Overzichtelijke weekplanning maken? Het Ultieme 5 Stappenplan!

Overzichtelijke weekplanning maken? Hoe doe je dat precies? Met grote regelmaat krijg ik deze vraag en in dit artikel leg ik je exact uit hoe jij een overzichtelijke weekplanning kunt maken!

Hoe maak je een goede weekplanning?

Een overzichtelijke weekplanning maken lijkt misschien simpel, maar is daarmee nog niet makkelijk. Er zijn mogelijk veel dingen die jou in je leven bezighouden. En dan moet je ook nog overal tijd voor inplannen!

Wil jij een overzichtelijke weekplanning maken? In de video deel ik hoe jij dit kunt doen. Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

Een overzichtelijke weekplanning maken met deze 5 stappen

Zelf gebruik ik de volgende 5 stappen voor het maken van een weekplanning. Veel van deze stappen kun je ook verwerken in het maken van een dagelijkse planning.

Stap 1: Ken je belangrijkste (lange termijn) doelen

Voordat je überhaupt aan een planning begint moet jij jouw doelen helder en duidelijk hebben. Wil je exact leren om de juiste doelen te stellen? Én de juiste balans te vinden tussen deze doelen? Ontdek hier hoe de 4G-doelen methode om je doelen te organiseren en bereiken.  

Vanuit die vier gebieden stel je vier jaardoelen op. Vervolgens kun je die jaardoelen terugbrengen naar wekelijkse doelen.

.

Stap 2: Bepaal je wekelijkse doelen

Je weekplanning wordt bepaald door je wekelijkse doelen. En je wekelijkse doelen worden bepaald door je jaardoelen. Laten we een voorbeeld pakken om het eenvoudiger te maken.

Stel je voor dat jij aan het einde van het jaar 10 kilo wilt afvallen. Wat zou dan een weekdoel kunnen zijn? Let op: denk niet alleen aan het gewicht. Neem ook de acties die je wilt ondernemen mee. Dit noem ik ook wel de procesdoelen.

Zo kan een weekdoel zijn om 0,1 kilo af te vallen, maar ook om bijvoorbeeld drie keer per week te sporten of op doordeweekse avonden geen chips meer te weten. Volg deze stappen voor elk van de vier gebieden.

Stap 3: Maak je weekplanning

Nu jij jouw doelen en acties kent, kun je deze gaan inplannen. Zelf vind ik het fijn om dit digitaal te doen (terugkerende acties worden automatisch gepland) en er per doel een kleur aan te geven. Dus van de 4G’s (gezondheid, geld, geluk en groei) heb ik ieder een kleur.

Leuk detail: je kunt zo ook goed de verdeling voor die week zien. Is er een kleur heel weinig gebruikt? Voor een paar weken misschien niet erg, maar wanneer dit structureel wordt het overwegen waard om meer aandacht aan die doelen te besteden.

Dit zijn de meest uitzonderlijke 8 timehack tools om het maximale uit je tijd te halen.

.

Stap 4: Hou tijd vrij

Ga niet je hele agenda helemaal volplannen! Dit gaat je ergens in dezelfde week nog opbreken. Weinig spontaniteit en zo is er ook geen ruimte voor ‘’tegenvallers’’. We overschatten vaak enorm wat we in een bepaalde tijd kunnen doen.

Hier zou je ook de 80/20 regel kunnen toepassen. Plan maximaal 80% van je dag in en laat de overige 20% open.

Stap 5: Plan realistisch

Wees realistisch over je dagelijkse en wekelijkse planning. Wat kun je wel en niet doen in een week? Het hoeft niet allemaal deze week afgerond te worden. Sterker nog. Dat gaat waarschijnlijk helemaal niet lukken. Plan dus liever iets realistischer en minder in dan meer!

Een overzichtelijke weekplanning maken én blijven volhouden

Een overzichtelijke weekplanning maken en volhouden mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om dit op te bouwen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je blijft doorzetten en volhouden op jouw doelen?

Krijg hier direct toegang tot De Magie van 1 Minuut en ontdek hoe je uitstelgedrag overwint en doelen bereikt in 1 minuut.

.

Boekentips artikel