij je richten op de negatieve of de positieve mensen? En wat doe jij diep van binnen op dit moment? Heb je last van negatieve gedachten? Lees hier 10 tips voor positief omgaan met negatief denken.

Oké goed, perfectie bestaat wel. Maar niet op een manier waar je iets mee kunt, meer op een zweverig niveau. Perfectie kan op één manier bestaan, en die vorm van perfectie bevat alles. Dat betekent zowel je successen, mogelijkheden, oplossingen als je fouten, je tegenslagen en je problemen.

Als je het zo bekijkt, ga je heel anders tegen perfectie aan kijken. Ieder moment is goed. Het is zoals het is. En daar kunnen we niets aan veranderen.

Deze vorm van perfectie kun je niet nastreven, want die is er altijd. Dus is de praktische toepassing heel simpel: perfectie bestaat niet, dus stop met je obsessie! Zo. Punt 2.

Tip 2: Jij bent iets anders dan je doet

Er zijn dingen die jij bent, en er zijn dingen die jij doet. Als jij een fout maakt, dan is dat iets dat jij doet, niet iets dat jij bent. Dit is belangrijk om te onthouden. ‘Zijn’ is iets anders dan ‘Hebben’.

Een fout is een fout. Niets meer en niets minder. Je bent niet opeens een watje, mietje of een loser geworden. Wat je doet is niet wie of wat je bent. Het is twee verschillende dingen.

Als je poept beschouw je jezelf toch ook niet als een uitwerpsel? En als je een appel eet, ben je toch niet meteen een appel? Het ‘Zijn’ verandert niet, het ‘Doen’ wel. Je blijft wie je bent. Wees dus niet bang dat jij verandert omdat je iets doms hebt gedaan. Dat gebeurt niet.

Tip 3: Denk niet in alles of niets scenario’s

Perfectionisten hebben vaak de neiging om te werken volgens het ‘alles of niets’ principe. Als ze ergens aan beginnen, willen ze de dingen perfect doen. En dat weerhoudt ze ervan om echt aan de slag te gaan.

Het ambitieuze project lijkt opeens een onmogelijk project, bij de opstart van je bedrijf moet alles in één keer perfect gaan, en tijdens het studeren moet je iedere pagina uit je hoofd kennen. Stel je voor dat er iets misgaat.

Ik kan je gerust stellen. Er zal niets misgaan, want je begint niet eens aan het project, bedrijf of het studeren. Je hebt het jezelf veel te moeilijk gemaakt. Als iedereen zo zou denken dan zou er niet veel meer gebeuren in de wereld!

Bekijk deze video om te zien hoe je deze tip in 1 minuut kunt toepassen. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

Tip 4: Fouten bestaan niet

Een fout is een resultaat dat ontstaat door een handeling die je maakt. Jij hebt iets gedaan, en daardoor krijg je een resultaat. Dit resultaat had je liever anders gezien, maar daar kun je niets meer aan veranderen.

Wat kun je dan wel doen om je resultaat te veranderen? Als je liever een ander resultaat had gezien, moet je dus het resultaat veranderen.

Je hebt twee keuzes. Of je gaat jezelf vervloeken hoe ongelooflijk dom je bent, of je kunt kijken waar dit ‘verkeerde resultaat’ vandaan is gekomen, hiervan leren en het later opnieuw proberen.

Een fout is gewoon een gebeurtenis. Falen bestaat niet. En een fout bestaat ook niet. Wanneer is het een fout?

Misschien heeft een kleine fout je wel geholpen om een veel grotere fout te voorkomen. Of helpt een fout je bij het vinden van de oplossing. Zijn het dan ook nog fouten? Leer van je fouten.

Tip 5: Geef een nieuwe betekenis aan perfect

Perfect is een woord. En aan woorden kun je een betekenis geven. Perfectionisten maken van het woord perfect een alles of niets situatie.

‘Het boek dat ik wil schrijven moet perfect zijn. En omdat ik geen idee heb hoe ik een perfect boek kan schrijven, begin ik niet met schrijven’.

Met zulke uitspraken maak je het leven ingewikkeld. Je zult nog geen pagina gaan schrijven omdat jij jezelf angst oplegt. Een angst om te falen. En die angst wil je nu net niet hebben.

Lees het artikel ‘Meer vertrouwen in jezelf krijgen? Verander je taalpatroon’ en leer hoe je nieuwe betekenissen geeft aan woorden. Welke betekenis geef jij aan het woord perfect?

Heel goed is ook goed. Wees eerder tevreden met de resultaten die je boekt. En als het resultaat niet goed is, wees dan flexibel in je gedrag. Wat kun je veranderen om het gewenste resultaat wél te bereiken?

Omgaan met perfectionisme – Meer Tips

Zo, dat waren ze. En om je perfectionisme op de proef te stellen kan ik je vertellen dat dit zeker niet de beste tips zijn die je kunt vinden op internet.

Maar dan is aan jou de vraag: ga je nu de rest van de middag verder Googlen naar de perfecte tips tegen perfectionisme, of neem je deze tips als uitgangspunt omdat ze goed genoeg zijn om een eerste verandering te maken?

Als je echt meer tips wilt hebben, dan merk je al snel dat je niet de enige met perfectionisme bent.

Overwin je perfectionisme

Perfectionisten zijn meesters in uitstelgedrag. Wil je aan de slag met een stappenplan om uitstelgedrag te overwinnen? Zodat je met meer focus en discipline taken kunt afronden?

Ga direct aan de slag met de 1 Minuut Challenge: In 7 Dagen van Uitsteller naar Aanpakker.

Leestips artikel