Optimaal presteren met flow ervaringen!

Optimaal presteren wordt steeds belangrijker. Met optimaal bedoelen we niet meer doen dan je nu al doet. Wel optimaal doen wat je doet. En dat is een groot verschil. Ontwikkel flow ervaringen in je leven om tot optimale prestaties te komen!

‘If you are interested in something, you will focus on it, and if you focus attention on something, it is likely that you will become interested in it’ – Mihaly Csikszentmihalyi

De optimale prestatie lijkt ver weg

Hoe vaak per dag heb jij het gevoel dat je volledig geconcentreerd aan het werk bent? Ik bedoel zo geconcentreerd dat je de tijd vergeet? Dat je zelf vergeet te eten? Heb je in het verleden deze ervaring meegemaakt? Hoe vaak gebeurt het je tegenwoordig nog?

Het is lastiger geworden om optimale prestaties te leveren. We worden constant afgeleid door een stortvloed aan informatie. Er is zelfs een naam bedacht voor verslaafde smartphone gebruikers: nomofobie. Dit is de angst om je mobiel kwijt te raken of niet meer bij je te hebben.

Optimaal presteren voor meer geluk

Het tegenovergestelde van afleiding is focus. Honderd procent focus op een taak leidt tot een optimale prestatie. Je zit in de flow: een proces waarin je één bent met de taak. Je verliest het gevoel van tijd, de zorgen die je hebt en vergeet de afleidingen in je omgeving.

Optimaal presteren geeft je het gevoel dat het leven op zijn minst een beetje maakbaar is. Mihaly Csikszentmihalyi (spreek de naam maar niet uit), de bedenker van het woord flow en één van de goeroes binnen de positieve psychologie, beschrijft in zijn boek ‘Flow: psychologie van de optimale ervaring’ tientallen jaren van onderzoek naar de positieve aspecten van de menselijke ervaring.

Hij schrijft dat geluk niet iets is wat ons overkomt, maar wat we zelf creëren. Wat je aandacht geeft groeit. En volgens Csikszentmihalyi geldt dat ook voor het leveren van optimale prestaties.

Wat je aandacht geeft groeit

Je kunt zowel negatief als positief denken over je eigen doelen. Hoe zie jij je eigen doelen? Wat is jouw werkelijkheid? Wat geef je aandacht? Het negatieve of positieve nieuws? De negatieve of positieve kant van je doelen?

Iemand die zijn bewustzijn onder controle heeft, kan zich bewust op iets concentreren, alle afleiding buitensluiten en zijn concentratie vasthouden tot het doel is bereikt. Zij genieten doorgaans meer van het alledaagse leven. Daar vindt je persoonlijke groei.

Jij als topsporter

We willen onze aandacht daarom richten op actie. Alleen actie leidt tot resultaten. We willen niet alleen weten hoe het moet, we willen het ook doen. Net zoals topsporters moeten blijven oefenen wat zij op papier al lang kunnen. En gemakkelijk gaat dat nooit.

Vergelijk jezelf met een topsporter die in training is voor de Olympische Spelen. Eens in de vier jaar wordt dit evenement georganiseerd. Je hebt vier jaar de tijd om je optimaal voor te bereiden voor het belangrijkste moment van je leven. Elk uur van de dag train je met dit doel in gedachten. Je aandacht is duidelijk gericht.

Wat zou je anders doen dan je nu doet? Dit is een hele belangrijke vraag: wat zou je anders doen dan je nu doet? Denk daar goed over na. Topsporters als Cristiano Ronaldo, Usain Bolt, Rafael Nadal maar ook Sven Kramer en Daphne Schippers zijn uitstekende voorbeelden om meer flow ervaringen te creëren. Meer aandacht geeft je meer voldoening.

Negatieve en positieve energie

Iedereen heeft de vrijheid om zijn of haar gedachten te beheersen. Waar we ons op concentreren is het belangrijkste hulpmiddel voor het verbeteren van onze levenskwaliteit. Onze focus bepaalt onze prestaties. Wil je van weten naar doen?

Verander je focus, verander je ervaring. Negativiteit komt voort uit conflicterende gedachten met jezelf. Je denkt dat je ‘iets niet kunt’, dat je ‘niet in beweging kunt komen’ en ‘dat iets je tegenhoudt’. Dat ‘iets’ zijn je negatieve gedachten.

Conflicterende gedachten op je doelen zorgt voor negatieve energie. Je weet het wel, maar doet het niet. Een optimale ervaring zorgt voor positieve energie. Je weet het wel én doet het ook!

Flow zit in de eenvoud

Het ‘doen’ blijft voor ons het grootste struikelblok. Volgens Csikszentmihalyi is het vrij eenvoudig. Stel voor jezelf een haalbaar, duidelijk en uitdagend doel en concentreer je volledig op dit doel. Hoe meer je dit kunt doen, des te meer flow ervaringen je kunt creëren. De volgende flow ervaring van een bergbeklimmer is een mooi voorbeeld van optimaal presteren:

‘Er is geen plek die meer van het beste in mensen naar boven haalt dan een steile bergwand. Je kunt je met lichaam en ziel concentreren op de tocht naar de top, er is niemand die je stoort of druk op je uitoefent. Je streeft naar een grotere zelfdiscipline en geniet van het proces richting de top.’

Concentratie verleggen

Flow is belangrijk, niet alleen omdat we daardoor beter kunnen genieten van het moment zelf, maar ook omdat we daardoor een groter vertrouwen krijgen in onszelf, wat ons weer in staat stelt onze vaardigheden te verbeteren en belangrijke bijdragen te leveren aan andere mensen.

Helaas is flow niet via een sluiproute te bereiken, maar wanneer we begrijpen hoe het werkt, kunnen we wel degelijk flow in ons leven brengen. We kunnen onze gedachten concentreren op belangrijke doelen die anders verspild zouden worden aan verveling, stress of angst. Dat is optimaal presteren.

Wat doe jij om optimaal te presteren? Welke technieken, tips en oefeningen gebruik je? Plaats hieronder je reactie!

Meer flow tips

Boekentips artikel

[/fusion_text]