5 Tips voor een ontspannen vakantie (minder drukte, meer rust)

Een ontspannen vakantie is voor ieder mens goed. In de praktijk blijkt keer op keer dat het nog niet zo makkelijk is om ontspannen op vakantie te gaan.   

‘A vacation is having nothing to do and all day to do it in’ – Robert Orben

Omgaan met vakantiestress

Je kent het wel. Er moeten nog veel spullen bij elkaar gezocht worden vlak voordat je vertrekt. Je vriend(in) is een paar kledingstukken vergeten die opeens mee moeten. En daar moet ruimte voor gemaakt worden. Daar blijft het niet bij.

Je hebt ook een paar grote, onduidelijke projecten bij je baas liggen en een massa mailtjes en berichtjes die je nog moet beantwoorden voordat je op vakantie gaat. En eigenlijk wil je ook nog met een vriend(in) van je afspreken voordat je weggaat.

Nog erger, je denkt constant aan deze dingen en je vraagt je af wanneer je gaat genieten van het vakantiegevoel. Kortom: er heerst een klein beetje stress.

In de video hieronder leg ik uit hoe je binnen 1 minuut meer rust kunt ontwikkelen. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.[/fusion_text]

.

Ontspannen op vakantie: 5 tips

Een goede vakantie verlaagt de kans op depressiviteit en stress en het verhoogt je geluksgevoel. Ook ben je na een vakantie productiever en creatiever. Dit geldt alleen als je ook écht een ontspannen vakantie hebt. Dus hier vijf tips om ervoor te zorgen dat je vakantie ook daadwerkelijk ontspannen is.

1 Laat je werk écht los.

Loslaten is het toverwoord. Een ontspannen vakantie kan alleen als jij je werk kunt loslaten. Het klinkt misschien logisch om niet te werken op vakantie, maar de kans is groot dat je tijdens je vakantie toch nog even snel je email en social media checkt.

Je snapt dat je zo nooit los kan komen van je werk. Rond de losse eindjes al een week voordat je op vakantie gaat af.

2 Regel vervanging.

Zorg ervoor dat iemand anders tijdens je vakantie je werk overneemt. Laat iedereen weten dat je op vakantie bent en dat ze bij noodgevallen deze collega kunnen bellen. Jouw vervanger kan belangrijke zaken voor je afhandelen.

Dit geeft jou een rustig gevoel waardoor je meer tot ontspanning komt. Kun je geen vervanger regelen? Zet je afwezigheidsmail aan, dan hoef jij je verder niet meer druk te maken over de mailtjes.

3 Zet je mobiel een week uit.

Écht waar, zet je mobiel een week uit. Schenk aandacht aan de mensen met wie je op vakantie bent. De eerste keer dat ik dit deed was werkelijk een verademing. En nog mooier. Ik had niet eens het gevoel dat ik iets, bijvoorbeeld het laatste nieuws, gemist had.

Door je mobiel een week uit te zetten kun je genieten van alles wat je op je vakantie tegenkomt. Geloof mij, je gaat je vakantie zoveel meer waarderen als je dit doet.

Sinds die eerste keer zet ik mijn mobiel bij iedere vakantie of weekendje weg uit. Lees hier mijn experiment over 10 dagen leven zonder smartphone. Mocht je van een bepaalt familielid of vriend toch een berichtje willen krijgen (bijvoorbeeld door een ernstig ziek familielid), maak dan een uitzondering aan in je mobiel. Zo ontvang je alleen van die persoon een berichtje.

4 Zoek de natuur op.

Je hebt je werk losgelaten, vervanging geregeld en je mobieltje verbannen. Nu is het moment om heerlijk te genieten van de natuur. Een vakantie is natuurlijk het uitgelezen moment om lekker de bergen in te gaan, of te genieten van een heerlijke bos-/strandwandeling.

Wanneer je in de natuur bent, kom je vanzelf tot rust. En rust geeft ontspanning. Neem de tijd om alles om je heen in je op te nemen, wees in het Hier & Nu. Of lees één van deze 5 levensveranderende boeken om jezelf extra te inspireren.

.

5 Begin voor de vakantie met nadenken over het einde van je vakantie.

Het kan handig zijn om voor je vakantie tijd in te ruimen voor na je vakantie. Plan minimaal twee dagen in om nog even rustig bij te komen van je vakantie. Zorg ervoor dat je tijd hebt om te acclimatiseren voor je weer aan de slag moet.

Maak de overgang van vakantie naar werk niet te groot. Neem rustig de tijd om de was te doen, boodschappen te halen en alle andere huishoudelijke taken te doen. Zo zorg je ervoor dat je niet direct in de stress schiet na je vakantie.

Meer Tips Voor Ontspannen Vakantie

Zorg voor een goede voorbereiding en voorkom een stressvolle vakantieperiode. Laat je gedachten los. Concentreer je op die heerlijke vakantie. Je hebt het immers verdiend. Geniet ervan!

PS: Vind jij het lastig om goede gewoontes te ontwikkelen? En zou je graag willen weten hoe jij uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut? Download gratis mijn E-book De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe jij jouw mooiste doelen bereikt in 1 minuut.