Onderbewustzijn trainen: creëer positieve gedachten in 4 stappen!

Onderbewustzijn trainen is een moeilijk te leren vaardigheid. Maar het is mogelijk. Je hersenen aan het werk zetten dus. Train je onderbewustzijn in 4 stappen!

‘A positive mind finds a way it can be done; a negative mind looks for all the ways it can’t be done’ – Napoleon Hill

Wat is het onderbewustzijn? (+ betekenis)

Het onderbewustzijn is niets anders dan alle gewoontes die je door de jaren heen hebt gecreëerd én waardoor je nu handelt zoals je handelt. Deze gedachtenstroom noemen we het onderbewustzijn.

In de video hieronder leg ik op een praktische manier uit wat je kunt doen om je mindset te trainen met behulp van het onderbewustzijn. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

.

De kracht van het onderbewustzijn

Wat gebeurt er met je gedachten als je door de regen moet wandelen? Wat gebeurt er als je iets moet doen waar je geen zin in hebt? Wat gebeurt er als……?

Kijk goed naar de vragen. Hoe reageren je gedachten op situaties die je overkomen? Je onderbewustzijn speelt daar een grote rol in. Een rol die je niet opmerkt.

Volgens Napoleon Hill, auteur van de bestseller Think & Grow Rich, moet je jezelf aanleren om negatieve invloeden niet meer toe te laten en actief werken aan je positieve gedachten.

Lees hier de 2 gouden regels voor positief denken.

Je onderbewustzijn herprogrammeren

Je kunt je onderbewustzijn niet volledig controleren. Het wordt alleen door gewoonte aangestuurd. Je kunt er wel invloed op uitoefenen. Volgens Hill is dit een kwestie van herhalen en vertrouwen.

Hij schrijft dat je geest vaak nog geen tijd heeft gehad om aan je zelfvertrouwen te werken. Maak er een gewoonte van om positief te denken en positief te zijn.

.

Onderbewustzijn trainen met hardware en software

Je hersenen kun je vergelijken met een computer en bestaat uit twee gebieden: je onderbewustzijn, de harde schijf, en je bewustzijn, het werkgeheugen. Ons gedrag wordt voor 95 procent onbewust en 5 procent bewust ingeschat.

1 Harde schijf: hoe werken de hersenen in je bewustzijn

De harde schijf staat symbool voor het onderbewustzijn.

2 Werkgeheugen: Hoe werken de hersenen in je onderbewustzijn

Het werkgeheugen staat symbool voor het bewustzijn. Je doet het omdat je het graag wilt. Voorbeelden van bewust gedrag zijn dingen die je bewust aan het leren bent. Studeren, trainen, leren, lezen en plannen zijn activiteiten die je bewust onderneemt zodat je een bepaald doel realiseert.

Dingen die je doet zonder dat je het door hebt. Voorbeelden van onbewust gedrag zijn lopen, fietsen, eten, ademen en autorijden. Het zijn dingen die je doet zonder er over na te denken.

Onderbewustzijn trainen: de werking van de hersenen begrijpen

Als je een Word-bestand opent op je harde schijf, dan kun je dit bestand verwijderen, updaten of aanpassen. Zo werkt het ook met de hersenen.

Als je gezonder wilt eten, verander je gedrag door het werkgeheugen te gebruiken. Je maakt je brein bewust van de verandering. Daarna kun je gedrag door training, herhaling en oefening in je bewustzijn veranderen.

De hersenen houden van efficiëntie. Ze kiezen altijd voor de makkelijkste weg. Dat is ook de reden waarom veel mensen het lastig vinden om regelmatig te bewegen, sporten of te stoppen met roken. Voor je onderbewustzijn is dit de makkelijkste manier om je iets te laten doen.

Ontdek de 3 krachtigste mindset oefeningen en verander je onderbewustzijn in 1 minuut.

onderbewustzijn trainen herprogrammeren onderbewuste brein gedrag gewoontes

.

Onderbewustzijn trainen met 4 stappen

Hoe ga je onbewust gedrag bewust maken in het dagelijks leven? Zodat je oude gewoontes kunt veranderen in nieuwe? Napoleon Hill geeft in Think & Grow Rich 4 stappen om dit te doen:

1 Visualiseer je doel

Emoties spelen voor het onderbewustzijn een belangrijk rol. Om deze te beïnvloeden moet je zowel negatieve als positieve gevoelens voor je doel creeren. Wat gebeurt er als je de komende 10 jaar niet werkt aan je doel? Hoe voel je je dan? En wat als je dit doel wel haalt? Wat voor voldoening geeft je dit? Geef jezelf genoeg reden om iets te veranderen.

2 Schrijf je doel op

Visualiseren is niet genoeg. Volgens Hill moet je elk doel concreet en helder omschrijven. Samen met de eerste stap vergroot dit je kans op succes.

3 Beloon jezelf

Wat gebeurt er als je het gedrag weet te veranderen? Geef jezelf een beloning in het vooruitzicht. Dit is je lokaas. De brokjes die een hond krijgt bij goed gedrag.

4 Fake it till you make it

Zie het doel voor je en gedraag je alsof je het doel al hebt behaald. Verander je gedrag in het dagelijks leven. Hou jezelf voor de gek. Misleid je onderbewustzijn en ga recht op je doel af.

.

Boekentips Artikel