Online business starten in 5 stappen

Online business starten is een geweldige manier om meer vrijheid te creëren. Met als gevolg dat je meer tijd voor je kinderen, partner en vrienden hebt, je eigen tijd kunt indelen of meer kunt reizen! Maar hoe start je een online business? Welk stappenplan moet je volgen? En hoe kun je het beste een online business opzetten?

Hoe start je een online business?

Wil jij een eigen online business opzetten? Zit je in de opstartfase? Of wil je flink gaan doorgroeien met een online bedrijf? Zodat jij locatie onafhankelijk kunt werken en meer vrijheid voor jezelf creëert?

In de video hieronder leg ik uit hoe je een online business begint met het 5 stappenplan. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

.

Een online business starten in 5 cruciale stappen

Een online business starten is simpel maar daarmee nog niet makkelijk. Tegenwoordig zien we allerlei mensen op het internet die ons gouden bergen beloven. En ja, die gouden bergen kun je creëren.

En nee, dat gaat je over het algemeen niet snel lukken. Een online business starten vergt veel tijd, geduld en discipline. Vaardigheden waar we vaak moeite mee hebben. Juist daar gaat het vaak mis. Ontwikkel meer discipline door je gedrag te veranderen in 1 minuut.

Ik zou zeggen: hou dat even in je achterhoofd voordat je start met een online business opzetten. Als jij bereidt bent om deze vaardigheden onder de knie te krijgen ben je klaar voor de 5 online business stappen!

Stap 1: Volg je passie

Yes. I know. Dit klinkt cliché, maar net als met alle andere dingen in ons leven willen we zoveel mogelijk leuke dingen doen. Alleen als we het echt leuk vinden zijn we ook in staat om iets lang vol te houden. En dan ontwikkelen we dus ook meer de vaardigheden die nodig zijn om een online business te starten.

De volgende vragen geven je ideeën om een online bedrijf te beginnen vanuit passie:

 • Waar word je enthousiast van?
 • Waar kun jij – met gemak – de hele dag over praten?
 • Wat voor soort boeken lees je?
 • Waar praat je het liefste over?
 • Wat bewonder je in andere mensen?
 • Waar ben je goed in en hoe zou je anderen hiermee kunnen helpen?
 • Waar wil jij graag een expert in zijn?

Als je nu nog niet precies weet wat je echt leuk vindt, start dan gewoon ergens mee. De meest gemaakte fout is dat we een eeuwigheid blijven wachten op het juiste moment. Het juiste idee. De juiste kans. Zonder te weten dat het juiste moment nooit zal komen.

We pakken het moment of we doen het niet. Zo simpel is het. Start gewoon met iets wat nu in je opkomt. Onderweg kun je de route en richting altijd weer aanpassen. Of lees hier het artikel ”Hoe kom ik erachter wat ik wil met mijn leven?”

online business starten internetbedrijf online ondernemen digital nomad eigen online bedrijf starten beginnen

.

Stap 2: Kies een online verdienmodel

Volgens mij is er niemand die niet graag van je passie je werk wilt maken. Nadat je weet waar jij graag al je tijd in wilt stoppen, je passie, moet er natuurlijk wel geld in het laatje komen.

Een online verdienmodel kiezen is een must. Start bij voorkeur met één online verdienmodel. We willen vaak direct allerlei producten aanbieden. Wat ten koste gaat van de focus: namelijk een online business starten en opzetten.

Voorbeelden van online verdienmodellen:

 • Informatieproducten maken en verkopen (E-books en E-cursussen)
 • Affiliate marketing (producten van anderen verkopen en daar een commissie over ontvangen)
 • Online cursussen en programma’s maken en verkopen
 • Dropshipping (fysieke producten verkopen terwijl deze door een externe partij worden geleverd)
 • Een online membership starten (verkopen van online abonnementen)

Zoals je ziet zijn er genoeg opties om mee te starten. Welk schaalbaar verdienmodel kies jij? En waarom dit verdienmodel? Deze tweede vraag is heel belangrijk om op de lange termijn te blijven doorzetten. Neem uitgebreid de tijd om je motivatie op papier te schrijven.

.

Zodra je een keuze hebt gemaakt kun je starten met het maken van een product die aansluit bij je verdienmodel. Vervolgens is het de kunst om hier je eerste verkopen mee te draaien.

Maak niet de veelgemaakte fout om direct met tientallen of honderden producten te beginnen. Focus op 1 product, leg daar de basis mee en ga daarna pas een volgend product aanbieden (of verbeter je huidige product!)

Stap 3: Bouw een website

Dit hoeft niet direct iets ingewikkelds te zijn. Ik raad je aan om te starten met een WordPress website. Hier kun je alles mee doen wat je nodig hebt. En niet onbelangrijk: het is gratis.

Toen ik net mijn eigen online bedrijf startte heb ik mijn WordPress website, door gebrek aan geld, zelfgemaakt. Dit kostte mij een maand aan tijd waar ik nu de rest van mijn leven profijt van heb. Ik betaal nu nog geen honderd euro per jaar om mijn website draaiende te houden.

Je hebt twee dingen nodig om professioneel je eigen website te bouwen:

 1. Website hosting. Ik gebruik Antagonist omdat zij voor een lage prijs en snelle service alles bieden wat ik nodig heb.
 2. WordPress template. Ik gebruik Avada, maar er zijn een heleboel verschillende en goede WordPress templates te vinden. Mocht je alles willen uitbesteden, dan is de Phoenix software een aanrader.

Daarnaast kan het handig zijn om – afhankelijk van je behoeften – de volgende ”online business software” aan te schaffen:

 1. Webinar software. Met Webinargeek – mijn persoonlijke favoriet – kun je vrijwel alles doen wat je wilt. En het is nog Nederlands ook. Je kunt via deze link Webinargeek gratis testen voor 14 dagen.
 2. Membership software. Met Huddle heb je all-in-one pakket waarmee jij je eigen community kunt bouwen én je online programma’s kunt verkopen. Ook deze kun je 14 dagen gratis testen.
 3. Betalingssoftware. Hiervoor kun je Mollie in combinatie met de plugin Woocommerce gebruiken. Wil je dat technisch alles uit handen wordt genomen? Én wil je heel simpel goed converterende betaalpagina’s instellen? Dan is de Plug&Pay software jou way to go!

Heb je weinig geld tot je beschikking voor het oprichten van een online bedrijf? Dan raad ik je aan om je tijd te investeren in het bouwen van je eigen website. Een extra voordeel is dat je daarna alle website aanpassingen zelf kunt doen. Handig voor als je snel iets wilt veranderen!

Heb je geld maar weinig tijd? Besteed de website uit. Vraag wel even na in welke mate je zelf dingen kunt aanpassen of plaatsen (blogs, video’s, eigen teksten). Soms is het handig om dit soort dingen zelf te kunnen doen zonder iedere keer om hulp te vragen, of te moeten wachten tot de andere partij tijd heeft.

En ook hier geldt: start zo snel mogelijk! Je website kun je in de tussentijd steeds verder optimaliseren. Elke dag dat je website nog niet online staat is een gemiste kans.

online business starten internetbedrijf online ondernemen digital nomad eigen online bedrijf starten beginnen 2

.

Stap 4: Verzamel e-mailadressen

Een succesvol online bedrijf opzetten kan niet zonder e-mailadressen. E-mailmarketing zou één van je hoofdactiviteiten moeten zijn (ik gebruik Activecampaign). Er is een bekende uitspraak die zegt ‘the money is in the list’, en dit is waar. Zonder lijst geen of weinig inkomsten.

Na het lanceren van een website willen we zo snel mogelijk e-mailadressen verzamelen. Daarvoor hebben we allereerst een gratis weggever nodig. Daarin willen we zoveel toegevoegde waarde leveren dat mensen bereidt zijn hun e-mailadres bij je achter te laten.

Het verzamelen van e-mailadressen kunnen we op volgende manieren doen:

 • Inschrijfbox op de homepagina en onder artikelen
 • Opt-in pagina (een pagina waar je bijvoorbeeld met Facebook Advertenties op adverteert)
 • Algemene pop-up (die bijvoorbeeld na 20 seconden in beeld komt met je gratis weggever)
 • Exit pop-up (als mensen de pagina verlaten kun je ze nog één keer de kans geven om de gratis weggever mee te nemen)

Hoe meer plekken voor de gratis weggever des te beter. Al willen we natuurlijk ook niet teveel pushen. Kijk voor voorbeelden eens naar hoe andere succesvolle mensen dit oppakken, en pik eruit wat voor jou kan werken.

Vanuit je mailinglijst kun je vervolgens nog meer waarde geven en ook jouw online producten aanbieden. Persoonlijk ben ik een groot fan van webinars geven. Je geeft dan eerst heel veel waardevolle waarde, komt dan met een aanbod en deelnemers die nog meer uit zichzelf willen halen kunnen dan je product aanschaffen.

Toen ik begon met het geven van webinars maakte ik eerst gebruik van de 14-daagse gratis versie van Webinargeek. Dit beviel me zo goed dat ik deze software nog altijd gebruikt. Het heeft mijn bedrijf al tienduizenden euro’s opgeleverd!

Stap 5: Focus op websitebezoekers

Gefeliciteerd! Je hebt alles wat je nodig hebt op je online business te starten. Of wacht. Waar zijn de websitebezoekers? Welke ideeën kunnen je online bedrijf helpen? En hoe krijg je meer websitebezoekers?

Ten eerste kunnen we de website een kleine boost geven door iedereen, uiteraard ook online, te laten weten dat jouw website is gelanceerd. Waarschijnlijk haal je daar ook direct je eerste e-mailadres uit (hoe gaaf zou dat zijn!).

Daarna kun je op twee manieren meer websitebezoekers krijgen:

 1. Social media (Facebook, Instagram, LinkedIn enzovoort)
 2. SEO (Google, Youtube, podcast)

De eerste methode is vaak een snellere manier om tijdelijk meer websitebezoekers te krijgen. De tweede manier gaat langzamer, maar levert op de lange termijn een stabiel aantal websitebezoekers per maand op.

Een online business starten begint bij het starten!

Ik kan je alle tips van de wereld geven, maar als je niet start gaat er ook niets gebeuren. Wanneer ga jij starten met je online bedrijf? Met welke passie kun je beginnen? Voor wanneer wil je weten welk online verdienmodel jij wilt inzetten? Wanneer staat jouw website? In welke fase zit jij momenteel?

Wanneer je net start met je online business, dan kan ik je aanraden om dit boek te lezen.

Een online business starten mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te zetten. Wil jij je eigen online business starten, bouwen en laten groeien?

Krijg hier direct toegang tot het gratis E-book ”18 Tips Voor Een Succesvolle Online Business” en ontdek hoe jij meer tijd, geld en vrijheid in je business (én leven) kunt creëren.

.

Boekentips artikel