Thuiswerken of kantoor: wat werkt het beste voor jou?

Thuiswerken of kantoor. Het is een keuze waar steeds meer mensen voor komen te staan. Wat zijn de verschillen? En wat werkt het beste?

Waarom thuiswerken of op kantoor werken?

Stel je voor dat jij je klaarmaakt voor je dag. Je staat op, maakt een ontbijt en bereid je voor op de werkdag. Je stapt in de auto richting kantoor. Werkt van 9 tot 5. Daarna rij je terug en heb je de hele avond nog voor jezelf.

Dit is hoe het werken er voor het merendeel van de mensen eruitziet. Is daar iets mis mee? Dat hangt ervan af wat jij wilt. Nu mensen steeds meer vrijheid in hun werk zoeken, verschuift de behoefte langzaam naar meer thuiswerken. Is dit een goede of slechte zaak? En wat zijn precies de verschillen en effecten van beide manieren van werken?

In de video ontdek je meer tips over locatie onafhankelijk werken. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

De voor- en nadelen van thuiswerken vs kantoor

Thuiswerken of kantoor? Wat is het beste? Natuurlijk hangt dit ook heel erg af van je persoonlijkheid. Daarnaast spelen bepaalde voor- en nadelen van thuiswerken of kantoor hier een grote rol in. Wat weegt zwaarder voor jou? Hieronder heb ik de voor- en nadelen van thuiswerken of op kantoor werken voor je op een rij gezet!

De voordelen van thuiswerken vs kantoor

 • Geen extra reistijd. Gemiddeld reizen mensen tussen de 1 á 2 uur per dag voor hun werk. Dit betekent dat je op gemiddeld 5 á 10 uur winst boekt per week. En per maand kan dit dus al oplopen tot een volledige werkweek aan extra tijd!
 • Geen files. Past een beetje bij het eerder genoemde voordeel, maar niet onbelangrijk om te benoemen. Naast dat het tijd kost, kan het ook je frustraties en stress verminderen.
 • Zelf je werktijden bepalen. Hoe fijn is het om zelf te bepalen wanneer jij wilt beginnen en eindigen met werken?
 • Zelf je dagindeling bepalen. Sport jij veel liever in de middag dan avond? Of doe je veel liever een wandeling overdag dan in het donker? Dan kun jij jouw dagindeling hierop aanpassen!
 • Meer focus. Wanneer je het goed aanpakt, krijg je meer focus doordat je niet door collega’s afgeleid kunt worden.
 • Thuiswerken met een kind combineren. Heb je kinderen? Dan kan thuiswerken het makkelijker maken om dit te combineren met je kinderen. Zo kun je werken wanneer je kinderen naar school gaan en tegelijkertijd stoppen met werken wanneer zij thuis zijn.
 • Makkelijker combineren met huishoudelijke taken. Zo kun je bijvoorbeeld in je pauzes even een wasje draaien of stofzuigen. Pak je meteen je tussentijdse beweging mee en je rondt een extra klusje af!

Ontdek hier 5 beste locatie onafhankelijk werken tips voor meer focus, productiviteit en energie.

De nadelen van thuiswerken vs kantoor

 • Meer ritme, structuur en routines. Bij een kantoorbaan weet je precies waar je aan toe bent. Je hoeft zelf niet na te denken over de invulling van je werk. Je komt en gaat.
 • Meer sociale contacten. Werken op kantoor betekent ook dat je meer omringt bent met collega’s. Dit kan het werk een stuk gezelliger en leuker maken. Thuiswerken kan best eenzaam zijn.
 • Minder last van lichamelijke klachten. Op kantoor heb je – over het algemeen – goede bureaustoelen en -tafels. Alle apparatuur is aanwezig. Bij thuiswerken kan dit een groter probleem zijn.
 • Minder discipline nodig. Bij thuiswerken moet je jezelf in beweging zetten om te gaan werken. De afleidingen zijn ook groter om iets anders te doen. Wil je meer discipline? Zo krijg je dit in 1 minuut.

Thuiswerken of kantoor: wat werkt voor jou?

Het grootste verschil zit in twee onderdelen: onafhankelijkheid en sociale contacten. Wanneer je erg onafhankelijk bent en niet zoveel hebt met grote groepen mensen, dan is de kans groot dat thuiswerken beter bij jou past.

Vind je het fijner om meer zekerheid te hebben, ben je niet echt gedisciplineerd en is het belangrijk voor je om veel sociale contacten te hebben? Dan kan op kantoor werken beter bij jou passen.

Dit betekent niet dat je alleen maar hoeft thuis te werken of op kantoor hoeft te werken. Je kunt ook kijken naar een combinatie van beiden. Zo kun je ook twee dagen op kantoor werken en drie dagen thuiswerken. Uiteindelijk gaat het erom je eigen werk zo in te richten dat dit het beste bij jou past.

Productief thuiswerken of op kantoor werken mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel