Ontspannen werken: hoe vind je de balans tussen werken en ontspannen?

Ontspannen werken maakt je productiever en gelukkiger. Ik krijg regelmatig de vraag: hoe vind je de balans tussen keihard werken en ontspannen? Vandaag bespreek ik met je de impact van moeiteloos werken met slimme tips voor meer focus! 

Wat is ontspannen werken?

Ontspannen werken is niets anders dan een ideale mix vinden tussen werken en ontspannen. Of werken en rusten. Ik noem dit ook wel jouw ideale modus en focus vinden. De modus is óf 100% werken óf 100% ontspannen. Vervolgens focus je volledig op de modus waar jij op dit moment in zit.

In de video geef ik tips en inzichten over ontspannen werken en hoe jij de ideale balans kunt vinden. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor meer gratis tips en inspiratie.

.

Modus en focus

Nu klinkt het misschien super eenvoudig om je modus te kiezen, en daarna 100% focus te hebben op die modus. Niets is minder waar. In de praktijk is dit altijd makkelijker gezegd dan gedaan!

Daarom is het ontzettend belangrijk om grenzen te stellen. Nog voordat jij jouw modus en focus bepaald. Wat zijn jouw grenzen? Tot hoever kun jij gaan? Een mooie praktische voorbeeldvraag: hoeveel uur slaap heb jij nodig om optimaal te presteren?

Veel mensen hebben geen idee wat dit voor hun is. Schrijft het voor jezelf op. Is dit 6 uur? 7 uur? Of 8 uur? Bepaal wat het is. Dit is de eerste stap. De tweede stap is om jezelf ook aan die afspraak te houden. Doe je dit niet dan weet je dus al dat je minder focus zult hebben.

Grenzen stellen mag dan simpel en kinderachtig lijken. Het is essentieel voor iedereen die van ontspannen werken een kunst wil maken.

Experimenteren met ontspannen werken

Nu kan het zijn dat je nog niet precies weet hoe jij ontspannen kunt werken. Daarom wil je experimenteren met verschillende dingen. Laten we bij het slaapvoorbeeld blijven.

Ik weet van mezelf dat ik ongeveer 1 jaar lang met 6 uur slaap keihard kan werken. Daar ligt ook mijn grens. Hoe weet ik dit? Tijdens mijn studie deed ik dit. Na 1 jaar begon mijn productiviteit en effectiviteit zwaar af te nemen.

Wat heb ik hiervan geleerd? Dat – als ik op de lange termijn zowel keihard wil werken als ontspannen – ik meer dan 6 uur moet slapen. Zo kun je natuurlijk ook op andere onderdelen van jouw leven gaan kijken wat je wilt veranderen.

Hoeveel uren per week wil je sporten? Hoe vaak wil je gezond eten? Hoe vaak per week pak jij ontspanningstijd? Of me-time?

Ontspannen werken is voor iedereen anders

Test wat goed voor jou werkt. Wanneer kun jij keihard werken? En hoelang kun je dit doen voordat het niet meer prettig voelt? Wanneer wil je kunnen ontspannen? En hoe ga je ontspannen?

Ontspannen werken mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel