Parttime digital nomad: wat is het en hoe kun je het worden?

Parttime digital nomad worden kan de ideale balans zijn voor velen om én veel te reizen én stabiliteit te hebben. Maar wat is een parttime digital nomad? Hoe ziet zo’n leven er eigenlijk uit? En ook niet onbelangrijk: hoe kun je een parttime digital nomad worden wanneer je die ambitie hebt? Dit en meer in dit artikel!

De weg naar een leven als parttime digital nomad

Laten we beginnen bij het begin. Wat is een parttime digital nomad? Wat mij betreft is een parttime digital nomad iemand die de vrijheid heeft om minimaal zes maand per jaar op reis te kunnen gaan (en dus het werk mee kunt nemen naar het buitenland).

Let op: ik heb het hier over de vrijheid om dit te kunnen doen. Dit betekent niet dat je dit altijd moet doen. Maar je hebt wel de optie voor jezelf gecreëerd dat je minimaal zes maand per jaar vanuit het buitenland kunt werken.

Wil jij meer weten over hoe een leven als parttime digital nomad eruit kan zien? Check dan zeker onderstaande video even! Vond je dit een leuke video? Abonneer je hier op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips en inspiratie.

.

5 Stappen voor een leven als parttime digital nomad

Hoe word je een parttime digital nomad? Het is een vraag die steeds vaker komt. En terecht! Wie wil er nu niet de mogelijkheid hebben om wanneer je maar wilt vanuit het buitenland te werken? Hieronder 5 stappen die je verder helpen om een leven als parttime digital nomad te creëren.

Stap 1: Creëer de vrijheid

De eerste stap klinkt vrij logisch. Je moet voor jezelf de vrijheid gaan creëren om een digitale nomade te worden. Dat betekent over het algemeen de optie creëren voor meer remote werken. Of dat nu als werknemer of ondernemer is maakt niet uit. Beiden zijn mogelijk!

Zoek dus voor jezelf een manier zodat je meer vrijheid in je werk kunt creëren. Dat kan in rigoureuze stappen, maar ook gewoon met kleine stapjes! Kies de aanpak die het beste bij jou past en maak jezelf meer en meer locatie onafhankelijk in je werk.

Check deze 5 ultieme stappen om leuker, sneller én effectiever locatie onafhankelijk te werken.

.

Stap 2: Wees je bewust van de verschillende digital nomad vormen

Er zijn heel veel verschillende manieren om als digitale nomade te leven. In dit artikel focussen we ons op de parttime digital nomads en ook daar heb je veel verschillende vormen in.

Zo kan iemand er voor kiezen om drie maanden per jaar te reizen en de rest van de tijd thuis te blijven. Of zes maanden. Of elke andere X aantal maanden die je maar wilt. Jij hebt tenslotte de keuze voor jezelf.

Ook kun je kiezen om die drie maanden iedere keer naar dezelfde locatie af te reizen. Of om iedere keer naar een nieuwe plek te gaan. Of om bijvoorbeeld elke maand van die drie maanden naar een andere plek te gaan. Je leest het: de keuze is reuze en het is helemaal aan jou om te bepalen hoe jij je leefstijl wilt inrichten!

Stap 3: Verdiep je in lifestyle design

En dat brengt ons met een bruggetje naar de derde stap. Hoe wil jij leven? Het ontwerpen van je eigen leven noemen we ook wel lifestyle design. Voor iedereen belangrijk om te doen, maar nog meer de digital nomad onder ons!

Leven als parttime digital nomad wordt alleen maar leuker wanneer je exact weet wat je wilt, hoe je wilt leven en wat jouw doelen zijn. Maak dit dus helder voor jezelf. En ja, dat kan wat tijd kosten. Neem die tijd. Het gaat zich hoe dan ook dubbel en dwars terugbetalen.

Bekijk hier de 6 belangrijkste lifestyle design vragen en start direct.

.

Stap 4: Maak een plan (en wees geduldig!)

Vervolgens kun jij jouw plan gaan uitstippelen en daar langzaam naartoe werken. Ik zeg hier langzaam omdat het nu eenmaal niet van de ene op de andere dag geregeld is.

Voor je plan kun je de volgende vragen beantwoorden. Hoe ziet jouw ideale leefstijl eruit? Welke acties moet je ondernemen om van je huidige leefstijl naar je ideale leefstijl te gaan? Welke stappen heb jij nodig om als parttime digital nomad te leven? En wat heb je nog meer nodig om dit op een leuke en mooie manier te doen? En dan zou ik zeggen: go for it!

Stap 5: De ideale balans tussen stabiliteit en vrijheid?

Mensen hebben behoefte aan stabiliteit én vrijheid. De ideale balans is voor iedereen weer anders, maar ik denk dat de parttime digital nomad leefstijl voor veel mensen een vrijwel ideale balans zou zin.

De stabiliteit van een vaste thuisbasis, maar ook de vrijheid om te reizen, inspiratie op te doen en voor een langere tijd te leven in verschillende culturen (die jij naar eigen keuze bepaald!). Mocht dit voor jou ook het geval zijn, ga dan zeker aan de slag met deze stappen en voor je het weet kun jij een lekker leven leiden als parttime digital nomad.

Lees ook dit uitgebreide artikel over hoe jij een digital nomad kunt worden.

Parttime digital nomad worden gaat niet vanzelf

Als je de stappen goed bekijkt, dan kom je er al snel achter dat het allemaal niet vanzelf gaat. Reflecteren, evalueren en plannen zijn belangrijke vaardigheden om jezelf deze nieuwe leefstijl op een effectieve manier eigen te maken.

Het creëren van een parttime digital nomad leeefstijl mag dan simpel lijken. Het vergt ook veel tijd, geduld en discipline om zoiets voor een langere periode te blijven doen. Wil jij stap voor stap ontdekken hoe je een digital nomad kunt worden?

Krijg hier direct toegang tot ‘’Het Ultieme Digital Nomad Handboek’’ en ontdek de 10 slimste stappen voor meer werken, reizen en vrijheid vanuit het buitenland.

.

Boekentips artikel