Hoe je perfectionisme loslaat en afmaakt waar je aan begint

Perfectionisme aanpakken. Het lijkt één van de moeilijkste dingen te zijn om te doen. En toch kunnen we dit stap voor stap oplossen. Maar hoe doe je dat? Dat lees je in dit artikel!

Waar komt perfectionisme vandaan?

Voordat we perfectionisme kunnen aanpakken is het handig om te weten waar het vandaan komt. Wanneer ben je perfectionistisch? Het wordt een valkuil wanneer het ons tegenhoudt in onze ontwikkeling in plaats van dat het verder helpt. Er is dan sprake van teveel perfectionistisch gedrag.

In dat geval is perfectionisme een angst geworden. We komen niet verder. Deze angst komt voort uit één of meerdere van de volgende punten.

  1. Je hebt het gevoel dat je niet goed genoeg bent.
  2. Je hebt angst om de controle te verliezen en wilt alles in eigen hand houden.
  3. Je hebt angst om te falen en legt de lat te hoog voor jezelf.

Vanaf het moment dat we naar perfectie streven handelen we vanuit angst. En dat weerhoudt ons ervan om die dingen te doen die we graag willen doen.

Dat is ook het grootste nadeel van perfectionisme: we komen NIET in actie. Juist omdat we alles perfect willen doen.

In de korte 1 minuut video hieronder leg ik uit hoe je perfectionisme aanpakt. Vond je dit een leuke video? Abonneer op mijn Youtubekanaal voor nóg meer gratis tips.

.

Perfectionisme aanpakken en accepteren

Perfectie bestaat niet. Heel goed is ook goed genoeg. Voor perfectionisten is het de uitdaging om dit ook zo te ervaren. Maar hoe doe je dat?

We kunnen dit vanuit twee invalshoeken oplossen. Enerzijds kunnen we de nadelen van perfectionisme meer naar voren halen. Wat heeft perfectionisme jou tot nu toe gekost? Waar heeft het jou in tegengehouden? Welke belangrijke dingen heb je niet gedaan doordat je perfectionistisch gedrag vertoonde?

Denk rustig na over deze vragen. Schrijf de antwoorden op papier. Dit is belangrijk. Opschrijven laat ons meer nadenken over ons eigen gedrag. Deze oefening hoort ook bij de 3 krachtigste strategieën om je mindset te veranderen.

Anderzijds kunnen we de nadruk leggen op de voordelen als we het perfectionistische gedrag stoppen. Hoe los je perfectionisme op? Wat zou het opleveren als je ermee stopt? Wat zou je dan allemaal kunnen doen wat je nu niet doet? Schrijf ook die antwoorden op papier.

Te hoge verwachtingen stellen aan jezelf

Een ander belangrijk punt van perfectionisme is verwachtingsmanagement. En dan hebben we het over de verwachtingen die jij jezelf oplegt. Hoe hoog zijn jouw verwachtingen? Eis jij elke dag het maximale van jezelf? Op ieder moment van de dag?

Dan is het belangrijk om het gat tussen deze verwachtingen en waar je nu staat te verkleinen. Perfectionisme aanpakken gaat makkelijker als we minder streng zijn voor onszelf. Kortom: stel de verwachtingen bij aan de situatie. Voorbeelden:

  • Als je net een nieuwe relatie hebt, verwacht dan niet dat jullie elkaar direct door en door kennen.
  • Als je een startende ondernemer bent, verwacht dan niet dat je van de ene op de andere dag miljonair word.
  • Als je meer wilt afvallen, verwacht dan niet dat je binnen één maand twintig kilo afvalt.

En zo kunnen we eindeloos doorgaan. Accepteer waar je nu staat. Begrijp me niet verkeerd. We hoeven onze doelen niet bij te stellen. Grote doelen zijn belangrijk, maar wees wel realistisch over waar je nu staat.

Leg de lat op jouw hoogte

Perfectionisten leggen de lat te hoog voor zichzelf. Hun doelen en dromen zijn te groot voor de periode die zij zichzelf er voor geven. En dat veroorzaakt stress, frustratie en irritatie.

Daarom is het belangrijk om deze grote doelen op te splitsen in kleinere tussenstappen. Dat voelt ook een stuk prettiger. Die twintig kilo afvallen komt wel. Stel als tussendoel om één kilo af te vallen. En als dat nog te groot voelt, maak er dan bijvoorbeeld 0,10 kilo van.

Ben jij een perfectionist? Herken jij je in bovenstaande voorbeelden? Doe dan de volgende oefening. Bepaal een te groot doel dat je nu hebt, en maak deze extreem klein voor jezelf. Net zoals ik dat met het afvalvoorbeeld heb gedaan.

Het gaat erom dat we onze verwachtingen leren bijstellen. Perfectionisme aanpakken start met kleine tussenstappen. De 1 minuutactie strategie is een uitstekende manier om te leren hoe we doelen extreem klein maken.

Perfectionisme loslaten in de praktijk

Goed. Hoe hoog leg jij de laat? In de praktijk blijkt het lastiger te zijn om perfectionisme los te laten. Dit heeft alles te maken met ons gedrag.

We zijn gewend geraakt aan ons perfectionisme, en dat wordt niet van ene op de andere dag anders. Daarom is het beter om stap voor stap aan dit gedrag te werken.

Wil jij weten hoe je dit aanpakt? En hoe je met extreem kleine stappen toch jouw doelen bereikt en perfectionisme leert aanpakken? Volg dan hier onze gratis 7-daagse 1 Minuut Challenge.

 

Boekentips artikel