Onzekerheid aanpakken? 3 Krachtige tips voor meer zelfvertrouwen!

Onzekerheid aanpakken is niet eenvoudig. Toch is het wel degelijk mogelijk om minder onzeker te worden en meer zelfvertrouwen te krijgen. Ontdek hier 3 krachtige tips om dit voor elkaar te krijgen!

Hoe ontstaat onzekerheid?

Er zijn heel veel verschillende manieren van hoe onzekerheid kan ontstaan. Één van de grootste oorzaken is de jeugd. Je kunt het zelfs al vanaf je geboorte hebben. Sommige kinderen zijn bijvoorbeeld meer verlegen en/of onzeker dan anderen.

Het kan ook ontstaan door je opvoeding. Misschien zijn je ouders altijd heel hard voor je geweest of heb je vaak dit gevoel gehad. Het kan ook zijn dat je vroeger veel gepest bent en daar nu nog steeds (onbewust) last van hebt. Kortom: er zijn veel verschillende mogelijkheden te bedenken!

Wil jij je onzekerheid aanpakken? Bekijk dan ook zeker even de video! Vond je dit een waardevolle video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Onzekerheid aanpakken in 3 stappen

Er is ook goed nieuws: je kunt onzekerheid aanpakken. En het is makkelijker dan je denkt. Veel mensen maken het onnodig moeilijk. Er is een makkelijke weg, maar dat betekent nog niet dat het een snelle weg is!

Tip 1: Stel en behaal kleine doelen

Dit is waar die makkelijke maar niet snelle weg begint. Het begint met kleine stappen. Onzekerheid is niet iets wat je direct overwint. Het kost tijd. Soms veel tijd. Één van de beste manieren om je onzekerheid te overwinnen is het stellen én behalen van kleine doelen. Dit is de eerste stap voor het verkrijgen van meer zelfvertrouwen. Ik noem dit ook wel de kracht van stapelen.

Je moet ergens beginnen te geloven in jezelf. En hoe kun je dat beter doen dan het behalen van kleine doelen? Stel je voor dat jij nu onzeker bent over het aangaan van sociale contacten. Je zou eerst eens een vriend van je kunnen uitnodigen om samen iets te doen. Een hele makkelijke en kleine stap omdat je vriend iemand is waar je normaal ook al mee afspreekt.

Vervolgens kun je een persoon uitnodigen die iets verder van je afstaat. En nog later kun je eens alleen een bar ingaan en alleen maar een koffie of biertje bestellen zonder dat je iemand hoeft aan te spreken. Lukt die stap ook goed? Dan kun je een volgende keer een biertje bestellen en iemand gedag zeggen.

Daarna kun je een nieuwe stap zetten: niet alleen maar gedag zeggen, maar ook een gesprek aanknopen. En zo groei je langzaam in je rol. De kans is groot dat als je direct van jezelf vraagt om die bar in te stappen om een gesprek met iemand te beginnen, dat die stap te groot is. Daarom is het beter om die stap wat kleiner te maken totdat je genoeg zelfvertrouwen hebt opgebouwd voor de grotere stap!

Tip 2: Bouw momentum

Door die kleine stappen op te bouwen, bouw je meer momentum. Je creëert voor jezelf het gevoel dat je ‘’best iets kan’’ en dat geeft vertrouwen voor de volgende stappen. Geniet van het momentum en gebruik dit optimaal door steeds een klein extra stapje te doen. Zo kun je optimaal momentum bouwen in slechts 1 minuut.

.

Tip 3: Zie alles als een levenslang proces

Wist je dat iedereen wel ergens onzeker over is? Zelfs al lijkt dat niet zo? Het is belangrijk om dingen in perspectief te blijven zien. Het is normaal om onzeker te zijn. Alleen je wilt liever niet dat het op de belangrijkste dingen in je leven een grote invloed heeft.

Wanneer je een doel bereikt en minder onzeker wordt over een bepaald thema, dan is er altijd wel weer een volgend thema waar je onzeker over kunt zijn. Zie het daarom als een levenslang proces om te werken aan je zelfvertrouwen zodat jij steeds meer kunt doen van wat jij wilt doen.

Structureel onzekerheid aanpakken

Onzekerheid aanpakken op de lange termijn mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel