Wat is een digital nomad? Digital nomad betekenis, uitleg en tips!

Wat is een digital nomad? Dit is een vraag die ik regelmatig krijg. Daarom dacht ik: een goed excuus om een artikel te schrijven over de betekenis van een digital nomad!

Digital nomad betekenis

Wat is een digital nomad? Een digital nomad is iemand die zonder vaste woonplek over de wereld ‘’zwerft’’ en zijn/haar inkomen online verdient. Deze digital nomad lifestyle is de leefstijl waarin je de meeste vrijheid hebt.

Dit betekent zeker niet dat het voor iedereen is. Er zitten namelijk – naast de hele grote voordelen – ook belangrijke nadelen aan deze leefstijl.

In de video ontdek je meer tips over hoe je een digitale nomade kunt worden. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Beginnen als digital nomad: wat moet je weten?

Als allereerste is het belangrijk om te weten dat het ‘’zijn’’ van een digitale nomade een leefstijl is. Het is geen baan of beroep. Elke digitale nomade kan verschillend werk doen. Zo kan de één online mensen coachen en een ander vanuit het buitenland de online marketing voor grote bedrijven doen.

Het is ook geen slecht idee om zelf onderzoek te doen naar de vraag ‘’wat is een digital nomad?’’ Zo krijg je een beter overzicht van wat dit nu precies inhoud.

En nog belangrijker. Of dit ook iets voor jou zou kunnen zijn of niet. Hieronder vind je een paar digital nomad voordelen en nadelen en beroepen die je zou kunnen uitoefenen. Word een digitale nomade met dit complete stappenplan.

Digital nomad voordelen

Leven als digitale nomade is compleet anders dan het ‘’standaardleven’’ zoals je dat kent. Hieronder een paar belangrijke digital nomad voordelen:

 • 100% vrijheid. Je kunt letterlijk gaan en staan waar je wilt.
 • Nieuwe ervaringen. Wonen in verschillende landen over de wereld geeft je compleet nieuwe ervaringen ten opzichte van een vakantie in een land. Je maakt alles op een andere manier mee.
 • Verrijking van je sociale leven. Je ontmoet meer gelijkgestemde mensen die denken en leven zoals jij doet.
 • Meer inspiratie. De combinatie van werken en reizen kan je meer inspiratie geven voor je werk.
 • Hogere levenskwaliteit (tegen een lagere prijs). Heb jij altijd al dicht bij het strand willen wonen? Of juist in de bergen? Het kan allemaal. En vaak nog tegen een veel lagere prijs dan in Nederland!

Digital nomad nadelen

De digital nomad lifestyle brengt ook een paar nadelen met zich mee:

 • Gevoel van eenzaamheid. Je doet eigenlijk alles alleen. Ja, je ontmoet veel mensen. Maar de meeste mensen zijn ook net zo snel weer weg (of jij bent alweer weg!).
 • Lagere productiviteit. Je productiviteit kan sterk verlagen door alle afleidingen op nieuwe plekken, maar ook doordat je op iedere plek opnieuw routines en structuur moet inbouwen. Dit kan een uitdaging zijn.
 • Visa gedoe. Vooral als je – net als ik – een ‘’slow traveler’’ bent, dan kan het een uitdaging zijn om plekken te vinden waar je langer dan bijvoorbeeld 1 of 3 maanden mag verblijven. Sommige landen maken deze visa regels ook steeds strenger.

Digital nomad beroepen

 • Online life coach
 • Online marketeer
 • Online tekstschrijver
 • Fotograaf of videomaker
 • Virtual assistent (VA)
 • Designer
 • Online lesgeven
 • Vlogger

De lijst met digital nomad beroepen kan oneindig groot zijn zolang je een online verdienmodel kunt koppelen aan je business. Dit kan met de meeste ‘’gekke dingen’’. Zo kun je bijvoorbeeld ook een online platform bouwen voor breien, fotograferen, make-up of voetbal. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk!

Start met een leven als digitale nomade

Spreekt jou het leven van een digitale nomade aan? Zou jij de stap willen wagen maar weet je nog niet precies wat er allemaal bij komt kijken?

Digital nomad worden mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, focus en discipline. Wil jij een succesvolle online business starten? Leven van het internet? En meer tijd, geld en vrijheid creëren voor jezelf én anderen?

Krijg hier direct toegang tot de 18 Tips Voor Een Succesvolle Online Business.

.

Boekentips artikel (digital nomad boeken)