Onderzoek goede voornemens: waarom 80% mislukt en jij slaagt

Onderzoek goede voornemens laat zien dat persoonlijke verandering voor tachtig procent mislukt. Wat kun je doen om goede voornemens, gewoontes en gedrag wél te veranderen? Écht door te zetten? Het is niet makkelijk want anders deed iedereen het. Maar als je écht wilt…… dan slaag je!

 ‘Als een project slaagt heb je wat verdiend, als een project mislukt heb je wat geleerd‘ – Ben Tiggelaar

Goede voornemens volhouden is moeilijk

Afvallen, stoppen met roken, meer sparen en minder snoepen. Het zijn een paar van de bekende goede voornemens waarvan we allemaal weten dat ze niet gebeuren. Maar waarom niet?

De nadruk ligt op symptomen en niet op het probleem. Het gaat om voornemens die veel tijd, geduld en discipline van je vragen. Dat komt omdat je dagelijks gewoontes moet aanpassen. En die verander je niet van de ene op de andere dag. Dus val je na een paar weken weer terug in het oude gedrag.

Toch kun je ook goede voornemens en doelen hebben die wél werken. Daarvoor moeten we eerst kijken waarom het niet werkt. In de video hieronder leer je hier meer over. Vond je dit een waardevolle video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Waarom mislukken veel veranderingen?

‘Waarom doe je wat je doet? Waarom is veranderen zo moeilijk? En waarom vallen mensen snel terug in oude gewoontes?’  Ben Tiggelaar heeft veel gedragspsychologisch onderzoek gedaan en kwam tot de conclusie dat er vier hoofdredenen zijn waarom gedragsveranderingen vaak mislukken:

  1. We kijken teveel naar resultaten en te weinig naar gedrag. We kennen de eindbestemming, maar benoemen niet duidelijk welke dagelijkse kleine stappen we moeten zetten.
  2. We richten ons op bewust, gepland gedrag dat naar schatting slechts 5% van het totaal vormt. Maar liefst 95% van ons gedrag verloopt onbewust, automatisch en wordt gestuurd door omgevingsfactoren.
  3. Iedere verandering betekent een kans op verlies, in ieder geval van oude zekerheden. Uit onderzoek blijkt dat een verlies ons minimaal twee zo hard raakt als een vergelijkbare winst.
  4. We zijn ongeduldig, werken ongestructureerd en ongefaseerd. Veranderingen hebben echter juist tijd nodig. Mensen gaan door verschillende fasen voordat ze er ‘klaar’ voor zijn.

Van alle mensen die beginnen met een persoonlijke verandering, valt meer dan tachtig procent binnen twee jaar weer terug in oude gewoontes.

Onderzoek goede voornemens

De Amerikaanse onderzoeker John C. Norcross van de University of Scranton deed jarenlang onderzoek naar goede voornemens. Hij stelde vast dat van alle mensen die starten met goede voornemens twee derde daarvan het nieuwe gedrag slechts een maand volhoudt, na drie maanden stopte de helft en na twee jaar blijkt dat nog maar één op de vijf mensen de gedragsverandering heeft doorgezet.

Het slechte nieuws is dus dat goede voornemens alleen niet werken. Er is meer voor nodig om écht te veranderen. Het goede nieuws is dat de onderzoeker Norcross ook onderzoek deed naar de verschillen tussen mensen die wél en niet slaagden in hun goede voornemens. Daaruit bleek dat mensen mét een concreet plan tien keer beter scoorden dan mensen zonder plan!

Door je doelen concreet te formuleren wordt de vertaalslag gemaakt van denken naar doen. Hoe concreter de voornemens, hoe groter de kans op succes. Dit is dé beste methode voor het opstellen én bereiken van jouw doelen.

.

3 Simpele stappen voor persoonlijke verandering

Wat kun je doen om je doelen waar te maken? Hieronder volgen 3 tips die je slagingspercentage aanzienlijk vergroten.

Stap 1: Maak je voornemens concreet

Volg het advies van Norcross op: maak je voornemens concreet. Schrijf je goede voornemens op papier, maak een plan, stel een meetbaar doel en begin direct. Doelen als ‘afvallen, stoppen met roken, meer sparen en minder snoepen’ zijn geen meetbare doelen.

Hoeveel kilo wil je afvallen? Wanneer wil je dit bereiken? En wat ga je dagelijks doen om dit doel te bereiken? In plaats van vaker sporten kun je beter zeggen ‘elke maandag, woensdag en vrijdag ga ik 30 minuten hardlopen’. Dat is concreet.

Nog beter is om bij de actie een tijdstip neer te zetten. Bijvoorbeeld elke maandag, woensdag en vrijdag ga ik om 19:00 sporten. Ons brein weet dan exact wat het moet doen.

Stap 2: Werk in kleine stappen

Gedrag is dé schakel tussen plannen en resultaten. Te grote doelen leiden tot geen actie. Je ziet teveel tegen het doel op. Maak het doel kleiner door dagelijkse acties te maken richting je doel. Wat kun je vandaag doen om een stap dichter bij je doel te komen?

Misschien kun je vijf minuten meer bewegen dan je anders doet, of elke dag een snoepje minder eten. Door deze kleine stappen vergroot je steeds meer je comfortzone. Kleine stappen worden steeds groter totdat je uiteindelijk je doel hebt bereikt.

Stap 3: Zet je voornemens op papier

De mensen die hun goede voornemens na twee jaar wisten door te zetten, hadden hun voornemens op papier geschreven. Er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat je doelen sneller bereikt door ze te noteren.

Het dwingt je om helder te zijn in wat je wilt bereiken en hoe je dit gaat aanpakken. Schrijven is een fysieke beweging waardoor je je doel ‘echt’ maakt. Maak een contract met jezelf, bepaal de voorwaarden en schrijf het uit.

Goede voornemens volhouden op de lange termijn

Zoals je kunt lezen zijn de onderzoeken niet veelbelovend. Het goede nieuws is dat het uiteindelijk altijd aan jou ligt. Iedereen kan zijn of haar goede voornemens volhouden en bereiken. Het doorlopen van de drie stappen helpt je hierbij.

Goede voornemens volhouden mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

Wat is jouw plan om je goede voornemens dit jaar wél te halen? Wat ga je doen om bij die twintig procent geslaagde veranderingen te horen? Laat het ons hieronder in een reactie weten en inspireer anderen met je verhaal!

.

Boekentips artikel